Automatyczna skrzynia biegow - szarpie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Automatyczna skrzynia biegow - szarpie
Przy zmianie biegu z 2 na 3 wystepuje bardzo mocne szarpniecie skrzyni, zarowno w trybie automatycznym jak i tip-tronic.
Czy VAG pokaze ewentualne bledy ?
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: Automatyczna skrzynia biegow - szarpie
a jak byś tak jeszcze napisał jaki silnik, przebieg czy szarpie gdy skrzynia jest zimna czy już po rozgrzaniuPCJR pisze:Przy zmianie biegu z 2 na 3 wystepuje bardzo mocne szarpniecie skrzyni, zarowno w trybie automatycznym jak i tip-tronic.
teść ma passata (2000r 200 tys.) z tipronikiem i też szarpie zwłaszcza zimą
szukałem sposobu na rozwiązanie tego ale okazało się że co do wymiany oleju jest tak samo dużo zwolenników jak przeciwników - jeździ tak juz 3 lata i się nie pogłębia więc temat został olany
niektórzy twierdzą że wymiana oleju pomoże - ale spotkałem się z opiniami że nie pomaga i trzeba ingerować w skrzynię
a tak wogóle to radził bym jeszcze poszperać przy pomocy szukajki na tym forum lub passata lub auti (tam więcej automatów) - w tym temacie znajdziesz mnóstwo informacji
acha vag pozwoli odczytać błędy ale cudów nie czyni
Ostatnio zmieniony pt lip 10, 2009 14:58 przez mg-maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
PCJR pisze:Przy zmianie biegu z 2 na 3 wystepuje bardzo mocne szarpniecie skrzyni, zarowno w trybie automatycznym jak i tip-tronic.
A wymieniałeś olej i filtr w skrzyni?PCJR pisze:przebieg ok. 150 tys
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Ojciec miał u siebie w automacie (Passat b4 VR6) takie objawy przed wymianą oleju i filtra.
Po wymianie jak ręką odjął, zupełnie inna jazda.
Poza tym olej i filtr powinien być regularnie wymieniany, w innym wypadku naprawa skrzyni jak ją szlag trafi jest nieopłacalna.
Po wymianie jak ręką odjął, zupełnie inna jazda.
Poza tym olej i filtr powinien być regularnie wymieniany, w innym wypadku naprawa skrzyni jak ją szlag trafi jest nieopłacalna.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Automatyczna skrzynia biegow - szarpie
sprawdzałem Vag-iem Audi A4B6 z 2005 roku z multitronickiem i niestety żadnych błędów nie było, a również szarpał (nie pamiętam na jakich biegach)PCJR pisze:Przy zmianie biegu z 2 na 3 wystepuje bardzo mocne szarpniecie skrzyni, zarowno w trybie automatycznym jak i tip-tronic.