Miękki chamulec

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
człek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Miękki chamulec

Post autor: człek » wt paź 14, 2008 22:53

co moze być przyczyną tak miękkiego pedału chamulca?

wymieniłem kocki, szczęki oraz cylinderki, odpowietrzyłem oraz sprawdziłem poziom płynu który jest w normie i nadal kiedy wciskam chamulec pedał pokonuje dość duzą odległosc ( prawie do końca ) zanim zacznie się coś odczuwać na sile chamowania. jest bardzo miękki. taki luz jakby na początku. chamuje jak żyleta ale trzeba włożyć trochę siły na jego koncu aby koła stanęły wmiejscu. miałem nadzieję ze po wymianie tych częsci chamulec będzie czuły praktycznie zaraz po lekkim jego dotknięciu ale się zawiodłem..

proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
axel1989
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: axel1989 » wt paź 14, 2008 23:08

po pierwsze hamulec :green_fuck:

po drugie albo zle odpowietrzyles. (wazna jest kolejnosc odppowietrzania kol) zakladam ze to wiesz. jesli jednak mimo to odpowietrzyles poprawnie, to moze byc cos z pompa serva, moze przecieka gdzies i nie ma cisnienia.

ja miekki pedal mialem, jak byl zapowietrzony tyl, po odpowietrzeniu jest ok

radze ponownie odpowietrzyc (na zgaszonym silniku: prawy tyl, lewy tyl, prawy przod, lewy przod) i musi byc ok

w ostatnim wypadku. masz stary plyn i czeka go wymiana...

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt paź 14, 2008 23:12

axel1989 pisze:w ostatnim wypadku. masz stary plyn i czeka go wymiana...
a jak sie odpowietrza to jaki sie leje ? stary płyn ? normalne ze sie leje nowy :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt paź 14, 2008 23:23

człek, na koniec: jedną z przyczyn może być znaczne zużycie bębnów hamulcowych z tyłu, wówczas mechanizm regulacji luzu szczęk staje się niewydolny, nawet jak zmieniłeś szczęki, ale byłaby to już dość extremalna sprawa. Ponadto trzeba ciut poczekać, niech to się wszystko dotrze do siebie.
Oczywiście ponowne odpowietrzanie na początek.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
nerlst
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nerlst » śr paź 15, 2008 09:11

Klocki muszą się dotrzeć do tarcz, jeśli tarcze nie są w dobrym stanie to trochę to potrwa. Jak się zmienia klocki to przez jakiś czas (producenci klocków przeważnie zalecają 500km) trzeba delikatnie hamować. Sprawdź jeszcze przewody hamulcowe. Przy tarczach są gumowe wężyki, jak są stare i sparciałe to podczas hamowania potrafią puchnąć.

pzdr

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130709&postdays=0&postorder=asc&start=0

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”