Czy mam nie za słaby alternator
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy mam nie za słaby alternator
Sprawa wygląda tak posiadam alternator BOSCH 028 903 025 H 70A. Często jeżdże na włączonych wszystkich światłach. Wcześniej były lampy H4, teraz H1+H1 I H3 w halogenach. To daje jakieś 30A poboru ale zostają inne odbiorniki i świtła czy ten alternator nie jest zbyt obciążony i czy zmienić go lepiej na 90A. Post pisany trochę z lenistwa bo nie chcemi się wnikać w pobór prądu całego auta. Silnik 1Z TDI dołożone lampy z ringami i elektryka szyb. Elektryczny szyber fabryczny, dosyć mocne radyjko.Myślałem nad altkiem 90A chyba że jestem w błędzie i ten mój da rade to prosze o oświecenie.
Mobile CB ALAN 48+MULTI + SIRIO SUPER CARBONIUM
Navi NOKIA E52 -GarminXT + SkyTraq Venus 5
CA- Kenwood KDC-BT8044U + uDIMENSION Element + BOSS 1000N + HIFONICS ATLAS 12"
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Altek 70A powinien dawać radę bez problemu i ja bym tutaj nic nie zmieniał
...pamiętaj też że na halogenach (przeciwmgielnych) jeździ się we mgle a nie w deszczu i nie zapala się ich tylko po to żeby się pochwalić że się je ma, w deszczu potrafią oślepiać kierowców z naprzeciwka.piasa-v pisze:Często jeżdże na włączonych wszystkich światłach
Może się nie zmieścić do obudowy 70A. Można kupić kompletny alternator, ale trzeba ocenić, czy wystarczy miejca w samochodzie - 120A mają większe gabaryty.lesny1982 pisze:moze sie podlacze pod kolegi temacik sorcia
czy moge przelozyc altek 110-130A do obudowy od 70 A naciag mam na sprezyne i srobe a z tego co widzialem to mocniejsze altki maja naciag na rolke czy sie myle??? aku juz mam 100A
[ Dodano: 25 Sty 2009 12:51 ]
120A za 250,00 ?krzaś pisze:Altki 120A mają naciąg na sprężyne, na allegro chodza po 250 zł NOWE
w branży nazywamy to "pijana china"
jasne, że trzeba szukać jak najtaniej, ale alternator to nie jednorazowy nożyk do golenia.
Ostatnio zmieniony ndz sty 25, 2009 13:54 przez altera, łącznie zmieniany 1 raz.
www.rozrusznik.com.pl
Kwestia jazdy na halogenah to do kolegi Qto. Nie jeżdże na nich żeby był efekt tylko koło 20km na 34km w drodze do pracy jade przez szczery las. Bez halogenów które bardziej są szerokokątne niż p-mgielne to kilka zwierzaków na masce bym miał. Jak wyjżdzam z kopidołów to wyłączam. W zasadzie pytałem o alternator nie pisałem że mam za mały aku bo mam CENTRE FUTURE 72Ah co do kwesti poboru prądu to diesel podczas jazdy zużywa mniej a chodzi o to czy go światła nie obciążają bo prądu starczy na doładowanie akumulatora bez problemu. Jak już mowa o świecach to one potrzebne są do rozruchu a nie podczas jazdy. Dzieki za odpowiedzi.
No raczej doładowuje przygasania świateł nie ma. Jutro rano biorę się za reanimacje łożysk altka bo po odpaleniu coś metalicznie popiskuje. Ale w tym temacie nie będe tego opisywał.