Problem z termostatem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- krisss.79
- Użytkownik
Pewnie ze moze to byc czujnik,ale nie kupuj nowego ,jesli masz pozyczyc od kogos to podmien i wtedy zobaczysz,szkoda kasy jesli to nie bedzie czujnik.Jesli to jednak bedzie czujnik to tylko oryginal,reszta to szajs
Zapraszam do ogladania mojej czerwonej strzaly
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=279221
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=279221
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
Nareszcie jakas mądra wypowiedź. Też byłem pewien że mam termostat do wymiany bo na postoju 90st a jak ruszyłem to wskazówka opadała o 1 kreskę. Pojechałem do mechanika i jak mu powiedziałem czemu chcę wymienić termostat to mnie wyśmiał ale w myśl zasady "klient nasz Pan" mechanik wymienił mi termostat na nówkę VW. Efekt jest taki że na postoju łapie 90st a jak ruszę to wskazówka spada znów o 1 kreskę czyli nic się nie zmieniło. Na moje pytanie czemu się tak dzieje odpowiedź bła jedna - "zasłoń Pan sobie chłodnicę to będziesz miał Pan 90 st na stałe". Jasnym jest że pęd powietrza chłodzi i temperatura nie może być cały czas 90 st. Dzięki mojej głupocie zapłaciłem zbytecznie za nowy termostat + za wymianę (stary termostat sprawny był na 100%).wojtas4589 pisze:Głupoty piszecie!!!!! Jak na postoju trzyma 90 to wszystko jest jak najbardziej w porządku, chyba normalne że lepiej chłodzi się od pędu powietrza w czasie jazdy, jak chcesz mieć cały czas 90 to zasłoń sobie chłodnice kartonem
- Paweł Marek
- V.I.P.
wszystko z wyjątkiem tego że jeżeli podczas jazdy temperatura spada to termostat nie trzyma norm. I zgadzam się z tym że nie ma się czym przejmować jeśli nie spada zanadto, moim zdaniem poniżej 75 podczas szybkiej jazdy.wojtas4589 pisze:Jak na postoju trzyma 90 to wszystko jest jak najbardziej w porządku
Mam w domu dwa jednakowe technicznie autka czyli MK3 Gti i Vento 2.0 i w obu wyminiałem jednoczasowo termostaty bo temperatura spadała do 60 stopni. I co? W jednym wskazówka stoi prawie zawsze jak przyklejona na 90 a w drugim troszkę opada, tak na 75 80 stopni, a na postoku również 90. Termostaty takie same, Wahlery. Silniki te same, czujniki oryginalne, liczniki podobne.
No więc? Po prostu, termostat w moim Vento nie trzyma jak trzeba, ale jestem daleki od tego żeby z powodu tak małych spadków temperatury cokolwiek z tym robić.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- LASOT-A
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Starej metody - nie poleca się. 80*C to nie jest żle ale powinno być 87*C i nie ma bolka. Zdejmij czujnik, wyczyść jub pożycz na próbę i jak to jego wina to oryginał kupić. Tak jak Kolega krisss.79 pisze.to zasłoń sobie chłodnice kartonem
Brillantschwartz perleffect - LA9V
Jeżdże nisko, leże na glebie, grunt to zawieszenie... Jedziesz?
Jeżdże nisko, leże na glebie, grunt to zawieszenie... Jedziesz?
Wg mnie jest lepiej bo teraz mam temperaturę ok 80 po przejechaniu kilku kilometrów a wcześniej ledwo 70 . Jeśli się coś będzie działo wspomnę o tym w tym temacie.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
Mój Variant Yachting viewtopic.php?f=88&t=375516" onclick="window.open(this.href);return false;
- Paweł Marek
- V.I.P.
a szukajką próbowałeś? Jest na dole strony. W skrócie - odkręcasz pomę wspomagania od bloku i odsuwasz ją bez odpinania jej węzy, pod pompą wspomy jest do pompy wody przykręcony na 2 śróbki 10ki króciec od dolnego weża chłodnicy a pod tym króćcem termostat.
Ostatnio zmieniony pn wrz 14, 2009 21:57 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ja mam podobnie w moim gti.Poprostu jak jezdze to temp utrzymuje sie na 70 stopni ale jak by auto postało z pracujacym silnikiem to wentylator sie załaczy.tak koło 90 stopni na wskazniku. Prubowałem juz 3 czyjniki i tak samo i nawet termostat zmieniłem na jakas uzywke z innego silnika i bez róznicy i tak mysle ze pewnie wskaznik w zegarze oszukuje.
VW NA ZAWSZE