Ekonomiczna jazda ASV
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Ekonomiczna jazda ASV
Witam! takie pytanko. ostatnio doszły mnie słuchy, że hamowanie silnikiem, wcale nie jest takie ekonomiczne w paliwie, jakby się wydawało. chodzi mi o to, że podobno jest to swego rodzaju przeciążenie dla silnika i dla skrzyni biegów, a także poprzez wzrastające obroty, hamowanie silnikiem nie jest wcale ekonomiczne. i nie mówie tu o puszczeniu nogi z gazu, ale np. jade, widzę 100 m przed soba swiatła, więc redukuje na 3, 2 i obroty wskakują na powiedzmy 2,5 - 3 tys obrotow. czy to zeczywiscie nie jest ekonomia i niezbyt bezpieczne dla silnika? dodam, ze nie mam mfa i nie wiem przy jakich obrotach, moja golfina jezdzi ekonomicznie...
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nikt ci nie każe redukować tak wcześnie. Chodzi o to żebyś zdjął nogę z gazu, używał hamulca jeśli potrzeba, ale nie wciskał sprzęgła i nie luzował lub redukował póki obroty nie spadną poniżej mniej więcej takich jak na biegu jałowym.klaksongolf pisze:i nie mówie tu o puszczeniu nogi z gazu, ale np. jade, widzę 100 m przed soba swiatła, więc redukuje na 3, 2 i obroty wskakują na powiedzmy 2,5 - 3 tys obrotow.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
dla silnika raczej nie jest to szkodliwe.. , co do skrzyni to moze synchronizatory troche cierpią.. ale jesli redukujesz biegi delikatnie i z wyczuciem, nie tak zeby jak najszybciej wbic dany bieg, to mysle ze wtedy i tak wszystko bedzie pracowac w jak najlepszym porzadkuklaksongolf pisze:że podobno jest to swego rodzaju przeciążenie dla silnika i dla skrzyni biegów
-
- Nowicjusz