syczenie powietrza podczas naciskania pedalu hamulca??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

klio
Nowicjusz
Nowicjusz

syczenie powietrza podczas naciskania pedalu hamulca??

Post autor: klio » ndz kwie 12, 2009 15:04

:otepienie: nie wiem co sie dzieje z moim autem ;/ na ostatnim badaniu technicznym zauwazylismy, ze w momencie naciskania pedalu hamulca slychac specyficzne syczenie - jakby powietrze gdzies uchodzilo, z poczatku myslelismy ze to zapowietrzony uklad hamulcowy ale go odpowietrzylismy i nic sie nie zmienilo, jakis mechanik stwierdzil ze to pompa paliwowa, a inny ze serwo a moje auto zre duzo plynu hamulcowego, mial ktos moze podobne problemy, co to moze byc??? Pomozcie bo juz na prawde nie wiadomo co zrobic :grrr: pozdrawiam

- kliek ;]

ZS12

Post autor: ZS12 » ndz kwie 12, 2009 15:13

jeśli masz ubytki płynu to w pierwszej kolejności znajdż wyciek pompa przewody zaciski bo to według mnie jedyny powód znikania płynu a syczeni tto możliwe że serwo ale to wszystko moje przypuszczenia

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » ndz kwie 12, 2009 15:29

Nieszczelność przewodu podciśniena które idzie do serwa

Awatar użytkownika
Leon_Wechtel
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Leon_Wechtel » ndz kwie 12, 2009 22:07

inna wersja taka ,że w serwie od strony kabiny jest taka gąbka ,z które wystaje
dzwignia którą się przykęca do hamulca.Ona mogła się rozpaśc ze starości.Ja tak miałem gdy serwo z GTI zakładałem gąbka się rozpadła i bez niej syczało przy wciskaniu hamulca.Wymieniłem na ta z mojego starego serwa i wszystko jest ok

:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » ndz kwie 12, 2009 22:20

klio pisze:jakis mechanik stwierdzil ze to pompa paliwowa,
zmien mechanika

co do ubywania płynu to nie auto to zre, tylko albo masz niesczelnosc, albo najzwyczajniej w swiecie klocki sie zyzuwaja , tłoczek sie dalej wysuwa ( ale to sa male ubytki w zbiorniczku ) niech Ci ktos sprawdzi czy masz cylinderki w bebnie szczelne czy przewody sa ok itd.

co do syczenia to dzieie sie to na posotuj czy na odpalonym aucie ? u mnie tez syczy,, na postoju jak wcisne kilka razy , ale hamulce sa ok. sila hamowania tez ok.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » ndz kwie 12, 2009 22:57

pszczyna pisze:Nieszczelność przewodu podciśniena które idzie do serwa
Jedno do sprawdzenia.
Leon_Wechtel pisze:inna wersja taka ,że w serwie od strony kabiny jest taka gąbka ,z które wystaje
dzwignia którą się przykęca do hamulca.Ona mogła się rozpaśc ze starości.
A taką sytuację miałem u sibie. Dodatkowo pękł ten plastik w którym jest ta gąbka.

klio
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: klio » ndz kwie 12, 2009 23:17

o tej gabce przy serwie to nawet nie wiedzialam,a co do klockow to mialam wyminione, szczeki, cylinderki tez;/ tam jest wszystko sprawne bo czesci dopiero co zmienialam, poczatkowo wlasnie tam szukalismy jakiejs usterki - hamulce normalnie mam :crazy: ale jak widac to nie ma nic wspolnego z tym syczeniem pedala, a syczy i na postoju i jak jest zgaszony, dosc slyszalnie bym powiedziala :( :( :( a co do mechanikow to jako dziewczyna szcescia nie mam ];[

- kliek ;]

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » ndz kwie 12, 2009 23:30

klio, nastepnym razem zapytasz sie nas co moze byc nie tak , a pozniej pojdziesz do mechanika i powiesz mu ladnie co gofra boli i na samym poczatku powiesz tez zeby Cie nie probował kiwac, bo chłopaki z forum go odwiedza i lepiej zeby sie nie osmieszał :)

Obrazek

haps
Forum Master
Forum Master

Post autor: haps » ndz kwie 12, 2009 23:49

jak syczy po wcisnieciu hamulca i jego odpuszczeniu to prawdopodobnie serwo, u dziewczyny w 206 sobie tak syczy od zimy, czasem przestaje, czasem sie nasila.. nie jak w mk3, ale w pugu to grubsza sprawa :grrr:

Awatar użytkownika
Goku-25
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Goku-25 » pn kwie 13, 2009 01:13

klio

masz dwie opcje jedna to przewud cisnieniowwy idacy do serwa i druga to serwo co swiadczy o syczeniu :panna: postaraj sie je wymienic ! a dlaczego? otuz to, dluzsze uszkodzenie tego elementu powoduje twardy pedal hamulca spowodowany brakiem cisnienia a wtedy twoje hamulce nie beda skuteczne udaj sie z tym do mechanika lub do mnie na serwis :smoke:

P.S brak płynu? sprawdź przewody i pompę hamulcowa przy pedale hamulca zajrzyj czy niema zapocenia !
Ostatnio zmieniony wt kwie 14, 2009 12:35 przez Goku-25, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn kwie 13, 2009 08:18

Goku-25 pisze:przewud
1
Goku-25 pisze:otuz to
2
Goku-25 pisze:lub do mnie na serwis
szczerze to ja bym sie bał , nie widze zwiazku miedzy stanem płynu a serwem , widziales jak wyglada serwo w srodku ? a jak pompa ? nie ma mozliwosci zeby w serwie był płyn :) no chyba ze ty widziales co innego :) hehe , serwo to jest podcisnieniowy system wspomagania hamulców, a nie hydrauliczny , jak masz za mało płyny W POMPIE , to co najwyzej zatrzesz pompe, zapowietrzysz układ itd :) ale moze ja sie nie znam , moze nie takie serwo ja widzialem i zdawało mi sie rozbierajac na czesci kilka aut, ze serwo to serwo :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Goku-25
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Goku-25 » wt kwie 14, 2009 12:46

guti

Tu masz racje ten ,,brak plynu'' wcial mi sie w kontekst a nie przeczytalem dokladnie mojej odpowiedzi mój bład :panna: moja odpowiedz dotyczyla syczenia a nie braku płynu A jesli chodzi o serwa to sa hydrałliczne nie w VW ale sa wystarczy poszukac na Google :bajer:

dzięki za sprostowanie :pub:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”