[mk3]co można spartolić przy rozrządzie?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3]co można spartolić przy rozrządzie?
witam
golf mk3 1.4 benz.
szukałem tematów o rozrządzie i znalazłem troche informacji ale nie zupełnie to czego szukam
a dokładniej : zmieniałem jakiś czas temu pasek rozrządu i pompe wody , od tamtego czasu silnik dziwnie mi pracuje, z tego co wyszukałem na forum to przesunięcie paska o jeden ząbek spowoduje większe spalanie i zamulenie silnika, u mnie nie odczułem spadku mocy (choć moze i osłał ale tego nie wyczułem ) a silnik po rozgrzaniu dziwnie pracuje na wolnych obrotach , co chwila trzęsie nim, tak jakby chciał zgasnąć (choć nie aż do takiego stopnia) ale zachowanie podobne, tak jakby momentami dostawał mniej paliwa , choć wydaje mi sie , ze może być to spowodowane źle złożonym rozrządem
miał ktoś podobny przypadek ?
dodam , ze specjalnego wzrostu zurzycia paliwa nie odczułem ,ale albo mi sie wydaje albo faktycznie troche więcej pali
silnik poprostu nie pracuje równo tak jak powinien
przy zmianie rozrządu zmieniałem także skrzynie i całe kompletne sprzęgło , choć myśle , ze to nie miałoby zadnego wpływu na prace silnika
jeśli juz to czy duzo jest roboty zeby sprawdzić czy jest ustawiony prawidłowo i ewentualnie poprawienie tego?
dzięki za pomoc
golf mk3 1.4 benz.
szukałem tematów o rozrządzie i znalazłem troche informacji ale nie zupełnie to czego szukam
a dokładniej : zmieniałem jakiś czas temu pasek rozrządu i pompe wody , od tamtego czasu silnik dziwnie mi pracuje, z tego co wyszukałem na forum to przesunięcie paska o jeden ząbek spowoduje większe spalanie i zamulenie silnika, u mnie nie odczułem spadku mocy (choć moze i osłał ale tego nie wyczułem ) a silnik po rozgrzaniu dziwnie pracuje na wolnych obrotach , co chwila trzęsie nim, tak jakby chciał zgasnąć (choć nie aż do takiego stopnia) ale zachowanie podobne, tak jakby momentami dostawał mniej paliwa , choć wydaje mi sie , ze może być to spowodowane źle złożonym rozrządem
miał ktoś podobny przypadek ?
dodam , ze specjalnego wzrostu zurzycia paliwa nie odczułem ,ale albo mi sie wydaje albo faktycznie troche więcej pali
silnik poprostu nie pracuje równo tak jak powinien
przy zmianie rozrządu zmieniałem także skrzynie i całe kompletne sprzęgło , choć myśle , ze to nie miałoby zadnego wpływu na prace silnika
jeśli juz to czy duzo jest roboty zeby sprawdzić czy jest ustawiony prawidłowo i ewentualnie poprawienie tego?
dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony śr mar 01, 2006 23:30 przez adamo122, łącznie zmieniany 1 raz.
- dzikusek99
- Użytkownik
- Kontakt:
ja mysle ze raczej rozrzad mechanik dobrze ustawi l zapytaj go czy sutawaila zaplon ja k nei to niwech si ustawi ja mialem ten sam problemu sam wymienile m rozrzad anie chodzil jak powinien no i po ustawieniau zaoplonu dziala i dolacze to bo dolaczam w gazdtym poscie pozmoecie m i wreszcie ????? co sie dzieje mi z moim goferkie m 1.6 rf pali 20 l na 100 km ;/
- Paweł Marek
- V.I.P.
napisałbyś coś więcej. Obroty równe? Zapala jak należy? Wkręca się łatwo i bez szarpania?bystry pisze:o sie dzieje mi z moim goferkie m 1.6 rf pali 20 l na 100 km
[ Dodano: Sro Mar 01, 2006 7:27 pm ]
i może nowy temacik o tym bo wlazłem adamo122 jak.....
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Ma gadane
zapłon usatwic hmm ?? to ma aparat zapłonowy w głowicy napedzany wałkiem rozrzadu po zmianie paska nie trzeba ustawiac w tym silniku zapłonu bo bedzie taksamo jak przed wymiana paska. chyba ze dla sprawdzenia czy był dobrze ustawionybystry pisze:ja mysle ze raczej rozrzad mechanik dobrze ustawi l zapytaj go czy sutawaila zaplon ja k nei to niwech si ustawi ja mialem ten sam problemu sam wymienile m rozrzad anie chodzil jak powinien no i po ustawieniau zaoplonu dziala i dolacze to bo dolaczam w gazdtym poscie pozmoecie m i wreszcie ????? co sie dzieje mi z moim goferkie m 1.6 rf pali 20 l na 100 km ;/