Mam problem z ogrzewaniem.Wieje tylko zimne powietrze..
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Mam problem z ogrzewaniem.Wieje tylko zimne powietrze..
Witam mam golfa III 1.9 GTD i taki problem. Ogrzewanie zawsze slabo mi grzalo ale teraz nie grzeje juz wogole:/ tylko zimne powietrze.. Myslalem ze to moze termostat ale weze ktore ida do nagrzewnicy sa cieple, wiec nie wiem co to moze byc. Nagrzewnica zapsuta?? Jesli ktos mial podobny problem to prosze o pomoc. z gory dzieki
Ostatnio zmieniony pn lis 02, 2009 14:01 przez Fugi, łącznie zmieniany 1 raz.
jeśli węże masz gorące , to winna jest albo nagrzewnica , albo klapka zimnego powietrza w nadmuchu nie domyka , tutaj winna może być linka od sterowania tej klapki ( środkowe pokrętło ) albo Ci spadła przy pokrętle , albo przy klapce nadmuchy , co się tyczy nagrzewnicy , to morze mieć przyblokowany przepływ
0
0
ja tylko się zastanawiam , bo nieraz to słyszałem , dlaczego termostat może powodować brak ogrzewania lub słabe działanie , zgodzę się że uszkodzony termostat może powodować że ogrzewanie zaczyna działać później niż z dobrym , bo to normalne , cały silnik wolniej się rozgrzewa , ma od razu duży obieg , ale ogrzewanie po dłuższej jeździe powinno działać tak samo skutecznie przy dobrym jak i złym termostacie , nie komentuje jazdy na krótkich odcinkach , bo wtedy rzeczywiście silnik o wiele dłużej się nagrzewa , a to jest naturalnie powiązane z gorszym ogrzewaniem
-
- Mały gagatek
Dziś wymieniałem u siebie termostat i z ciekawości go ugotowałem po wymontowaniu - pełne otwarcie około 60 stopni. Silnik się nie nagrzewał chyba że latałem po 160km/h lub stałem w korkach. Przy normalnej jeździe temperatura utrzymywała się w połowie między połową a pozycją startową wskaźnika. Ogrzewanie było bardzo słabe ze względu na to, że cały czas był otwarty duży obieg i w czasie jazdy powietrze przepływające przez chłodnicę nie pozwalało na nagrzanie się płynu. miś fazi, mam nadzieję, że rozjaśniłem Ci trochę zależność pomiędzy uszkodzonym termostatem a brakiem ogrzewania. Oczywiście ma to miejsce tylko przy niedomykającym się termostacie bądź zbyt wcześnie się otwierającym jak to miało miejsce u mnie.
zgodzę się z Tobą , że uszkodzony termostat może powodować wahania temperatury ogrzewania , ale nie może powodować całkowitego jego braku , silnik pracując , czy na dużym czy na małym obiegu , musi mieć pewną temperaturę , choćby 50 stopni nawet jak gonisz 140 na godzinę i masz najbardziej wydajną chłodnicę , więc powinno dmuchać przynajmniej letnie powietrze , a nie zupełnie zimne
-
- Mały gagatek