Witam wszystkich posiadaczy golfika mk3 i mam prozbe o zdiagnozowanie mojej usterki. Posiadam Golfa 3 1.8 75km z lpg nie miałem z nim problemu odpalał na dotyk przy dużych mrozach ale kiedyś po całej nocy gdy chciałem go odpalić (oczywiście odpalam na benzynie) nie dało rady po kręceniu rozrusznikiem po ok 30 sek. załapał pokrztusil się trochę i wskoczy na normalne obroty, i później moglem go gasić i odpalać bez problemu na dotyk . raz na jakiś czas potrafił mi zgasnąć podczas jazdy i musiałem zakręcić rozrusznikiem z 5 sek i odpalał i później już normalnie bez problemu jechałem dalej pomóżcie co możne być przyczyna tej usterki;/
Podłączyłem go pod komputer i wyskoczyły 2 błędy
1. Błąd sondy lambda
2. Błąd czujnika wałka rozrządu ale mechanik powiedział ze nie ma takiego czujnika w tym aucie.
Ciężko odpala z samego rana Golf Mk3 1.8 B+G kat 75km
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Ciężko odpala z samego rana Golf Mk3 1.8 B+G kat 75km
Masz odpowiedzperes100 pisze:Witam wszystkich posiadaczy golfika mk3 i mam prozbe o zdiagnozowanie mojej usterki. Posiadam Golfa 3 1.8 75km z lpg nie miałem z nim problemu odpalał na dotyk przy dużych mrozach ale kiedyś po całej nocy gdy chciałem go odpalić (oczywiście odpalam na benzynie) nie dało rady po kręceniu rozrusznikiem po ok 30 sek. załapał pokrztusil się trochę i wskoczy na normalne obroty, i później moglem go gasić i odpalać bez problemu na dotyk . raz na jakiś czas potrafił mi zgasnąć podczas jazdy i musiałem zakręcić rozrusznikiem z 5 sek i odpalał i później już normalnie bez problemu jechałem dalej pomóżcie co możne być przyczyna tej usterki;/
Podłączyłem go pod komputer i wyskoczyły 2 błędy
1. Błąd sondy lambda
2. Błąd czujnika wałka rozrządu ale mechanik powiedział ze nie ma takiego czujnika w tym aucie.
blad 2 zawsze bedziesz mial na wylaczonym silniku, tym sie nie przejmuj.
Co do lambdy to jak sa bledy na nia to moze miec duzy wplyw bo silnik glupieje wtedy i moze nierowno chodzic, gasnac, byc bez mocy itp. Zawsze mozesz zrobic eksperyment, odepnij aku na 10 minut na zimnym, wykasuja sie bledy i komp zmienia ustawienia na jakies podstawowe a potem zobacz jak auto chodzi (przez jakis tam poczatek jezdzenia, bo jak nalapie bledow znowu bedzie glupial). Jesli pomoze musisz sie pozbyc bledu lambdy i bedzie spokoj. Jesli nie to cos innego.
(nie wiem czy masz lpg, nie masz w statusie ale piszesz ze odpalasz na benzynie jakby to nie bylo jasne)
Jesli masz lpg, moga byc bledy przez niepoprawny montaz instalacji.
Warto na wszelki wypadek, sprawdzic kopulke i palec, zwlaszcza jesli to sie nasila przy marnej pogodzie (choc nie sadze by to byla przyczyna tutaj).
Moze to tez oznaczac dogorywanie pompy paliwa.
Ew. bardzo nietopywe (tylko przy lpg). mi przymarzala kiedys taka klapka zabezpieczajaca przed cofaniem sie gazu (przed ta rura miedzy silnikiem a kolektorem) i silnik mial za malo powietrza
Co do lambdy to jak sa bledy na nia to moze miec duzy wplyw bo silnik glupieje wtedy i moze nierowno chodzic, gasnac, byc bez mocy itp. Zawsze mozesz zrobic eksperyment, odepnij aku na 10 minut na zimnym, wykasuja sie bledy i komp zmienia ustawienia na jakies podstawowe a potem zobacz jak auto chodzi (przez jakis tam poczatek jezdzenia, bo jak nalapie bledow znowu bedzie glupial). Jesli pomoze musisz sie pozbyc bledu lambdy i bedzie spokoj. Jesli nie to cos innego.
(nie wiem czy masz lpg, nie masz w statusie ale piszesz ze odpalasz na benzynie jakby to nie bylo jasne)
Jesli masz lpg, moga byc bledy przez niepoprawny montaz instalacji.
Warto na wszelki wypadek, sprawdzic kopulke i palec, zwlaszcza jesli to sie nasila przy marnej pogodzie (choc nie sadze by to byla przyczyna tutaj).
Moze to tez oznaczac dogorywanie pompy paliwa.
Ew. bardzo nietopywe (tylko przy lpg). mi przymarzala kiedys taka klapka zabezpieczajaca przed cofaniem sie gazu (przed ta rura miedzy silnikiem a kolektorem) i silnik mial za malo powietrza
Hell is worth all that...
Blog o kosztach użytkowania Golfa - http://mojgolfik.blogspot.com/
Blog o kosztach użytkowania Golfa - http://mojgolfik.blogspot.com/