Szalejące światłą

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Ardeneh
Nowicjusz
Nowicjusz

Szalejące światłą

Post autor: Ardeneh » czw mar 26, 2009 16:00

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Przejrzałem wszystkie wątki i nie znalazłem podobnego problemu więc pisze. Mój problem z elektryką zaczął się jakiś czas temu, jak troszkę pojeździłem po deszczu zaczęła mi się samoistnie włączać syrenka w alarmie. Myślałem że to wina alarmu, że może nie ma dobrej masy lub jakiś układ padł, więc odpiąłem syrenke i jest ok, centralny działa wszystko tak jak powinno. Następnie zaczęła mi lekko świecić kontrolka świateł przeciwmgielnych, a jak włączyłem kierunkowskaz lub stop to kontrolka przygasała ale wszystkie światła działały poprawnie. Pewnego razu wracałem z dłuższej trasy w bardzo deszczową pogodę i wszystkie światła oszalały, jak włączyłem kierunek w prawo , świecił w lewo i na odwrót, jak włączyłem stop kierunki przygasały i mrugał stop. Auto postało w garażu i na następny dzień wszytko działa poprawnie. Ostatnio ponownie wracałem z trasy w lekko deszczową pogodę i w prawdzie kierunki nie oszalały ale po naciśnieciu stopa nikły kontrolki kierunków na desce , nie jestem w stanie powiedzieć czy nikły na zewnątrz gdyż byłem sam i nie mogłem sprawdzić , problem w tym że w garażu jak auto wyschnie wszytko wraca do norny. Wiem że na 99% jest to problem z masą, sprawdzałem masę w bagażniku i wszytko jest OK jest mocno przekręcona , żadnych sladów nalotu , czyściutkie styki. Problem w tym że nie wiem gdzie jeszcze można szukać tego problemu, wszytsko wskazuje na to że gdzieś się dostaje woda i kabelek dostaje przebicie, ale gdzie??? Pomóżcie proszę gdzie tego ustroństwa szukać ?

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » czw mar 26, 2009 16:22

sprawdzales mase nad dzwignia od otierania maski?

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » czw mar 26, 2009 16:51

sprawdź masę z tyłu przy lewej lampie

Obrazek
Obrazek

Ardeneh
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ardeneh » czw mar 26, 2009 18:14

sprawdzałem mase z tyłu nad lampą i wszystko było ok styki czyste i mocno dokręcone , zaraz sprawdzę nad otwieraniem maski, ale dziwi mnie że głownie jak jest mokro , światła szaleją :/.
No i niedawno zobaczyłem że kiedy włącze kierunek i wcisnę stop to migacze obydwa swiecą cały czas, a kontrolki na desce też delikatnie świecą.

[ Dodano: 26 Mar 2009 22:03 ]
Problem rozwiązany, wprawdzie masa koło tylnej lampy była OK ale gdy dokładniej przyjrzałem się kabelkowi masy przy lampie izolacja była lekko przytopiona , styk zaśniedziały i w połowie przepalony gdy zacząłem czyścić odleciał, przewierciłem dziurkę z tyłu przez obudowę i przylotowałem kabelek bezpośrednio do płytki, wszystko śmiga OK.
Wniosek: Jak światła głupieją to musi być masa , kwestja tylko ją znaleźć :)
dzięki wszystkim i pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”