Problem ze stacyjką

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

magiera23
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem ze stacyjką

Post autor: magiera23 » czw lip 16, 2009 21:30

Witam.
Problem (tak myślę) dotyczy stacyjki. Tzn. Radio w samochodzie powinno działać po włożeniu kluczyka, niestety napięcie dochodzi dopiero po lekkim dociśnięciu kluczyka w lewo lub prawo w stacyjce (już po włożeniu) . Wyczytałem gdzieś kiedyś że to może być jakaś przerwa na stykach.

Pytanie moje: Co to jest ta przerwa? I czy mogę to zrobić sam naginając jakieś blaszki, styki itp. ,czy muszę wymienić stacyjkę na nową.
Pozdrawiam

lu21k
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lu21k » czw lip 16, 2009 21:34

najprościej można to rozwiązać tak że podłączysz radio bezpośrednio do aku tak jak ja to w poprzednim aucie zrobilem ;)

magiera23
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: magiera23 » czw lip 16, 2009 21:36

lu21k pisze:najprościej można to rozwiązać tak że podłączysz radio bezpośrednio do aku tak jak ja to w poprzednim aucie zrobilem ;)
Ale skoro najprościej to jaki kabelek podłaczyć do radia. W tej chwili mam do iso podłączony czerwony i żółty(od stacyjki)
Nie jestem za dobry z elektryki w aucie.

[ Dodano: 16 Lip 2009 21:54 ]
Już wiem .Temat do zamknięcia
Dziekuje

pcbol329
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

radio

Post autor: pcbol329 » czw lip 16, 2009 23:59

odetnij przewód czerwony tak około 5-7 cm przed kostką i ten kawałek z kostki podepnij razem z zółtym. Radio będzie działać bez konieczności wkładania kluczyka.
P.S. To co ci zostało po odcięciu czerwonego zaizoluj żeby jakiegoś zwarcia nie zrobić
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

pcbol329

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: FIRERS » pt lip 17, 2009 15:11

ja bym sie nie zastanawial tylko wymienil kostke stacyjki... jak musisz dociskac kluczykiem to odjaw 100% kostka, za niedlugo pojedziesz gdzies sluchaja radia a silnik ci bedzie gasl albo juz go nie zapalisz, bo juz sie tak wyrobi ze bedzie przerywac na kablu co podaje prad na silnik. koszt kostki to z 40 zloty i troche roboty.chyba ze dasz to do warsztatu..jak uwazasz :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”