czarny dymek..na paliwie???

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

daniello22
Nowicjusz
Nowicjusz

czarny dymek..na paliwie???

Post autor: daniello22 » pt mar 20, 2009 18:15

Witam. Co tym razem dolega mojemu golfowi??przy odpaleniu na pb z rurki polecial czarny dymek??..a diesla nie mam...co to oznacza???paliwo mam w baku(mało)i długo juz tam leżakuje..auto nie bierze oleju..juz dawno nie dolewam ale stan trzyma. na lpg nie ma takiej sytulacji. o czym to moze swiadczyć???

[ Dodano: 20 Mar 2009 17:24 ]
a co do tego stanu oleju..dzis jest ponad norme..nie dolewałem nic z pół roku jak nic..jak to mozliwe??skad wzrost??nie bede zakładal nowego tematu szkoda zaśmiecać forum, więc proszę o porade. miałem nie dogrzany silnik...był glut pod korkiem ale mało i to juz przeszlość...olej nie śmierdzi też paliwem.co jest z tym autem??

Awatar użytkownika
jawirax
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jawirax » pt mar 20, 2009 20:03

Taki objaw , jest to jedne objaw przy wydmuchanej uszczelce pod głowicom , poziom oleju się podnosi bo do dostaje się tam płyn chłodniczy , nie masz czasem ubytku płynu chłodniczego ? mniej lub więcej ubytku ? w zbiorniczku wyrównawczym ?oczywiście przy wydmuchanej uszczelce są tez inne objawy np kopcenie ale to powinien być siwy dym jak to się mówi, na biało.Niech się inni forumowicze wypowiedzą.
Ostatnio zmieniony pt mar 20, 2009 20:05 przez jawirax, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nerlst
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nerlst » pt mar 20, 2009 21:24

Czarny dym na benzynie to, z tego co wiem, źle wyregulowana mieszanka, tzn. za bogata w paliwo. Niespalone paliwo dopala się w układzie wydechowym i stąd czarny dymek. Jeśli masz sondę Lambda to prawdopodobnie jest uszkodzona. Jeśli nie ubywa Ci płynu chłodzącego i jak sam twierdzisz olej nie śmierdzi paliwem to być może krzywo samochód stał podczas sprawdzania poziomu. Czasem też jeśli samochód pokonuje małe odcinka i silnik jest niedogrzany woda dostaje się do oleju.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=130709&postdays=0&postorder=asc&start=0

Awatar użytkownika
Acid
BLACK MAGIC
BLACK MAGIC

Post autor: Acid » sob mar 21, 2009 22:25

daniello22 pisze:paliwo mam w baku(mało)
Jeżdżąc z małą ilością benzyny w baku zamulasz pompe syfem ze zbiornika. A przy jezdzie na LPG lepiej jak jest co najmniej 10L paliwa.
daniello22 pisze:co jest z tym autem??
jawirax pisze:Niech się inni forumowicze wypowiedzą.
Uczelka pod głowicą do wymiany :bajer:
daniello22 pisze:auto nie bierze oleju
nie bierze oleju, ale łyka Ci płyn chłodniczy jeszcze gorzej bo możesz zatrzeć silnik, rób szybko silnik, bo zatrzesz.

daniello22
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: daniello22 » ndz mar 22, 2009 09:30

problem rozwiązany-miałem błęda.po diagnostyce jest gites. dodam ze czarny dymek był tylko przy zapalaniu..2 sekundy i po sprawie..długotrwałe kopcenie dawałoby do zastanowienia ''Niespalone paliwo dopala się w układzie wydechowym'' jak ktoś już powiedział..a paliwo w baku nie najlepszej jakości.tylko zatankować. a do o uszczelki nic nie wskazuje na jej zużycie-na bagnecie nie ma śladów ''gluta'' był dawniej ale pod korkiem-co było objawem niedogrzania silnika. przwiduje zmienić jak najszybciej ten rozmajony olej. płynu chłodniczego nie zużywa w zauważalnym stopniu a w zbiorniku nie ma tłustych plam z oleju.

Napis ćwiczebny.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”