Czym to zalepić / zaszpachlować?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czym to zalepić / zaszpachlować?
Witam!
Usunąłem dzisiaj napis GOLF z tyłu w moim emka dwa.
Musiałem wyciąć takie kwadraty jak na foto poniżej.
Jak na razie od wnętrza przylepiłem na mocnym kleju do metalu blaszki i teraz trzeba to czymś zaszpachlować. Jak to zrobić, żeby szpachla nie pękła i wytrzymała 100lat i jakiej szpachli użyć? Wystarczy sama szpachla, czy szpachla z jakimś dodatkiem, może z włóknem?
Usunąłem dzisiaj napis GOLF z tyłu w moim emka dwa.
Musiałem wyciąć takie kwadraty jak na foto poniżej.
Jak na razie od wnętrza przylepiłem na mocnym kleju do metalu blaszki i teraz trzeba to czymś zaszpachlować. Jak to zrobić, żeby szpachla nie pękła i wytrzymała 100lat i jakiej szpachli użyć? Wystarczy sama szpachla, czy szpachla z jakimś dodatkiem, może z włóknem?
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2009 17:43 przez Xabingo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Teraz to tylko migomat Cię ratuje.Wspawać kawałki blachy,zaszpachlować,dotrzeć.Później podkład i lakier.
Inaczej tego nie widzę.Nie ratuje Cię w tej sytuacji nawet żywica dwuskładnikowa+mata.
Poza tym,po co wyciachałeś takie jamy?
To musi być wspawane,bo ten klej na którym to przykleiłeś będzie pracował i wtedy każda szpachla popęka...
Inaczej tego nie widzę.Nie ratuje Cię w tej sytuacji nawet żywica dwuskładnikowa+mata.
Poza tym,po co wyciachałeś takie jamy?
To musi być wspawane,bo ten klej na którym to przykleiłeś będzie pracował i wtedy każda szpachla popęka...
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2009 17:15 przez Michał_1977, łącznie zmieniany 1 raz.
- kwadrat
- Forum Master
- Auto: 2x Golf
- Silnik: 2x +
co ty zes zrobil . po co chciales napis odklejac i w dodatku takie rany golfowi zrobiles. Teraz to chyba tylko blacha w to miejsce
juz widze odp.
juz widze odp.
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2009 17:24 przez kwadrat, łącznie zmieniany 1 raz.
Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest
Xabingo, tos dowalił ja tez mialem rdze w tym miejscu pod znaczkiem szlifierka ladnie wyszlifowalem potem lekko kitem i sladu po rdzy nie ma
w tym wypadku to hmmm od tylu blacha jakas a od przodu kit z włóknem chyba tak bym to widział..
miejsce to jest o tyle kijowe ze zawsze cos pęknie moim zdaniem bo klapa sie zawsze trzaska
w tym wypadku to hmmm od tylu blacha jakas a od przodu kit z włóknem chyba tak bym to widział..
miejsce to jest o tyle kijowe ze zawsze cos pęknie moim zdaniem bo klapa sie zawsze trzaska
Był mk2 potem mk3 potem mk2 teraz mk4 :D
Wybaczcie, ale musiałem to tak wyciąć, bo blacha normalnie na wylot była przerdzewiała.
Po operacji Golfik będzie szczęśliwy
Jutro lub po jutrze jadę do mechanika i cyknie mi migomatem, (oczywiście punktowo) blachę od wewnątrz i na to szpachla.
A na pewno dać na to szpachlę? Czy może jakieś inne wynalazki polecacie?
Znaczek VW z tyłu też usuwam i tam już nie będę ciął. Tylko czym to wgłębienie po znaczku zaszpachlować. Czy szpachlę trzeba dać na gołą blachę, czy można na farbę lub sam podkład antykorozyjny?
Po operacji Golfik będzie szczęśliwy
Jutro lub po jutrze jadę do mechanika i cyknie mi migomatem, (oczywiście punktowo) blachę od wewnątrz i na to szpachla.
A na pewno dać na to szpachlę? Czy może jakieś inne wynalazki polecacie?
Znaczek VW z tyłu też usuwam i tam już nie będę ciął. Tylko czym to wgłębienie po znaczku zaszpachlować. Czy szpachlę trzeba dać na gołą blachę, czy można na farbę lub sam podkład antykorozyjny?
Ostatnio zmieniony pn mar 16, 2009 22:50 przez Xabingo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Xabingo pisze:Dam blachę od spodu (od wewnątrz) - będzie dospawana migomatem. A na to dam szpachlę lub coś innego.
Dobrze kombinujesz,ale nie do końca.Xabingo pisze:No właśnie, dam podkład antykorozyjny i na to szpachlę.
Wspawaj te kawałki blachy,potem poszpachluj,dotrzyj ładnie powierzchnię,psiknij podkładem akrylowym w spraju,dotrzyj go papierem na mokro o gradacji 800,a następnie polakieruj.
Od środka te blaszki zamaluj Unikorem,a potem jakimś środkiem do konserwacji.
Jak pod szpachlę dasz jakąś zwykłą farbę antykorozyjną,to gwarantuję Ci,że ona (szpachla) wcześniej czy później odpadnie.Musi to być podkład specjalny.Ja szpachluję bezpośrednio gołe,ale zmatowione blachy i jest git.Lakier na wierzchu stanowi doskonałą izolację,więc nic nie koroduje.
Nic podobnego.Nieraz całe elementy są szpachlowane,auto jeździ po naszych kochanych drogach pełnych dziur (czyli zdrowo nim telepie) i nic nie pęka.zorro89 pisze:miejsce to jest o tyle kijowe ze zawsze cos pęknie moim zdaniem bo klapa sie zawsze trzaska
Nie robi się wstawek od wewnątrz!!! Jak masz takie dziury to trzeba zrobić na zakładkę ale... zaraz Ci narysuje jakJutro lub po jutrze jadę do mechanika i cyknie mi migomatem, (oczywiście punktowo) blachę od wewnątrz i na to szpachla.
pamiętaj że blacha na rantach powinna być zagięta mniej więcej w literę L. Gwarantuje to wytrzymałość a zarazem mniej materiału do nałożenia.
ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950
Regeneracja wtryskiwaczy CR wszystkich marek
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950
Regeneracja wtryskiwaczy CR wszystkich marek