regulacja zaworów w mkII 1,6 b

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
nawrotvw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nawrotvw » wt gru 20, 2005 08:44

Napisz z którego roku masz silnik, do pewnego czasu były płytki, a później hydrauliczne. O zawory zawsze trzeba dbać bo ewentualne późniejsze koszty są wysokie, tak jak było u mnie. Jak zawory nie są ustawione to: silnik jest słabszy, słabo odpala jak jest zimny, przy dłuższych przebiegach występują, wypalenia gniazd zaworów lub samych zaworów, a w ekstremalnych przypadkach drobne pęknięcia głowic. Znowu jak stuka hydro popychacz to po pewnym czasie wywali krzywkę wałka rozrządu i trzeba wszystko wymieniać. Na szczęście w VW wałki były robione z rewelacyjnych stopów i jest mniejsze prawdopodobieństwo wybicia.

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » wt gru 20, 2005 09:20

Bodajże od roku 85 przestano produkować silniki z płytkową regullacją luzu zaworowego.

fibolek

Post autor: fibolek » wt gru 20, 2005 15:39

To mozesz spać spokojnie.Jeżeli po rozgrzaniu silnika przestaje stukać to nie przejmuj się tym zbytnio.

Awatar użytkownika
nawrotvw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nawrotvw » wt gru 20, 2005 15:43

taz pisze:Bodajże od roku 85 przestano produkować silniki z płytkową regullacją luzu zaworowego.
Dokładniej od połowy 85r, ja miałem z początku 85 i miałem jeszcze płytki.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”