Cichy tłumik środkowy do Golfa IV

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Mariusz M
Nowicjusz
Nowicjusz

Cichy tłumik środkowy do Golfa IV

Post autor: Mariusz M » ndz wrz 06, 2009 12:24

Witam,

Mam problem z przednim tłumikiem w Golfie IV, 1,4. Musiałem wymienić oryginał, zdecydowałem się ba Bosala. Niestety, pierwszy egzemplarz był tragiczny, po przekroczeniu 3k obrotów hałas był nie do wytrzymania, tłumik wpadał jakby w rezonans. Było znacznie głośniej niż w dziurawym oryginale. Po wymianie tłumika na kolejny egzemplarz sytuacja poprawiła się, ale nieznacznie.

Jaki tłumik środkowy byście polecili? Zależy mi na ciszy w środku, trwałość ma 3 rzędne znaczenie.

greg

Post autor: greg » ndz wrz 06, 2009 12:38

to załóż orginał - 1J0 253 209 L (wcześniej G)

zozol
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: zozol » ndz wrz 06, 2009 13:13

Ja mam tłumiki Bosal, środkowy i końcowy, i nic nie hałasuje, czy rezonuje. Cisza absolutna. :bigok: Może to kwestia mocowania?

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » ndz wrz 06, 2009 13:22

ja koncowy dalem płóciennik i nie zauwazylem różnicy
uszczelniles miejsca łączen pastą?

greg

Post autor: greg » ndz wrz 06, 2009 14:08

prędzej rezonuje katalizator albo auto bite i przesunięte jest zawieszenie silnika

Mariusz M
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mariusz M » ndz wrz 06, 2009 15:54

greg pisze:prędzej rezonuje katalizator albo auto bite i przesunięte jest zawieszenie silnika
Jak bite to chyba na podnośniku, bo wcześniej, przed wymianą, było cicho:) Samochód od nowości w rodzinie, przejechane 77k km.

Robili to niby fachowcy z Midasa. Zresztą ci sami wymieniali mi tłumiki w innym aucie, również na Bosala i było OK. Tak czy inaczej podjadę do innego tłumikarza, niech rzuci okiem.
Być może coś źle spasowane i dlatego hałasuje.

greg

Post autor: greg » ndz wrz 06, 2009 16:27

Mariusz M, u mnie tak rezonuje - ale jestem 99% przekonany że to kat bo przed wymiana na BOSALa było identycznie a miałem taki tłumik z jakim wyjechał z fabryki

[ Dodano: Nie Wrz 06, 2009 4:28 pm ]
a ten 1% to wina przesunięcia - bo autko miało jednak jakąś tam stłuczkę za poprzedniego właściciela

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”