[mk3]hałas na niskich obrotach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3]hałas na niskich obrotach
Ostatnio zauważyłem, że na niskich obrotach mój golfik strasznie hałasuje w porównaniu do wyższych obrotów (ok. 2000) Wcześniej miałem zużyte łożyska i zawsze chodził głośno, więc nie wiedziałem o tym. Czy mam się czym martwić?
Ostatnio zmieniony ndz lut 12, 2006 12:35 przez krzysio, łącznie zmieniany 1 raz.
[you] dobrze że jeździsz vw
cze, zobacz jeszcze jedną rzecz: skrzyneczkowa obudowa filtra powietrza (przynajmniej w TDI 1Z tak jest) zamocowana jest jakby we wnęce wewnętrznej strony przedniego błotnika, i czasami lubi sie w tej wnęce tłuc, co powoduje bardzo nieprzyjemny głuchy rezonans w kabinie, właśnie na niższych obrotach.Trzeba dociąć cienkiej gąbki i przełożyć ją pomiędzy obudową filtra a ścianką błotnika, szczególnie dekiel obudowy. powodzenia:]
A gdzie mam filtr powietrza? bo mam jakiś filtr "pod szybą" z prawej strony jak zdejmę ten czarny plastyk. Co do elementów zawieszenia to wykluczam raczej bo hałas jest związany z obrotami i występuje także na postoju, postaram się zlokalizować skąd pochodzi hałas i wtedy napiszę.
[you] dobrze że jeździsz vw
Ten na podszybiu to przeciwpyłkowy, natomiast filtr powietrza to czarne pudełko przy prawym przednim nadkolu. U mnie za część buczenia (wibracji) na niskich obrotach około 1400-1800 odpowiedzialny był właśnie filtr powietrza. Zmieniło się gdy pomiędzy karoserję a obudowę filtra wcisnąłem zwiniętą tkaninę bawełnianą.