a może ktoś chciał zarobić kilka zł na litrze co 15 tys km? paranojaKoolas pisze:uwazam ze nic sie nie stanie i tylko jakies glupki na poczatku zalaly polsyntetyk bo tylko to zostalo na stwanie w servisie
[mk4]Wybór oleju półsyntetycznego do VW Golfa IV
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Podłącze sie pod ten wątek. Kupiłem ostatnio Golfa MK4 1.6 benzyna/gaz z przebiegiem 175000. Na metce przy silniku było oznaczenie ELF 10W40. Chce go zalać Castrolem Magnatec również półsyntetykiem. Lepszy jest od ELFa? A może Mobil jest lepszy od Castrola?
Wiecie może jaka jest pojemność oleju w silniku bo w jednym sklepie powiedział mi że bańka 4 litrowa wystarczy bo wchodzi 3,4 litra a w drugim żebym kupił 5 litrową bo na pewno więcej jak 4 litry wejdzie. A odnośnie filtrów oleju to które lepsze Manna czy Filtrona?
Dzięki i pozdrawiam
Podłącze sie pod ten wątek. Kupiłem ostatnio Golfa MK4 1.6 benzyna/gaz z przebiegiem 175000. Na metce przy silniku było oznaczenie ELF 10W40. Chce go zalać Castrolem Magnatec również półsyntetykiem. Lepszy jest od ELFa? A może Mobil jest lepszy od Castrola?
Wiecie może jaka jest pojemność oleju w silniku bo w jednym sklepie powiedział mi że bańka 4 litrowa wystarczy bo wchodzi 3,4 litra a w drugim żebym kupił 5 litrową bo na pewno więcej jak 4 litry wejdzie. A odnośnie filtrów oleju to które lepsze Manna czy Filtrona?
Dzięki i pozdrawiam
W silnikach 1.6 AKL wchodzi 4,5 litra oleju tak jak pisał kolega wyżej, ja np jeżdżę na Motul'u 10w40. Co do filtra to może być też Knecht'a.pawzet pisze:Wiecie może jaka jest pojemność oleju w silniku bo w jednym sklepie powiedział mi że bańka 4 litrowa wystarczy bo wchodzi 3,4 litra a w drugim żebym kupił 5 litrową bo na pewno więcej jak 4 litry wejdzie. A odnośnie filtrów oleju to które lepsze Manna czy Filtrona?
Podpisuję sie .... ja mam auto z 2003 i mam 184 tyś.... 55 tyś to trochę mało na 10 latka... ja w dwa lata zrobiłem 25tyś Ja mam TDI PD więc zalewam innym olejem ale mam Castrol Eddge 5 w 40 do pompowtryskówszawello pisze:jesteś pewny przebieguR_Tomek pisze:posiadaczem Golfa IV z silnikiem 1.6 SR - AKL, rocznik 2000, przebieg 53 000
Ostatnio zmieniony ndz kwie 11, 2010 21:40 przez hyper74, łącznie zmieniany 2 razy.
...Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
-
- Mały gagatek