[WRC] [MKIII] 1,9 TD Telepie przy odpalaniu i duzo pali
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[WRC] [MKIII] 1,9 TD Telepie przy odpalaniu i duzo pali
Witam.
Ogólnie z mojego MKIII 1,9 GTD jestem zadowolony poza dwoma ale:
1. Z rana, jak jest zimny po odpaleniu czuć jakby nie chodziły dwa cylindry, telepie i wali niebieskim dymem. Po ok 7 sekundach chodzi juz normalnie. Jak jest cieplej to tylko raz stuknie jakby zgubil na jednym cylindrze. A jak jest w ogóle ciepło to pali normalnie. Co to może być?
2. Troszkę dużo pali. Mieszanka trasa/miasto wychodzi srednia 7 litrow (na trasie jazda ok 120 km/h). Słyszałem o opowieściach ok 5 litrów i też bym tak chciał.
Podsumowanie: zna ktoś jakiegoś dobrego (i w miarę taniego) diagnostę we Wrocławiu? Czytałem tu, że ktoś (chyba w MKIV) po podłączeniu do VAGa i przestawieniu czegoś spalanie zbił prawie o połowę. I zapłacił 50 zł.
Pozdrawiam gorąco przed zimą.
Ogólnie z mojego MKIII 1,9 GTD jestem zadowolony poza dwoma ale:
1. Z rana, jak jest zimny po odpaleniu czuć jakby nie chodziły dwa cylindry, telepie i wali niebieskim dymem. Po ok 7 sekundach chodzi juz normalnie. Jak jest cieplej to tylko raz stuknie jakby zgubil na jednym cylindrze. A jak jest w ogóle ciepło to pali normalnie. Co to może być?
2. Troszkę dużo pali. Mieszanka trasa/miasto wychodzi srednia 7 litrow (na trasie jazda ok 120 km/h). Słyszałem o opowieściach ok 5 litrów i też bym tak chciał.
Podsumowanie: zna ktoś jakiegoś dobrego (i w miarę taniego) diagnostę we Wrocławiu? Czytałem tu, że ktoś (chyba w MKIV) po podłączeniu do VAGa i przestawieniu czegoś spalanie zbił prawie o połowę. I zapłacił 50 zł.
Pozdrawiam gorąco przed zimą.
mozesz miec wtryskiwacze zajechane
albo zawory poprostu zapiekaja sie tzn prowadnice zaworow albo popychacze
po drugie te auto tyl ebedzie ci palic 7L to norma w tym silniki a opowiesci o 5L sa raczej smieszne na auto ktore wazy ponad 1000kg i ma 75km spalanie ma wynosic 5L
a jezeli to uwazasz i tak za duze zuzycie paliwa to jedz na ustawienie pompy wtryskowej tak ze bedzie ci palil 5L ale wtedy zapomnij o jakiejkolwiek dynamice
w GTD niema komputera i elektroniki wiec VAG mozna sobie wsadzic w.........schowek
albo zawory poprostu zapiekaja sie tzn prowadnice zaworow albo popychacze
po drugie te auto tyl ebedzie ci palic 7L to norma w tym silniki a opowiesci o 5L sa raczej smieszne na auto ktore wazy ponad 1000kg i ma 75km spalanie ma wynosic 5L
a jezeli to uwazasz i tak za duze zuzycie paliwa to jedz na ustawienie pompy wtryskowej tak ze bedzie ci palil 5L ale wtedy zapomnij o jakiejkolwiek dynamice
w GTD niema komputera i elektroniki wiec VAG mozna sobie wsadzic w.........schowek
Zmierzyłem opór jaki dają świece (bez ich rozkręcania - wszystkie razem). Wyszło 0,9 oma. Tak trochę mało wydaje mi się jeśli założyć, że każda ma 0,9 do 1,2 oma to cztery podłączone równolegle powinny mieć ~3 do 4 omów. Chyba jutro będę musiał je porozkręcać i zmierzyć każdą z osobna.cruc pisze:Pewnie masz świece żarową do wymiany, miałem to samo. A spalanie masz w normie,poszukaj na forum było o spalaniu sporo.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Stary,nie mierz omomierzem,tylko weż kabla i ma dobrze iskrzyć jak dotykasz do świecy!Jeszcze lepiej,gdybyś wziął amperomierz prądu stałego-od biedy może być uniwersalny miernik,nastaw na 20A i jeden przewód do + akumulatora,a drugi do gwintu na świecy.Oczywiście musisz odłączyc mostek łaczacy wszystkie świece.Powinno pkazać cos 18A i będzie spadać.Z jedną walniętą świecą jeszcze będzie palił,ale z dwoma to juzjak stary władimiriec.Co do spalania,to sie nie wypowiem ;)Napisz,jak efekty.Pozdro
[ Dodano: Nie Paź 30, 2005 09:21 ]
P.S. skoro 0,9 -1,2 ohm i 4 równolegle to powinno wyjść 0,22 - 0,3 ohm. A to chyba tylko mostkiem jakimś zmierzysz.....
P.S. skoro 0,9 -1,2 ohm i 4 równolegle to powinno wyjść 0,22 - 0,3 ohm. A to chyba tylko mostkiem jakimś zmierzysz....
P.S. skoro 0,9 -1,2 ohm i 4 równolegle to powinno wyjść 0,22 - 0,3 ohm. A to chyba tylko mostkiem jakimś zmierzysz.....
P.S. skoro 0,9 -1,2 ohm i 4 równolegle to powinno wyjść 0,22 - 0,3 ohm. A to chyba tylko mostkiem jakimś zmierzysz....
[quote="stonefree"]Stary,nie mierz omomierzem,tylko weż kabla i ma dobrze iskrzyć jak dotykasz do świecy!Jeszcze lepiej,gdybyś wziął amperomierz prądu stałego-od biedy może być uniwersalny miernik,nastaw na 20A i jeden przewód do + akumulatora,a drugi do gwintu na świecy.Oczywiście musisz odłączyc mostek łaczacy wszystkie świece.Powinno pkazać cos 18A i będzie spadać.Z jedną walniętą świecą jeszcze będzie palił,ale z dwoma to juzjak stary władimiriec.Co do spalania,to sie nie wypowiem ;)Napisz,jak efekty.Pozdro
świeca żarowa iskrzy?? widziałem jak się rozgrzewa ale nie iskrzała!!
świeca żarowa iskrzy?? widziałem jak się rozgrzewa ale nie iskrzała!!
Alib RULES!! in Rzeszów!!! Pozdro600!!!
Znalazłem na allegro BOSCH DURATERM po 20 zł/sztuka.stonefree pisze:P.S.2 A jak poszły dwie,to wymień komplet!I to nie kupuj najtańszych, bo jak dasz 160 zł to jest tyle,co niecały zbiornik ropy,starczy ci na pare lat,a wymienić je to niezła checa (przynajmniej w 1,6 )
Tylko koleś sprzedaje bez pudełek i zastanawiam się czy to nie jakaś podróba.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Też bym tak chciał...jeżdżąc 120 tyle ci spali...dane katalogowe podają 6,9...sebanr1 pisze: Troszkę dużo pali. Mieszanka trasa/miasto wychodzi srednia 7 litrow (na trasie jazda ok 120 km/h). Słyszałem o opowieściach ok 5 litrów i też bym tak chciał.
Jeździj 100 - będzie 5 litrów...
5/100 przy 120 jest owszem, ale w TDI...pozdro...
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Seba, to że telepie przy odpalaniu to na 100% świece. Kup dobre świece i bedziesz miał problem z odpalaniem z głowy na dobre lata. Nie kupuj tanich świec np. iskry po 20zł za szt. u mnie padły 3 z 4 po kilku miesiącach. A wymiana świec w TD nie jest wcale prosta (fatalny dostęp do 2 pierwszych świec).
Co do 2 Twojego pytania to spalanie 7l. jak dla mnie to troche sporo. Mam taki sam silnik i w dodatku w kombiku. U mnie sapalanie w mieście w zime max 6,7. W lato nie przekraczam 6.
Pozdrawiam
Co do 2 Twojego pytania to spalanie 7l. jak dla mnie to troche sporo. Mam taki sam silnik i w dodatku w kombiku. U mnie sapalanie w mieście w zime max 6,7. W lato nie przekraczam 6.
Pozdrawiam