[mk2 1,8 rp] Ustawianie rozrządu - wielki problem :(
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2 1,8 rp] Ustawianie rozrządu - wielki problem :(
chciałem ustawić według poniższego schematu
I podczas gdy znaki na dolnych kołach się praktycznie zgadzają to znak na kole od wałka rozrządu - jest mniej więcej w miejscu zaznaczonym przeze mnie na rysunku zieloną kropką.
Czy jest mozliwe aby wogole ten samochod jezdził - czy ustawić na znaki tak jak pokazuje schemat? Objawy jakie u mnie występują to "słaby dół" silnik jest taki zmulony.
Dodam, że jeśli chciałbym wyczuć moment kiedy pierwszy tłok jest u góry to znaki na dole i tak się nie zgadzają gdzieś o ząbek. Jednym słowem mocn o tam namieszane.
Proszę zatem o jakieś jasne wyjaśnienie jak to wszystko poustawiać, najlepiej wyjaśnienie proste jak dla debila.. Podobno jest też jakiś znak jak się patrzy przez to okienko w skrzyni - jednak to co tam widziałem to takie jakby 2 blaszki - jedna obok drugiej... i też nie wiem na którą ustawić
I podczas gdy znaki na dolnych kołach się praktycznie zgadzają to znak na kole od wałka rozrządu - jest mniej więcej w miejscu zaznaczonym przeze mnie na rysunku zieloną kropką.
Czy jest mozliwe aby wogole ten samochod jezdził - czy ustawić na znaki tak jak pokazuje schemat? Objawy jakie u mnie występują to "słaby dół" silnik jest taki zmulony.
Dodam, że jeśli chciałbym wyczuć moment kiedy pierwszy tłok jest u góry to znaki na dole i tak się nie zgadzają gdzieś o ząbek. Jednym słowem mocn o tam namieszane.
Proszę zatem o jakieś jasne wyjaśnienie jak to wszystko poustawiać, najlepiej wyjaśnienie proste jak dla debila.. Podobno jest też jakiś znak jak się patrzy przez to okienko w skrzyni - jednak to co tam widziałem to takie jakby 2 blaszki - jedna obok drugiej... i też nie wiem na którą ustawić
U mnie przy wymianie rozrządu okazało się że mam koło zamachowe przekręcone o 90 stopni. Ktoś kto to składał nabił sobie nowe znaki na kole przecinakiem i chyba metodą prób i błędów ustawił wszystko "na ucho". Na szczęście mój koleś jest biegły w przypadkach specjalnej troski i zwyciężył z tym tematem. Nigdy nie wie się wszystkiego przy zakupie auta hehe...
w skrzyni jest nabity znak na kole gleboki, a obok niego moga byc jakies mniejsze, ale chodzi o ten najwiekszy... a patrzysz przez taki korek na klucz szesciokatny. co do kolka, to sprawdz czy nie jset zalozone odwrotnie, bo niektore kola maja znaki z obu stron, jeden ma sie z zewnatrz zgadzac z tym co jest na deklu, a drugi przyjmuje poziom glowicy( powinien byc niewidoczny z zalozona pokrywa)
najlatwiej sprawdzic kiedy ma byc w gorze wykrecajac swiece i wpychajac srobokret i krecic... ale reka
najlatwiej sprawdzic kiedy ma byc w gorze wykrecajac swiece i wpychajac srobokret i krecic... ale reka
1.Nie wyjmowałem całego tego plastyku na skrzyni tylko ten korek który w nim siedzi = moze powinienem tamto także wykręcić? bo to co widzialem to 2 płytki prostokątne - jedna po drugiej.malolat pisze:w skrzyni jest nabity znak na kole gleboki, a obok niego moga byc jakies mniejsze, ale chodzi o ten najwiekszy... a patrzysz przez taki korek na klucz szesciokatny. co do kolka, to sprawdz czy nie jset zalozone odwrotnie, bo niektore kola maja znaki z obu stron, jeden ma sie z zewnatrz zgadzac z tym co jest na deklu, a drugi przyjmuje poziom glowicy( powinien byc niewidoczny z zalozona pokrywa)
2. Czy każde z kół zębatych na wałku rorządu ma dwa nabicia ? jedno z jednej strony które pokrywa się z górną strzałką (na godzinei 12stej) na platykowej pokrywie przykręcanej do pokrywy zaworów?
3. Czy jest mozliwość złego założenia takich kół zębatych - czy mają jakieś kliny?
4. Jeśli ustawię na znaki w skrzyni i tłok jest w górze - sprawdzane śrubokrętęm to czy wałek rozrządu wciska popychacze - czy są one powyżej płaszczyzny - czyli w górze.
1.Nie wyjmowałem całego tego plastyku na skrzyni tylko ten korek który w nim siedzi = moze powinienem tamto także wykręcić? bo to co widzialem to 2 płytki prostokątne - jedna po drugiej.
Dokładnie, wtedy zobaczysz strzałke na obudowie skrzynie biegów, powinna wskazywać drugi znak na kole, ten wększy, pierwszy jest do zapłonu, jak masz koło z diesla jest tylko jeden to ustaw na niego !!!
2. Czy każde z kół zębatych na wałku rorządu ma dwa nabicia ? jedno z jednej strony które pokrywa się z górną strzałką (na godzinei 12stej) na platykowej pokrywie przykręcanej do pokrywy zaworów?
Tak każde, na strzałke na obudowie "godzina 12" ma nachodzić znak OT !!
3. Czy jest mozliwość złego założenia takich kół zębatych - czy mają jakieś kliny?
Nie ma możliwości, jest klin... ..chyba że go nie ma !!!!!! SPRAWDŹ !!
4. Jeśli ustawię na znaki w skrzyni i tłok jest w górze - sprawdzane śrubokrętęm to czy wałek rozrządu wciska popychacze - czy są one powyżej płaszczyzny - czyli w górze.
W GÓRZE !! pozdroo
Dokładnie, wtedy zobaczysz strzałke na obudowie skrzynie biegów, powinna wskazywać drugi znak na kole, ten wększy, pierwszy jest do zapłonu, jak masz koło z diesla jest tylko jeden to ustaw na niego !!!
Tak każde, na strzałke na obudowie "godzina 12" ma nachodzić znak OT !!
Nie ma możliwości, jest klin... ..chyba że go nie ma !!!!!! SPRAWDŹ !!
W GÓRZE !! pozdroo
NEMESIS pisze:1.Nie wyjmowałem całego tego plastyku na skrzyni tylko ten korek który w nim siedzi = moze powinienem tamto także wykręcić? bo to co widzialem to 2 płytki prostokątne - jedna po drugiej.
Czyli kręcąc kołem żębatym zgodnie z ruchem wskazówek zegara - to ustawiać na ten drugi znak na kole pasowym - pierwszy pominąć?
Bo zapłon powinien być kilka stopni przed GMP.
[ Dodano: Wto Lut 21, 2006 9:37 pm ]
NEMESIS pisze:ale puki co coś tam się dowiedziałem
pamiętaj o wałku pośrednim !!! żeby nacięcie na kole pasowym przykręconym do koła zebatego na wale zachodziło na kropke na kole wałka posredniego ( ten od napędu aparatu zapłonowego ) bo inaczej bedzie kłopot z odpaleniem dziada !!!!
Coś dziś namieszałem i nie zapalił właśnie
Ponoć także trzeba brać pod uwagę jak naciągać pasek ?
No i jeszcze pozostaje pytanie co to tych dwóch wypustów na kole zamachowym - czyli kręce kołem zębatym zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ustawiam na to drugie tak?
Dzięki
[ Dodano: Pią Lut 24, 2006 3:15 pm ]
Dziękuję wszystkim, którzy wypowiedzieli się w tym wątku. Samochód udało mi się odpalić a co najlepsze jeździ teraz lepiej - jak widać był wcześniej przestawiony na rozrządzie. Auto teraz odzyskało moc i lepiej ciągnie z niższych obrotów ))
Teraz aż chce się jechać
Pozdrawiam
[ Dodano: Pią Lut 24, 2006 3:15 pm ]
Dziękuję wszystkim, którzy wypowiedzieli się w tym wątku. Samochód udało mi się odpalić a co najlepsze jeździ teraz lepiej - jak widać był wcześniej przestawiony na rozrządzie. Auto teraz odzyskało moc i lepiej ciągnie z niższych obrotów ))
Teraz aż chce się jechać
Pozdrawiam