Bora 1.6 16V świst przy dodawaniu gazu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Bora 1.6 16V świst przy dodawaniu gazu
To chyba mój pierwszy post, więc na początek witam wszystkich
Jestem w sumie szczęśliwym posiadaczem VW Bora 1.6 16V z 2001 roku, z LPG firmy Elpigaz (Stella). Od dłuższego czasu zastanawia mnie dźwięk, który pojawia się kiedy dodaję gazu. Poniżej link do filmiku na którym mam nadzieję, że słychać "świst", który mnie niepokoi :/
Nagranie zrobione w garażu, z otwartą maską, na benzynie, szczególnie ok 15sek słychać ten "świst" powietrza... w momencie wciskania pedału gazu, najpierw słychać ten świst i dopiero zaczynają się podnosić obroty - na filmiku raczej tego nie widać. Ogółem momenty kiedy silnik dochodzi do 2tys obrotów to szybkie wciśnięcie gazu i jego puszczenie - noga już nie dotyka pedału kiedy silnik zaczyna reagować na gaz...
No i teraz pytanie... czy tym dźwiękiem powinienem się przejmować? i czy da się skrócić jakoś czas reakcji na wciśnięcie pedału gazu?
link
Niestety jeżeli chodzi o działanie jak i budowę samochodów jestem dosyć zielony :/ więc jeżeli potrzebne jest jakieś dodatkowe info - piszcie.
Pozdrawiam,
shuman
Jestem w sumie szczęśliwym posiadaczem VW Bora 1.6 16V z 2001 roku, z LPG firmy Elpigaz (Stella). Od dłuższego czasu zastanawia mnie dźwięk, który pojawia się kiedy dodaję gazu. Poniżej link do filmiku na którym mam nadzieję, że słychać "świst", który mnie niepokoi :/
Nagranie zrobione w garażu, z otwartą maską, na benzynie, szczególnie ok 15sek słychać ten "świst" powietrza... w momencie wciskania pedału gazu, najpierw słychać ten świst i dopiero zaczynają się podnosić obroty - na filmiku raczej tego nie widać. Ogółem momenty kiedy silnik dochodzi do 2tys obrotów to szybkie wciśnięcie gazu i jego puszczenie - noga już nie dotyka pedału kiedy silnik zaczyna reagować na gaz...
No i teraz pytanie... czy tym dźwiękiem powinienem się przejmować? i czy da się skrócić jakoś czas reakcji na wciśnięcie pedału gazu?
link
Niestety jeżeli chodzi o działanie jak i budowę samochodów jestem dosyć zielony :/ więc jeżeli potrzebne jest jakieś dodatkowe info - piszcie.
Pozdrawiam,
shuman
ten swist jest na luzie tez? Bo jezeli na biegu to podejzewam lozysko w skrzyni niestety.A jak na luzie to moze brac gdzies lewe powietrze.Zadnych innych objawo tylko swist?
Ostatnio zmieniony czw mar 12, 2009 18:09 przez J3L3N, łącznie zmieniany 1 raz.
[size=117]
Samochód jest bogiem, Prędkość nałogiem,
Nitro zabawą, A tuning podstawą!
[/size]
[/size]
Acha a jak tam wyglada tlumik? Szczegolnie na poczatku przy zlaczce?Moze popruta?
A na biegu jalowym tez swiszczy?jak tak to morze pasek rozrzadu za moxno naciagniety.
A na biegu jalowym tez swiszczy?jak tak to morze pasek rozrzadu za moxno naciagniety.
Ostatnio zmieniony czw mar 12, 2009 18:15 przez J3L3N, łącznie zmieniany 2 razy.
[size=117]
[/size]
[/size]
oj z tym tłumikiem, to na razie nie sprawdzę :/ tym bardziej, że nie wiem o który fragment pytasz [tak jak pisałem jestem zielony jeżeli chodzi o budowę samochodu ]
czym się różni "luz" od "biegu jałowego"?
z tym paskiem rozrządu to jest to możliwe - był zmieniany jakiś czas temu... da się w jakiś sposób sprawdzić czy to jest przyczyna świstu?
PS. zatkałem dzisiaj wylot tłumika i ładne ciśnienie się robiło...
czym się różni "luz" od "biegu jałowego"?
z tym paskiem rozrządu to jest to możliwe - był zmieniany jakiś czas temu... da się w jakiś sposób sprawdzić czy to jest przyczyna świstu?
PS. zatkałem dzisiaj wylot tłumika i ładne ciśnienie się robiło...
Ostatnio zmieniony czw mar 12, 2009 18:37 przez shuman, łącznie zmieniany 1 raz.
niczym sie nie rozni.ehhe.
Chodzi o poczatek wydechu przy silniku.
Chodzi o poczatek wydechu przy silniku.
Jak takie rzeczy robisz to nic dziwnego ze swiszy pozniej hehshuman pisze:PS. zatkałem dzisiaj wylot tłumika i ładne ciśnienie się robiło...
[size=117]
[/size]
[/size]
-
- Mały gagatek
- Kontakt: