lewa przednia szyba (od kierowcy) golf 4
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
lewa przednia szyba (od kierowcy) golf 4
witam. w moim golfie 4 (5 drzwi hatchbek) przestala dzialac przednia szyba lewa od kierowcy? silniczek brzeczy wiec pewnie pekla linka ? i mam pytanie co moze byc przyczyna i jak temu zaradzic? czy musze kupic sam podnosnik czy cos wiecej lub mniej? moze ktos doradzic i czy ewentualnie ktos by mial takie cos na sprzedaz ? dzieki z gory za pomoc pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt sie 04, 2009 12:17 przez karoll89_1989, łącznie zmieniany 1 raz.
Wie ktoś jak dostać się do szyby by sprawdzić co jest nie tak??
Szyba się opouściła a dźwiga się tylko do pewnego momentu,m później zgrzyt i znowu opada, pewno jakieś zabezpieczenie, albo linka.
Rozebrałem całą tapicerkę, przełączniki, została mi płyta do której przynitowane są ramiona (tak mniemam) i ni cholery nie wiem jak kombinując nie jestem wstanie tego zdjąć/wyjąć.
Szyba się opouściła a dźwiga się tylko do pewnego momentu,m później zgrzyt i znowu opada, pewno jakieś zabezpieczenie, albo linka.
Rozebrałem całą tapicerkę, przełączniki, została mi płyta do której przynitowane są ramiona (tak mniemam) i ni cholery nie wiem jak kombinując nie jestem wstanie tego zdjąć/wyjąć.
Życie jest zbyt krótkie żeby być małym...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=329414soldziers pisze:nie jestem wstanie tego zdjąć/wyjąć.
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
No dzięki, dzięki, tylko, że ja mam problem z wyjęciem szyby, nie mogę jej dźwignąć do pozycji w której mógłbym odkręcić/poluzować śruby mocujące, podnosi się do 1/4 wysokości i znowu opada, a nie chcę rwać tego na siłe...Rafał 21 pisze:http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=329414soldziers pisze:nie jestem wstanie tego zdjąć/wyjąć.
jakieś inne propozycje??
-
- Forum Master
Może wciśnij przycisk i jednocześnie złap ją i spróbuj unieść...
tu jak drzwi rozebrać http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... =mikrostyk
Jakoś dałem radę, dźwignąłem na maxa tyle ile się dało, odciągnąłem tyle ile się dało blachę, włożyłem łapska, i jakoś poluzowałem śruby mocujące szybę. Reszta poszła z górki...poolak2006 pisze:Może wciśnij przycisk i jednocześnie złap ją i spróbuj unieść...
Problemem okazało się zużyte kółeczko na silniku od zwijania linek, powycierane rowki przez co nie równo zwijały się linki.
Póki co szyba na podpórce i poskładałem resztę.
Teraz pytanie czy ktoś bawił się, może w przekładkę linek, bo są pokiereszowane i wymianę samego kółeczka??
Czy lepiej kupić cały zestaw naprawczy i zrobić to bez męczarni??
Dzięki za chęci pomocy...
1. Tapicerka była zdjęta.katerpi pisze:Powiedz po co odginałeś jakieś blachy? Całą tapicerkę można ściągnąć bez użycia siły...soldziers pisze:Jakoś dałem radę, dźwignąłem na maxa tyle ile się dało, odciągnąłem tyle ile się dało blachę, włożyłem łapska, i jakoś poluzowałem śruby mocujące szybę
2. Ciekawe jak miałem to zrobić, jak szyba była dalej w uchwytach i nie dało się zdjąć blachy maskującej, musiałem ją odciągnąć by poluzować zaczepy mocujące szybę - inaczej się nie dało.
No chyba, że coś nie tak z moją rozkminką
-
- Forum Master
Weź przeczytaj dokładnie... o co chodziło a nie...katerpi pisze:soldziers a nie jest tak przypadkiem, że wyciągasz dwie okrągłe zaślepki, luzujesz 2 śrubki (uchwyt szyby), szyba w górę, kleisz ją taśmą co by nie spadła, prowadnica w dół i spokojnie wyciągasz blachę? Ja tak robiłem i wszystko było OK
- fleshu
- Forum Master
- Kontakt:
Wpierw musi przecie doprowadzić szybę na poziom śrub od ślizgów pod zaślepkami >>> a jak mechanizm stanie to jest z tym problem.katerpi pisze:soldziers a nie jest tak przypadkiem, że wyciągasz dwie okrągłe zaślepki, luzujesz 2 śrubki (uchwyt szyby), szyba w górę, kleisz ją taśmą co by nie spadła, prowadnica w dół i spokojnie wyciągasz blachę? Ja tak robiłem i wszystko było OK
A koledze z problemem polecam zalutować przy okazji zamek (zimne luty) oraz sprawdzić mikrostyk > aby 2 razy tej samej roboty nie robić.
Co do samych ślizgów > na allegro dostaniesz plastik > plastik miały modele 98-99r > w nowszych wersjach stosowane są stopki alu > i takie radzę pozakładać > w sumie to o 10-20 zł więcej > ale problem rozwiązany na grube lata.
[ Dodano: 13 Maj 2010 01:45 ]
Tak > bawiłem się około 40 razy > bez problemu idzie > jeżeli znasz kolejność rozbierania wzmocnienia (FAQ/mikrostyk lub oświetlenie) > to idzie szybko i sprawnie > stopki alu lecz kółko tyko plastik (mk4) >>> pokiereszowane linki = niecały rok pracy szyby.soldziers pisze:Teraz pytanie czy ktoś bawił się, może w przekładkę linek, bo są pokiereszowane i wymianę samego kółeczka??
Czy lepiej kupić cały zestaw naprawczy i zrobić to bez męczarni??
Napisz na PW, który mechanizm chcesz > załatwię Ci cały. (napisz model i rocznik)