problem z komputerem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
przerwaną ścieszkę złącz lutownicą i cyną tylko jeśli masz możliwość przed tym przemyj ją np spirytusem a później pomaluj rozpuszczoną kalafonią. To znacznie ułatwi łączenie ścieżki. jak będziesz ją łączył to proponuje "na druta" czyli bierzesz cienki drucik, moczysz go w paście lutowniczej i dolutowujesz do ścieżki. Poza tym tą diodę też wymień. Tylko przy lutowaniu jej uważaj żeby nie przegrzać ścieżek bo odlepią sie od laminatu i będzie problem. No i oczywiście uważaj żeby nie porobić zwarcia. W zasadzie w tym wypadku do lutowania powinno się używać uziemionego grota ale teraz to podejrzewam że i tak już bez różnicy
Raczej nie przepaliło się samo z siebie. Jak by miało przyjść na coś czas to poszły by kondensatory bo to one zazwyczaj padają a nie diody. Serwisowałem już wiele sprzętu elektronicznego w tym bardzo wiekowego i nigdy jeszcze nie padła dioda sama z siebie :/ Wyjątkiem są zasilacze komputerowe ale to inna bajka
Raczej nie przepaliło się samo z siebie. Jak by miało przyjść na coś czas to poszły by kondensatory bo to one zazwyczaj padają a nie diody. Serwisowałem już wiele sprzętu elektronicznego w tym bardzo wiekowego i nigdy jeszcze nie padła dioda sama z siebie :/ Wyjątkiem są zasilacze komputerowe ale to inna bajka
Ostatnio zmieniony czw lis 20, 2008 21:06 przez marcin664, łącznie zmieniany 1 raz.
Możliwe, tylko ja myślę tak. Procesor w sterowniku na wyjściu ma za mały prąd aby wysterować przekaźnik. Musi być bramka/ klucz na tranzystorze aby wzmocnić prąd dla przkaźnika. Może być solo lub w jakimś scalaku. Jak pompa robiła gdy był niezasilany sterownik to może jest coś więcej uwalone. Tak na odległość to ciężko o jakieś konkrety .agrala pisze:Jarowo masz racje ale czasami przy uszkodzeniu obwod zamyka sie przez inne elementy - przyklad - brak masy w tylnej lampie - kierunkowskaz miga wraz ze swiatlem
w tym przypadku obwod moze sie zamykac przez przekanik od pompy
JaroW
Jeżeli ta ścieżka przepalona jest od pinu 13, a dioda była w łączona w szereg, tzn że zdechło coś więcej niż dioda, tak jak kolega marcin664 pisze, mogą być kondensatory do wymiany. Wymiana diody to nie problem, naprawa ścieżki też tylko że to nie koniec, jak znasz się na elektronice to możesz grzebać jak nie to ciężko będzie ale w sumie do stracenia nic nie masz .
Pin 13 to jest zasilanie kompa, jak zdechło po włączeniu stacyjki prąd mógł płynąć przez cewkę przekaźnika 92 do pinu 20 i to mogło wywołać załączenie tego przekaźnika i pompy.
Warto sprawdzić przekaźnik 90 i 92 ale to nie jest raczej to.
Pin 13 to jest zasilanie kompa, jak zdechło po włączeniu stacyjki prąd mógł płynąć przez cewkę przekaźnika 92 do pinu 20 i to mogło wywołać załączenie tego przekaźnika i pompy.
Warto sprawdzić przekaźnik 90 i 92 ale to nie jest raczej to.
Ostatnio zmieniony czw lis 20, 2008 21:49 przez krzemyk99, łącznie zmieniany 3 razy.