ESP - proszę o interpretację kodu błędu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ESP - proszę o interpretację kodu błędu
Czy ktoś mógłby nieco naświetlić temat:
-Kod Błędu:
WYŁĄCZNIK BLOKADY CEWKI ELEKTROMAGNET. CIŚNIENIA HAMOWANIA -F84
00812 (błąd sporadyczny)
Dotyczy to bardzo sporadycznego samoistnego zapalania się lampki ESP i świecenia się jej, przy braku możliwości jej zgaszenia przyciskiem w kabinie, gaśnie po ponownym uruchomieniu silnika. Dodam, że nie zaobserwowałem w jakich okolicznościach to się zaświeca, gdyż miałem to ze 3 razy w przeciągu 4-6 tygodni. Wtrącę również, że zanim się zaczęło, raz rozebrałem nawiew środkowy z klawiszem ESP i wkrótce pierwszy raz się zapaliło. Wczoraj ponownie rozebrałem ten nawiew, sprawdziłem styki i po koleżeńsku podpiąłem pod multidiaga. Od tamtej pory na razie nic się nie zapala, no chyba że sam nacisnę. Gdzie szukać usterki, biorąc pod uwagę powyższy kod błędu??
-Kod Błędu:
WYŁĄCZNIK BLOKADY CEWKI ELEKTROMAGNET. CIŚNIENIA HAMOWANIA -F84
00812 (błąd sporadyczny)
Dotyczy to bardzo sporadycznego samoistnego zapalania się lampki ESP i świecenia się jej, przy braku możliwości jej zgaszenia przyciskiem w kabinie, gaśnie po ponownym uruchomieniu silnika. Dodam, że nie zaobserwowałem w jakich okolicznościach to się zaświeca, gdyż miałem to ze 3 razy w przeciągu 4-6 tygodni. Wtrącę również, że zanim się zaczęło, raz rozebrałem nawiew środkowy z klawiszem ESP i wkrótce pierwszy raz się zapaliło. Wczoraj ponownie rozebrałem ten nawiew, sprawdziłem styki i po koleżeńsku podpiąłem pod multidiaga. Od tamtej pory na razie nic się nie zapala, no chyba że sam nacisnę. Gdzie szukać usterki, biorąc pod uwagę powyższy kod błędu??
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Sprawdź czujniki hamowania przy pedale hamulca, są dwa, czarny i niebieski. to błąd na jeden z nich. Jeśli masz VAG-a to w blokach pomiarocych elektroniki silnika. Grupa 6, blok 2.
Przy nienaciśniętym pedale hamulca masz w bloku trzy zera.
1. pierwsze zero zmieni się na jedynke po naciśnięciu pedału sprzęgła ( przełącznik F36)
2. drugie i trzecie zero zmieni się na jedynke po naciśnięciu pedału hamulca (przełącznik F 47 i przełącznik F 84)
Przy nienaciśniętym pedale hamulca masz w bloku trzy zera.
1. pierwsze zero zmieni się na jedynke po naciśnięciu pedału sprzęgła ( przełącznik F36)
2. drugie i trzecie zero zmieni się na jedynke po naciśnięciu pedału hamulca (przełącznik F 47 i przełącznik F 84)
Ostatnio zmieniony pt maja 16, 2008 00:52 przez mariusz75, łącznie zmieniany 1 raz.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
okolice POZNANIA
No niestety vaga nie mam, a jedynie możliwość grzecznościowego skorzystania i niezbyt blisko, ale dzięki. Przy czym na wydruku mam F84 - co to jest fizycznie, gdzie?
[ Dodano: 16 Maj 2008 00:56 ]
No i jak to się objawi, jeśli zdarza się tak rzadko?? Może da się tam przynajmniej styki sprawdzić, jak to widzisz??
[ Dodano: 16 Maj 2008 00:56 ]
No i jak to się objawi, jeśli zdarza się tak rzadko?? Może da się tam przynajmniej styki sprawdzić, jak to widzisz??
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Fizycznie jast to czujnik znajdujący się przy pedale hamulca załanczający światło STOP , oraz informuący ECU o rozpoczęciu hamowania. Kiedy hamujesz, a czujnik nie zadziała i nie wyśle sygnału o rozpoczęciu hamowania do komputera ECU to wtedy zapala się lampka ESP sygnalizująca błąd, kóry jest resetowany po wyłączeniu zapłonu tylko dlatego że czujnik nie zadziałał tylko raz lub dwa i w rzeczywistości jest sprawny. Błąd nadal pozostaje w pamięci ECU i można go odczytać np. VAG- iem.
Opis działania jest w wielkim skrócie i bardzo uproszczony, ale o to właśnie chodzi.
Naprawa: wyjmij, przeczyść styki, przedmichaj, pokombinuj troche z nim, a jak nie pomoże to wymiana na nowy.
Opis działania jest w wielkim skrócie i bardzo uproszczony, ale o to właśnie chodzi.
Naprawa: wyjmij, przeczyść styki, przedmichaj, pokombinuj troche z nim, a jak nie pomoże to wymiana na nowy.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
okolice POZNANIA
okolice POZNANIA
Swoja droga ja zaobserwowalem kiedy wykrywa ten blad i zaswieca sie na stale kontrolka ESP...
Jak gwaltownie zahamujesz w trakcie dzialania ESP (kontrolka miga)
U mnie stalo sie tak 3 razy pod rzad - oczywiscie w sporych odstepach czasu
Jak gwaltownie zahamujesz w trakcie dzialania ESP (kontrolka miga)
U mnie stalo sie tak 3 razy pod rzad - oczywiscie w sporych odstepach czasu
The quality of the car depends on how good the driver manipulates it