zanik iskry

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

rafalczarny
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

zanik iskry

Post autor: rafalczarny » wt cze 23, 2009 21:56

Witam! mam spory problem bo dzisiaj zgasł mi silnik podczas ale udało sie mi go odpalić. potem znów zgasł i nie chciał zaskoczyć. musiałem z holować go. zajrzałem pod maske bo laikiem nie jestem i troche mam pojęcia o silniku i stwierdziłem brak iskry. niebyło na żadnej świecy, zajrzałem do kopułki ale tam wszystko w porządku palec cały i węglik też. po załozeniu kopułki odpalił ale szarpał i obroty skakały i znowu zgasł. sprawdziłem i nie mam iskry na świecach, nie wychodzi tez z cewki na rozdzielacz do kopułki. wszystkie wtyczki na swoim miejscu i czyste.czy ktoś wie co to może byc ? na których przewodach przy cewce i aparacie powinno być napięcie i jakie? Podmieniłem cewke z innego auta i dalej to samo . potem podmieniłem jeszcze aparat i nic to nie dało.

wojtas4589
Wamia Mazury
Auto: Golf V
Silnik: BKC
Kontakt:

Post autor: wojtas4589 » wt cze 23, 2009 21:58

czujnik halla może

rafalczarny
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: rafalczarny » wt cze 23, 2009 22:08

tez tak przypuszczam ,dlatego podmieniłem cały aparat i dalej to samo. moze załatwić inny. da sie ten czujnik jakos sprawdzic ,zrobić jakies pomiary? jakos pomierzyc cewke?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 23, 2009 22:12

rafalczarny, da się, są opisy na forum. Sprawdzasz czy ma napięcie na bocznych pinach po zapłonie, potem podpinasz (bez odłączenia wtyczki) diodę czy jakiś miernik pod środkowy zielony kabel i pod plusa i patrzysz czy skacze napięcie. Ale to równie dobrze może być cewka, tą najlepiej podmienić bo pomiary oporów nie są pewne

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

rafalczarny
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: rafalczarny » wt cze 23, 2009 22:16

na cewce mierzyłem i po załączeniu zapłonu kluczykiem na tym zielonym był prąd. tak wertuje w szukajce ale jakos nie moge sie dokopać do tych tematów. masz jakieś linki do ich? chetnię poczytam i jutro popatrze jeszcze przy aucie na spokojnie

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 23, 2009 22:37

http://www.google.pl/custom?domains=for ... %3A1&hl=pl
na przykład trzeci temat

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

rafalczarny
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: rafalczarny » wt cze 23, 2009 22:56

DZIĘKI jutro będe wałkował temat w aucie

[ Dodano: 27 Cze 2009 18:47 ]
Witam ! po poszukiwaniach usterki w końcu zrobione. Był naderwany przewód od aparatu zapłonwego(zielono-biały) w przelotce nad rozrusznikiem. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”