Jak stabilnie zamocować akumulator - golf iv

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wozny
Nowicjusz
Nowicjusz

Jak stabilnie zamocować akumulator - golf iv

Post autor: wozny » pt sty 15, 2010 01:34

Wiem ze moze to sie wydac banalne ale jak nie zwrocilo sie uwagi od czasu kupna naprawde jest bardzo uciazliwe. Ostatnio zauwazylem ze co podniose maske to akumulator zawsze zostaje przesuniety praktycznie przy silniku :o...spada z tej półeczki pod wplywem jazdy, a nie zauwazylem nigdzie jakiegos mechanizmu co by go przytrzymywal po za kablami :/...jak to powinno normalnie wygladac, jakie jest mocowanie - gdzie i za ile mozna to dostac bo od czasu kupna nie zauwazylem tam nic a moze cos przeoczylem. Mam Centre i jest ona objeta taka metalowa przepaska jakby ale nie mam czym jej przytwierdzic do tej półeczki.Jutro postaram sie wrzucic zdjecie.
Ostatnio zmieniony pt sty 15, 2010 01:40 przez wozny, łącznie zmieniany 1 raz.

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » pt sty 15, 2010 01:41

Powinna być tam taka blaszka z jedną śrubą. ta blaszka ma wymiary około 3x3cm w środku ma dziurkę. Tą śrubę wkręca się na połowie tej półeczki od strony zderzaka. Jedna strona zazębia o akumulator tak około 0,5cm tylko łapie akumulator i dociskasz.

[ Dodano: 15 Sty 2010 00:46 ]
Tu masz rysunek poglądowy. Nie mam fotki ale szybko w paincie zrobiłem jak to wygląda ;D
Obrazek

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pt sty 15, 2010 02:17

W zasadzie wystarczy część (9) 6X0 959 502A, koszt ok. 6 € niektóre akumulatory jednak wymagają listwę na dole (12) 000 915 413, koszt ok. 0,5 €.
Obrazek

Awatar użytkownika
strumyk
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: strumyk » pt sty 15, 2010 09:33

Troszkę ciężko jest dojść do tej śruby, ale jeśli masz klucz z dobrą przedłużką to nie powinieneś mieć z tym problemu. Jest dokładnie tak jak koledzy wyżej piszą - od strony zderzaka jest taka mała blaszka którą wsuwa się tak troszkę w akumulator, przykręca i nie powinien już jeździć po półeczce.

Awatar użytkownika
wozny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wozny » pt sty 15, 2010 13:27

Dzieki wszystkim obczaje dzisiaj co i jak ;) :pub: :cool:

zikr6
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: zikr6 » pt sty 15, 2010 13:33

Wykręć najpierw zaślepkę od klosza która jest przykręcona na 2 śruby krzyżakowe od góry będzie lepszy dostęp do śruby.

Awatar użytkownika
wozny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wozny » wt sty 19, 2010 21:27

Mam juz ta blaszke ktora stabilizuje akumulator ktora trzeba przykrecic...srube jakos skompletuje ale problem to jest ta nakladka metalowa bo wypadla - nie mam tego u siebie
Obrazek

a ze nie mam to nie wiem co tam wsadzic zabardzo a nie bede przeciez nowej podstawki kupowac dla srubki :/ ma ktos moze zdjecie tego...albo potrafi podpowiedziec jak to ma wygladac ?

Awatar użytkownika
Rafał 21
Forum Master
Forum Master

Post autor: Rafał 21 » wt sty 19, 2010 21:50

wozny pisze:.albo potrafi podpowiedziec jak to ma wygladac
wozny, nie potrafisz sie domyślec ze powinien być gwint wewnętrzny!!.Czyli nakrętka !. Bo inaczej jak zakręcisz tą śrubę z blaszką???. Przecież nik nie bedzie pruł podstawy aby Ci kawałek nakrętki pokazać!!. Teraz to musisz mieć śrubę do tej blaszki! . A do niej dobrac nakrętkę z prawidłowym skokiem gwintu!!i ją podkleić pod osłoną itp.. . :grin: Oby wszyscy mieli takie problemy jak Ty.. :grin: :grin:
Ostatnio zmieniony wt sty 19, 2010 21:53 przez Rafał 21, łącznie zmieniany 1 raz.

Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!

Awatar użytkownika
wozny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wozny » wt sty 19, 2010 22:02

ja sie nie pytam o gwint bo to logiczne,tylko czy ktos wie jak to przmocowac do tej podstawki,mozna zrobic prowizorke ale wolal bym wiedziec jak to wyglada od dolu przeciez ktos juz napewno zdejmowal albo to zakladal :bajer: akumulator swoje wazy a co to musi jakos trzymac.A co do problemow to ten akurat najmniejszy ale bys sie wk***ł jak po kazdym otworzeniu klapy bys mial aku obok silnika heh. :goof:
Ostatnio zmieniony wt sty 19, 2010 22:03 przez wozny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cosmoo
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: cosmoo » wt sty 19, 2010 22:14

przymocuj, lub przyłóż tą plastikową podklądkę, tak jak powinna być zamocowana, weź wiertarkę lub punktak, zaznacz sobie miejsce gdzie znajduje się ten otwór, weź wiertarkę walnij dziurkę :grin: później gwintownikiem zrób co potrzeba i mocowanie będziesz miał jak trza :rotfl:

[b]The discipline of writing something down is the first step toward making it happen.[/b]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”