Wlewanie paliwa - problem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

parzol
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Wlewanie paliwa - problem

Post autor: parzol » śr sty 13, 2010 18:17

Witam.

Mam dziwny problem. Dzisiaj tankowałem auto po raz pierwszy od zakupu i... muszę przyznać, że trochę to trwało :jezor: Nie umiałem mocniej nacisnąc pistoletu z dystrybutora. Od razu mi przerywało tankowanie i musiałem zatankować od nowa. Jedynie BARDZO LEKKIE naciśnięcie spustu pistoleta umożliwiło wlanie oleju napędowego. To jakiś znany problem? O co może biegać?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Rafał 21
Forum Master
Forum Master

Post autor: Rafał 21 » śr sty 13, 2010 18:23

parzol pisze:O co może biegać?
parzol, kol. a no oto biega ze masz zapchany odpowietrznik zbiornika! :grin:

Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » śr sty 13, 2010 18:23

parzol pisze:To jakiś znany problem?
Raczej nie :bajer:
Zatankuj następnym razem na innej stacji :bajer:

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr sty 13, 2010 18:24

Spokojnie, może dystrybutor był uszkodzony lub zamarznięty.
Końcówkę należy włożyć w głąb gardzieli baku, do oporu i sprawny dystrybutor powinien pozwolić nawet na zatrzaśnięcie spustu w pozycji "otwarte", nie tylko na swobodne wlewanie.
Natomiast, gdyby dolegliwość powtórzyła się na innej stacji czy innym dystrybutorze - należy przyjrzeć się czy odpowietrzenie baku jest sprawne i czyste. Może to powodować "bulkanie' paliwa i odcinanie wlewania przez pistolet.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » śr sty 13, 2010 18:31

A może kolega podjechał pod dystrybutor dla TIR-ów...wtedy będzie wybijać :bajer: ...
Druga sprawa jaka mi przychodzi na myśl to chytrość sprzedającego auto-chciał spuścić paliwo z baku i zerwał węża we wlewie (mój sąsiad tak miał w Masterze :grin: )...
Ostatnio zmieniony śr sty 13, 2010 18:32 przez Michał_1977, łącznie zmieniany 1 raz.

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Re: Wlewanie paliwa - problem

Post autor: Haki » śr sty 13, 2010 18:35

parzol pisze:Witam.

Mam dziwny problem. Dzisiaj tankowałem auto po raz pierwszy od zakupu i... muszę przyznać, że trochę to trwało :jezor: Nie umiałem mocniej nacisnąc pistoletu z dystrybutora. Od razu mi przerywało tankowanie i musiałem zatankować od nowa. Jedynie BARDZO LEKKIE naciśnięcie spustu pistoleta umożliwiło wlanie oleju napędowego. To jakiś znany problem? O co może biegać?

Pozdrawiam.
Duuuużo robię po PL kilometrów rocznie i powiem Ci kolego ,że problem jest mi znany.
Nalewanie ON - zależy chyba od samego dystrybutora i jego regulacji. Czasem spotykałem się z tym ,że zbyt mocne naciśnięcie pistoletu - automatycznie go rozłączało i trzeba było trzymać w pewnym położeniu - by paliwo mogło spokojniej lecieć.
Nie zdarza się to często - ale kilkanaście razy miałem takie akcje na różnych stacjach.
Na pytanie czemu tak jest - otrzymywałem odpowiedź - że trzeba wyregulować dystrybutor i czekają na speca :food:

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

parzol
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: parzol » śr sty 13, 2010 19:17

Sprawa jest dziwna i wątpię by chodziło o dystrybutor. Dokładnie ten same problem ma kolega w Seacie Ibizy, drugi kolega w Ibizie po FL i jeszcze jeden w Passacie. Wszystkie auta z koncernu VW :jezor: Przypadek? Oni te auta mają długoooo i tankują po całej PL. Zawsze mają taki problem z zatankowaniem! Może jednak coś źle robimy? :) Dziwne, naprawdę.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Rafał 21
Forum Master
Forum Master

Post autor: Rafał 21 » śr sty 13, 2010 19:25

parzol pisze:Może jednak coś źle robimy? :) Dziwne, naprawdę.
parzol, jeszcze raz ci mówię sprawdz odpowietrznik baku :grin: .

Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr sty 13, 2010 20:42

Starannie włóż "lufę" czyli tą rurę pistoletu do rury wlewowej, gdy już pistolet wszedł do oporu, naciśnij spust i...musi iść. Ważne jest by strumień paliwa nie trafiał w ściankę rury wlewowej pojazdu a wpadał jak najgłębiej w kierunku baku. Gdy rozprasza się po ściankach, czujnik w końcówce pistoletu momentalnie odcina wlewanie, prawda że czasem jest to zbyt "czułe" :(

Awatar użytkownika
Aeternus
Toporownia
Toporownia
Kontakt:

Post autor: Aeternus » pt sty 15, 2010 01:04

parzol, czasem zdarza mi sie ten sam problem... Przyczyna??? Zle wlozona lufa dystrybutora do wlewu :P Wystarczy pozadnie wcisnac pistolet tak, by byl skierowany w dol a nie lal na scianke bo wtedy dystrybutor odbiera to jako full bak i odbija spust.Zico63b, tez to stwierdza i uwierz ze to nic strasznego :bajer:

Moja szara gadzina :D
viewtopic.php?f=88&t=358463 - SPRZEDANY :(

Obrazek

Nowy nabytek A6 C5 2.7 Bi_TURBO :)
viewtopic.php?f=91&t=557480

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”