Wlewanie paliwa - problem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wlewanie paliwa - problem
Witam.
Mam dziwny problem. Dzisiaj tankowałem auto po raz pierwszy od zakupu i... muszę przyznać, że trochę to trwało Nie umiałem mocniej nacisnąc pistoletu z dystrybutora. Od razu mi przerywało tankowanie i musiałem zatankować od nowa. Jedynie BARDZO LEKKIE naciśnięcie spustu pistoleta umożliwiło wlanie oleju napędowego. To jakiś znany problem? O co może biegać?
Pozdrawiam.
Mam dziwny problem. Dzisiaj tankowałem auto po raz pierwszy od zakupu i... muszę przyznać, że trochę to trwało Nie umiałem mocniej nacisnąc pistoletu z dystrybutora. Od razu mi przerywało tankowanie i musiałem zatankować od nowa. Jedynie BARDZO LEKKIE naciśnięcie spustu pistoleta umożliwiło wlanie oleju napędowego. To jakiś znany problem? O co może biegać?
Pozdrawiam.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Spokojnie, może dystrybutor był uszkodzony lub zamarznięty.
Końcówkę należy włożyć w głąb gardzieli baku, do oporu i sprawny dystrybutor powinien pozwolić nawet na zatrzaśnięcie spustu w pozycji "otwarte", nie tylko na swobodne wlewanie.
Natomiast, gdyby dolegliwość powtórzyła się na innej stacji czy innym dystrybutorze - należy przyjrzeć się czy odpowietrzenie baku jest sprawne i czyste. Może to powodować "bulkanie' paliwa i odcinanie wlewania przez pistolet.
Końcówkę należy włożyć w głąb gardzieli baku, do oporu i sprawny dystrybutor powinien pozwolić nawet na zatrzaśnięcie spustu w pozycji "otwarte", nie tylko na swobodne wlewanie.
Natomiast, gdyby dolegliwość powtórzyła się na innej stacji czy innym dystrybutorze - należy przyjrzeć się czy odpowietrzenie baku jest sprawne i czyste. Może to powodować "bulkanie' paliwa i odcinanie wlewania przez pistolet.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
A może kolega podjechał pod dystrybutor dla TIR-ów...wtedy będzie wybijać ...
Druga sprawa jaka mi przychodzi na myśl to chytrość sprzedającego auto-chciał spuścić paliwo z baku i zerwał węża we wlewie (mój sąsiad tak miał w Masterze )...
Druga sprawa jaka mi przychodzi na myśl to chytrość sprzedającego auto-chciał spuścić paliwo z baku i zerwał węża we wlewie (mój sąsiad tak miał w Masterze )...
Ostatnio zmieniony śr sty 13, 2010 18:32 przez Michał_1977, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Wlewanie paliwa - problem
Duuuużo robię po PL kilometrów rocznie i powiem Ci kolego ,że problem jest mi znany.parzol pisze:Witam.
Pozdrawiam.
Nalewanie ON - zależy chyba od samego dystrybutora i jego regulacji. Czasem spotykałem się z tym ,że zbyt mocne naciśnięcie pistoletu - automatycznie go rozłączało i trzeba było trzymać w pewnym położeniu - by paliwo mogło spokojniej lecieć.
Nie zdarza się to często - ale kilkanaście razy miałem takie akcje na różnych stacjach.
Na pytanie czemu tak jest - otrzymywałem odpowiedź - że trzeba wyregulować dystrybutor i czekają na speca
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Sprawa jest dziwna i wątpię by chodziło o dystrybutor. Dokładnie ten same problem ma kolega w Seacie Ibizy, drugi kolega w Ibizie po FL i jeszcze jeden w Passacie. Wszystkie auta z koncernu VW Przypadek? Oni te auta mają długoooo i tankują po całej PL. Zawsze mają taki problem z zatankowaniem! Może jednak coś źle robimy? Dziwne, naprawdę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Starannie włóż "lufę" czyli tą rurę pistoletu do rury wlewowej, gdy już pistolet wszedł do oporu, naciśnij spust i...musi iść. Ważne jest by strumień paliwa nie trafiał w ściankę rury wlewowej pojazdu a wpadał jak najgłębiej w kierunku baku. Gdy rozprasza się po ściankach, czujnik w końcówce pistoletu momentalnie odcina wlewanie, prawda że czasem jest to zbyt "czułe"
parzol, czasem zdarza mi sie ten sam problem... Przyczyna??? Zle wlozona lufa dystrybutora do wlewu Wystarczy pozadnie wcisnac pistolet tak, by byl skierowany w dol a nie lal na scianke bo wtedy dystrybutor odbiera to jako full bak i odbija spust.Zico63b, tez to stwierdza i uwierz ze to nic strasznego
Moja szara gadzina :D
viewtopic.php?f=88&t=358463 - SPRZEDANY :(
Nowy nabytek A6 C5 2.7 Bi_TURBO :)
viewtopic.php?f=91&t=557480
viewtopic.php?f=88&t=358463 - SPRZEDANY :(
Nowy nabytek A6 C5 2.7 Bi_TURBO :)
viewtopic.php?f=91&t=557480