vw Jetta 1.6 pilnie porady !!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
vw Jetta 1.6 pilnie porady !!
Witam posiadam Vw jetke 88 rok. benzyna. Mialem bicie podczas jazdy drzala mi kierownica, zawieszenie jest ok, gdyz zostaly wymienione drazki itp. Pozatym mechanik wymienil piaste wraz zlozyskiem (w lewym kole) bo miala bicie i klocki z przdu. Po zlozeniu bicie troche ustalo, jednak zaczelo cos stukac!! chrobotac, cos jakby z przedniego lewego kola, lecz nie koniecznie. Jest trudno ocenic co to jest!. Te chrobotanie jest cykliczne do predkosci jazdy, jesli jade tzn przyspieszam to nie slychac nic a nic!, jesli wrzuce luz to zaczyna chrobotac. Zauwazylem tez ze jak jade na luzie tak pomalu tz. kolo 30 km/h to czuc bardziej to hrobotanie. Nie wiem co jest. mechanicy rozkladaja rece. Moze ktos sie spotkal z czyms takim. Musze jezdzic autem codziennie i robie sporo km. Prosze o pomoc. Pozdrawiam wszystkich.
chrobotanie może mieć zwiazek np. z nowymi klockami bo nie są jeszcze dotart lub coś podeszło. Drżenie kierownicy - sprawdź wyważenie kół - dodatkowo dźwięk nibychrobotnia mogą wydawać opony - biezniki jesli masz zimówki.
[ Dodano: Nie Lut 26, 2006 9:05 am ]
a i skoro od wymiany piasty słychac stukanie chrobotanie -może przyczyna w piscie lub zwrotnicy. Jesli nic nie pomoże - kup używkę ale kompletną zwrotnicę - dużo nie będzie kosztować i załóż - jeśli pomoże to znaczy że wina albo w piaście była albo w zwrotnicy. Ewentualnie jedno pytanko - mechanik co wymieniał piastę oczywiście wsadził nowe łożysko czy wycisnął stare i wcisnął z nową piastą - jesli zrobił to drugie to łożysko do wymiany.
[ Dodano: Nie Lut 26, 2006 9:05 am ]
a i skoro od wymiany piasty słychac stukanie chrobotanie -może przyczyna w piscie lub zwrotnicy. Jesli nic nie pomoże - kup używkę ale kompletną zwrotnicę - dużo nie będzie kosztować i załóż - jeśli pomoże to znaczy że wina albo w piaście była albo w zwrotnicy. Ewentualnie jedno pytanko - mechanik co wymieniał piastę oczywiście wsadził nowe łożysko czy wycisnął stare i wcisnął z nową piastą - jesli zrobił to drugie to łożysko do wymiany.
blaszki sa zalozone, hamulce okie, docieraja sie. Ale dzis zauwazylem ze wywalone sa gorne poduszki Mcparsona, tzn prawie wogole ich nie ma tak sa wybite, czyzby to tak mi chrobotalo podczas jazdy? Ale to raczej stukalo tak rytmicznie na luzie tylko!, jezeli jade na byle ktorym biegu to jest wszystko okie, lub zaczne hamowac to tez nic nie slychac. Co radzicie? Jutro wymienie te poduszki, ale obawiam sie ze to nie to. Moze przegub, ale jak je sprawdzic?? auto ma juz 20 lat. Dzieki
- 100plak
- Mały gagatek
- Kontakt:
Miałem w jettcie podobnie tak chrobotało albo tak jakby blacha jakaś była gdzieś luźna. Wymieniłem amory i sprężyny z przodu i przestało, na początku tego w ogóle z zawiasem nie łączyłem bo taki śmieszny odgłos był, na szczęście po wymianie przestało. A co do bicia kierownicy to może tarcze krzywe...
[img]http://img46.imageshack.us/img46/3031/bmdlaforui3wl8.jpg[/img]