VW Golf IV variant - jak zdjąć wycieraczkę tylnej klapy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jerrylu
Nowicjusz
Nowicjusz

VW Golf IV variant - jak zdjąć wycieraczkę tylnej klapy

Post autor: jerrylu » śr mar 04, 2009 23:57

Witam
Muszę wymontować cały mechanizm wycieraczki tylnej klapy, aby dostać się do zatkanej dyszy spryskiwacz ale nie mogę ściągnąć ramienia wycieraczki.
Odkęciłem nakrętkę, spryskałem ostro WD40 i pozostawiłem na kilak minut ustawiając klapę w pionie i nic, szarpałem, szarpałem a ramie ani drgnie "przyrosło" do osi,
Boję sie opukiwać coby tylna szyba mi nie pękła, ramię wycieraczki jest plastikowe a w nim metalowa tuleja z wielowypustem, ostre szarpanie moze spowodowac że ramie wycieraczki zostanie w ręku a tuleja dalej na osi

Czy ktoś z kolegów ma jakiś pomysł jak ją zdjąć.

Dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam

Awatar użytkownika
XenO
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: XenO » czw mar 05, 2009 01:15

moze jakims sciagaczem by dało rade :chytry:

Mk4 GTI 1.8 T
Mój VW -- viewtopic.php?f=160&t=221264
Moje aukcje - zobacz warto !!!
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=1959642" onclick="window.open(this.href);return false;
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/Tamj/" onclick="window.open(this.href);return false;

jerrylu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jerrylu » czw mar 05, 2009 08:07

XenO pisze:moze jakims sciagaczem by dało rade :chytry:
Ściągacz nie ma o co się oprzeć ponieważ w przez oś ramienia przechodzi plastikowy spryskiwacz i jego plastikowa główka wystaje na końcu tulei na której osadzone jest ramię, zastosowanie ściągacza spowoduje zniszczenie końcówki spryskiwacza

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » czw mar 05, 2009 10:49

szarpiesz prawo-lewo i wychodzi

Awatar użytkownika
bartos 2008
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: bartos 2008 » czw mar 05, 2009 11:23

ja to zrobiłem przy pomocy młotka lekko podważyłem i wyszło oczywiście podłożyłem szmatkę pod młotek bo opierał się o szybę. delikatnie i się udało. wcześniej wsztstkie potrzebne śrubki odkręciłem.

[img]http://images48.fotosik.pl/34/7a8361a264f9111a.jpg[/img]

pozdrowionka

greg

Post autor: greg » czw mar 05, 2009 14:47

jerrylu pisze:Ściągacz nie ma o co się oprzeć ponieważ w przez oś ramienia przechodzi plastikowy spryskiwacz i jego plastikowa główka wystaje na końcu tulei na której osadzone jest ramię, zastosowanie ściągacza spowoduje zniszczenie końcówki spryskiwacza
e tam - brak inwencji własnej - kombinerkami zdejmujesz końcówkę spryskiwacza - następnei nakręcasz nakrętkę tą co odkręciłeś wcześniej - ale nakręcasz tak żeby nie wystawał gwint (czyli nie dokręcając jej do końca. Zakładasz ściągacz do końcówek drążków kierowniczych - kilka obrotów klucza i możesz spokojnie delikatnie zdjąć wycieraczkę

jerrylu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jerrylu » czw mar 05, 2009 23:24

edzio pisze:szarpiesz prawo-lewo i wychodzi
I to jest to
Sposób kolegi edzia sprawdził sie w 100%

Dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam

:pub:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”