zawór powietrza dodatkowego - zimny gaśnie po chwili

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

daroo00
Nowicjusz
Nowicjusz

zawór powietrza dodatkowego - zimny gaśnie po chwili

Post autor: daroo00 » śr wrz 23, 2009 17:59

Witam,
odebrałem wczoraj samochodzik po naprawie uszczelki pod głowicą i mojemu zainteresowaniu uległ kabelek wychodzący z listwy zasilającej wtryskiwacze - nie jest on nigdzie podłączony. Do czego służy ten kabel??? Jakoś wcześniej nie zwracałem na niego uwagi gdyż wydaje mi się że był do czegoś podłączony.

Golf mk2 nz 1,3 na wtrysku

Obrazek
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2009 23:46 przez daroo00, łącznie zmieniany 3 razy.

daroo00

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr wrz 23, 2009 19:16

no to zaznacz który bo ja nic nie widzę.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » śr wrz 23, 2009 20:14

Pod kolektorem ssacym masz takie ustrojstwo Jest to zamotowane na wezach przyjzy sie dokladnie pod kolektor ta kostka wlasnie jest od tego

daroo00
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: daroo00 » śr wrz 23, 2009 20:47

No właśnie nie mogę znaleźć nic takiego - takiego złącza wolnego w ogóle. Po prawej stronie jest podłączenie zasilania wtryskiwaczy i poniżej widać żółty i niebieski kabel - to złącze jest zajęte obok niego jest złącze sondy lambda a tego wolnego kabelka nie mam gdzie wpiąć - może ktoś dokładniej zlokalizować miejsce na tą wtyczkę... I do czego ona służy bo aktualnie jeżdżę z wypiętym kablem i na zimnym silniku gaśnie po zapaleniu...

daroo00

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr wrz 23, 2009 21:14

szukaj na wezach jak kolega wyżej pisze, chodzi o tzw zawór powietrza dodatkowego ktory podnosi obroty póki silnik jest zimny

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

daroo00
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: daroo00 » śr wrz 23, 2009 21:32

No i znalazłem tak jak kolega jeryk10 pisał - dokładnie znajduje się to między drugim a trzecim wtryskiwaczem zaraz nad rozrusznikiem. A jeśli chodzi o działania to myślę że Paweł Marek dobrze napisał - zobaczę jutro rano. Dzięki chłopaki - punkcik ode mnie :)

Dojście do podłączenia nie najwygodniejsze ale dałem rade.
Mam nadzieję że to to złącze, obok niego znajdują się węże płynu z chłodnicy... ?

daroo00

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr wrz 23, 2009 21:40

daroo00
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: daroo00 » pt paź 23, 2009 22:50

Wracając jeszcze raz do tego zaworu powietrza dodatkowego mam jeszcze taki problem jak go sprawdzić - w linku podanym przez kolegę ktoś wymienił jakieś parametry ale nie wiele one dają.

1. Chciałbym dowiedzieć się jak działa dokładnie ten zawór - coś w rodzaju elektroizaworu czy jakiegoś czujnika ze zmienną rezystancją. Czy kabel który do niego dochodzi (2 żyłowy) to zasilanie 12V czy tylko złącze do czujnika?

2. Czy po wymontowaniu zaworu powinien on być normalnie zamknięty czy otwarty i czy w przypadku podłączenia do niego zasilania powinien zmienić się jego stan ( z otwartego na zamknięty czy odwrotnie?)?

3. Mój problem polega na tym że auto gaśnie zaraz po odpaleniu jak jest zimne - gdy stoi całą noc w temp poniżej 10 stopni
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2009 23:47 przez daroo00, łącznie zmieniany 1 raz.

daroo00

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”