Problem z wibracjami na drobnych nierównościach

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sigo
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z wibracjami na drobnych nierównościach

Post autor: sigo » śr sty 18, 2006 23:26

Może ktoś zetknął się ze zjawiskiem rezonansu(?) zawieszenia podczas jazdy np. po kostce brukowej lub polnej, żwirowej drodze. W moim golfie 3 kombi wytwarza się wtedy dziwny pogłos dudnienie, buczenie czy jak to nazwać. W każdym razie przy prędkości ok 30km/h, jest to bardzo dokuczliwe, wręcz nie do wytrzymania, " zatyka uszy".
Zjawisko jest równie dokuczliwe przy różnych rodzajach opon i różnych ciśnieniach w oponach-sprawdzałem. Opony są na standardowych alusach 15". Wszystkie łożyska w piastach były wymienione. Pojazd to jak wspomniałem Golf MK3 kombi silnik AFT. Amortyzatory wykazują jeszcze dużą sprawność 60%. Przy jeździe po gładkim asfalcie zjawisko nie występuje. Czy wymiana amortyzatorów może coś zmienić, czy iść w innym kierunku. A może ten typ tak ma?

Awatar użytkownika
GTomek
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTomek » śr sty 18, 2006 23:34

a sprawdzałeś elemeney gumowe zawieszenia może któreś ze strości potwardnniały a co za tym idzie ten rezonans

[url=http://www.userbars.com/][img]http://www.userbars.com/galerie/images/files/3/7/vw.gif[/img][/url]

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » śr sty 18, 2006 23:41

Wg mnie to już tak będzie i nic na to nieporadzisz bynajmniej częściowo może Ci się udać ale całkiem tego niewytępisz.Może Ci wszystko wpadać w rezonans np.tłumik w srodku wypalony,osłona z alu nad tłumikami ,osłony tarcz chamulcowych , wentylator no i mnustwo innych blaszek ,pręcików ,plastików itp.Każde auto w różnym wieku ma tendencję do większej ilości takich efektów lub mniejszej.Na to niema rady.Jednak jak chcesz to walcz ale szkoda kasy na wymiany.

pprezzes
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pprezzes » ndz lut 05, 2006 20:46

Ja mam golfa 5d. Zawieszenie tylne się różni ale mogę Cię zapewnić że miałem bardzo podobne odgłosy i po wymianie tulei metalowo gumowych w tylnej osi wszystko ucichło.
Myślę że od tego powinieneś zacząć.
Przed wymianą tulei jadąc przez bruk momentami miałem wrażenie że jadę na samych felgach. Straszne uderzenia...
Silnik uważam nie ma tu żadnego znaczenia choć mam akurat ten sam (aft).

P.s. A tak w ogóle jesteś zadowolony z dynamiki tego silnika? Bo ja coś nie bardzo...

sigo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sigo » śr mar 01, 2006 23:19

Witam! Dzięki za odzew. Na razie nic nie kombinowałem z tulejami jak dorwę troche czasu to coś się pobawię. Jeśli chodzi o silnik to jestem dość zadowolony jechałem tym autem już około 175 km/h i prędkość ta była osiągalna dość szybko. Jeśli chodzi o przyspieszenie to jest tak sobie- zbiera się dopiero powyżej 3500 obrotów, słabo reaguje na gaz przy niskich obrotach. Prawie nie ma różnicy pomiędzy jazdą na gazie i na benzynie. Pali 10-11litrów gazu. lub 8-9l benzyny. Kolega który przesiadł się z audi 80 z 90konnym silnikiem 1,8 był pozytywnie zaskoczony przyspieszeniem w tym autku, było lepsze niż w jego audicy. Nie jest to wyścigówka ale na poskie drogi zupełnie wystarczy, z prędkościami od 80 do 140 nie ma żadnego problemu. Polecam założenie gazu na pełnym wtrysku ponoć chodzi lepiej niż na benzynie(doświadczenia z seatem z takim samym silnikiem.
pzdr sigo

pprezzes
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pprezzes » pt mar 03, 2006 09:35

Mi także zbiera się tak sobie... ale planuję latem porządny przegląd z mechanikiem. Z tego co czytałem te silniki są dosyć dynamiczne. Golfik jest jednak dużo lżejszy od audi...Tak więc jeśli słabo przyspiesza to chyba jest coś nie tak. U mnie podejrzewam jakieś problemy ale żeby się tego dowiedzieć należy sprawdzić katalizator, przepustnice i podłączyć także pod komputer. Elektryka już sprawdzona. Troche grzebaniny z tym jest a trudno znależć mechanika który naprawdę z sercem podchodzi do takich problemów.
Jeśli chodzi o prędkość to jechałem nim już 195. Jeszcze był mały luz!!!!!
Niestety teraz już tylko 165 bo od 5 tys obrotów zaczyna mi przerywać. (jakaś awaria)
Pozdrawiam...

k631
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: k631 » pt mar 03, 2006 10:25

Witam 80 % aut sprowadzanych prywatnie było rozbite niewiem jak w twoim przypadku ale ja osobiście jechałem takim autkiem po klepaniu podłużnic i na bruku wpadało w straszny rezonans drżały wszystkie blachy a w szczegulności dach . Pozdrawiam :blush:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”