Twardy hamulec?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Twardy hamulec?
Panowie, ostatnio jadę przez miasto jak zawsze i nagle przed skrzyżowaniem, naciskam hamulec, a tu nie ma hamowania. Pedał twardy jak głaz, samochód ledwo co, pomału się zatrzymał, na szczęście było jak zjechać na pobocze. Zostawiłem auto przestraszony, pomyślałem, że pójdę po mechanika, ale że go nie było, wróciłem do samochodu i pomału chciałem dotoczyć się do domu (bo już miałem stosunkowo nie daleko). Po parunastu metrach hamulec znowu zaczął hamować i pedał stał się poprawnie miękki. Później objechałem ponad 300 km i nie było podobnego problemu. Co to mogło być? Wiecie, szczęście miałem, że jechałem wolno i po mieście, bo gdyby taki incydent wydarzył się na ruchliwej drodze międzymiastowej to było by trochę nieprzyjemnie.
psotnic, tam nie ma klasycznego serwa zasilanego podciśnieniem silnika, tylko jest elektryczna pompa wytwarzająca ciśnienie.
czy pojawiają się kontrolki jakieś?? czy świeci kontrolka ABS lub hamulca ręcznego.
sprawdź czy jak przekręcasz kluczyk to słychac jak się kręci ta pompka pod spodem całego układu abs pod maską... i poczytaj http://www.zssplus.pl/www_prace_dyplomo ... .htm#1spis
najczęstsze przyczyny to uszkodzony wyłącznik ciśnieniowy przy akumulatorze ciśnieia, przekaźniki nad skrzynką bezpiecznikową, ewentualnie przekaźnik odciążający styk X (numeru nie pamiętam)
czy pojawiają się kontrolki jakieś?? czy świeci kontrolka ABS lub hamulca ręcznego.
sprawdź czy jak przekręcasz kluczyk to słychac jak się kręci ta pompka pod spodem całego układu abs pod maską... i poczytaj http://www.zssplus.pl/www_prace_dyplomo ... .htm#1spis
najczęstsze przyczyny to uszkodzony wyłącznik ciśnieniowy przy akumulatorze ciśnieia, przekaźniki nad skrzynką bezpiecznikową, ewentualnie przekaźnik odciążający styk X (numeru nie pamiętam)
Ostatnio zmieniony sob wrz 26, 2009 21:36 przez -=ren=-, łącznie zmieniany 1 raz.
Tzn wiesz, kostkę zmieniłem tego samego dnia wieczorem, ale hamulec przestał być twardy parę minut po tym incydencie (zatrzymałem auto, poczekałem chwilę i postanowiłem dalej pomału dojechać do domu. Po może pięciuset metrach hamulec znowu był miękki). Bo to było tak, że pożyczyłem moją kostkę koledze do Golfa 3, a on mi dał swoją, która na początku u mnie chodziła, później jednak padła i u mnie nie było nawiewu i wycieraczek i później wystąpił ten problem. Kostkami się później znowu zamieniliśmy i póki co podobnego problemu nie miałem.
to jest właśnie "przekaźnik odciążający styk X" i to właśnie jest przyczyna... u mnie pstrykał ale styki były tak wypalone że nie dotykały do siebie bo się wygieły z przegrzania... to jest to bez tego nie działa pompa wysokiego ciśnienia...psotnic pisze:później jednak padła i u mnie nie było nawiewu i wycieraczek i później wystąpił ten problem.