Alternator ma problem na niskich obrotach.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
kontrolka ladowania
a ja mam takie pytanie. gdzie powinien byc wpiety ten cienki kabelek od altka bo ja mam odlaczony i moze przez to nie swieci kontrolka ladowania.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
W tylnej części alternatora jest zacisk inaczej konektorek albo też w innym wykonaniu śrubka M5 ale zawsze ma to oznaczenie D+.
Zacisk W jest przeznaczony dla ewentualnego obrotomierza.
W nowszych alternatorach jest specjalna wtyczka, której nie można źle włożyć.
Zacisk W jest przeznaczony dla ewentualnego obrotomierza.
W nowszych alternatorach jest specjalna wtyczka, której nie można źle włożyć.
Ostatnio zmieniony śr wrz 16, 2009 12:18 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Docelowo ten kabelek idze do licznika. Ale to jest tak, że od altka idze do złączki koło klemy + aku, potem do wiązki lewej. Z wiązką idze do skrzynki bezpieczników. Ze skrzynki, z wiązką licznika idze do licznika.
Zico63b, napisał wcześniej, jak sprawdzić czy kontrolka jest sprawna. odkręć od altka ten przewód, zewrzyj do masy i zobacz, czy na przekręconym zapłonie świeci.
Zico63b, napisał wcześniej, jak sprawdzić czy kontrolka jest sprawna. odkręć od altka ten przewód, zewrzyj do masy i zobacz, czy na przekręconym zapłonie świeci.
Witam podbije temat
moja żona ma MK3 silnik 1.6 jednopunkt abu
po przekrecenu kluczyka lampka ładowania sie nie zapala jak również gdy auto zgaśnie czyli brak informacji o problemach z ładowaniem
gdy autko zapale na wolnych obrotach ~900+- 50 niema ładowania i światła sie ledwo co świecą sprawdzałem ładowanie na akumulatorze dokładnie 12.1 czyli nie ładuje
dopiero po dodanu gazu i przekroczeniu powiedzmy 3000tys rpm alternator ładuje prąd zmierzony na akumulatorze to 14,1 gdy zapale światła to 13,8 w dodatku predkościomierz zaniza predkośc o 30 km/h niewiem czy to ma jakiś wpływ
kto z kolegów pomorze jak to naprawić bo przeczytałem cały temat i nieumie wyłowić co nalezy naprawić
chodzi o kabelek z alternatora czy niema przerwy oraz kabelek przy klemie czy może trzeba wymienić sterowanie alternatora
moja żona ma MK3 silnik 1.6 jednopunkt abu
po przekrecenu kluczyka lampka ładowania sie nie zapala jak również gdy auto zgaśnie czyli brak informacji o problemach z ładowaniem
gdy autko zapale na wolnych obrotach ~900+- 50 niema ładowania i światła sie ledwo co świecą sprawdzałem ładowanie na akumulatorze dokładnie 12.1 czyli nie ładuje
dopiero po dodanu gazu i przekroczeniu powiedzmy 3000tys rpm alternator ładuje prąd zmierzony na akumulatorze to 14,1 gdy zapale światła to 13,8 w dodatku predkościomierz zaniza predkośc o 30 km/h niewiem czy to ma jakiś wpływ
kto z kolegów pomorze jak to naprawić bo przeczytałem cały temat i nieumie wyłowić co nalezy naprawić
chodzi o kabelek z alternatora czy niema przerwy oraz kabelek przy klemie czy może trzeba wymienić sterowanie alternatora
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Pierwsza sprawa - wyjęcie przewodu z alternatora i dołączenie go na chwilę do masy.
Jeśli teraz pojawi się świecenie lampki na tablicy - regulator napięcia do wymiany (na razie pożyczenia dla próby od dobrego człowieka też mającego Golfa).
Nie ma świecenia lampki - tak sprawdzac obwód cienkiego przewodu aż znajdzie się przerwę, prawdopodobnie przetarcie w komorze silnika.
Nie zaszkodzi sprawdzić czystość i dokręcenie klem i kabli masowych.
Jeśli teraz pojawi się świecenie lampki na tablicy - regulator napięcia do wymiany (na razie pożyczenia dla próby od dobrego człowieka też mającego Golfa).
Nie ma świecenia lampki - tak sprawdzac obwód cienkiego przewodu aż znajdzie się przerwę, prawdopodobnie przetarcie w komorze silnika.
Nie zaszkodzi sprawdzić czystość i dokręcenie klem i kabli masowych.