Zapaliła mi się kontrolka spalin pod piąłem vaga i mam nast błąd :
-16502- Engine Coolant Temp. Sensor (g62): Signal too high
P0118-35-00 --
czyli
16502 - czujnik temperatury płynu chłodzącego G62 - za wysoka wartość sygnału
dodam że miesiąc temu założyłem osłone pod silnik od diesla na cały spód i wygłuszenie pod maske czy może to mieć wpływ że silnik się grzeje za bardzo ? chociaż błąd wystąpił rano minute po uruchomieniu silnika gdzie płyn chłodzący miał zaledwie pare stopni więć nic nie mogło być przegrzane. Po wykasowaniu jest na razie oki
Bład Vag czujnika płynu chłodzącego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Po wystąpieniu tego błędu sprawdziłem styki wykasowałem błędy i jeździłem przez 2 miesiące i nic się nie działo . Potem znowu zapaliła się kontrolka spalin i znowu ten sam błąd :
P0118-35-00 --
czyli
Kupiłem nowy czujnik wymieniłem wykasowałem błędy nie ma już żadnych błędow jeżdże dwa tygodnie ale w VAGU 3.11 od tamtej pory kiedy zostały wykasowane błedy w kodach gotowości silnika mam następujące wartości :
Stan: 0010 0101
Układ EGR :sprawny
Ogrzewanie sond lambda: sprawny
Sondy lambda: niesprawny /testowany
Układ klimatyzacji: sprawny
Układ powietrza wtornego: sprawny
Układ odpowietrzania par paliwa :niesprawny/testowany
Ogrzewanie katalizatora: sprawny
Katalizator : niesprawny/testowany
Dlaczego 3 układy są na niesprawny / testowany o co chodzi czujnik wymieniony innych błędów nie było a od momentu wykasowania tego błedu te 3 układy nie chcą wskoczyć na sprawny czy ktos może pomóc w tej sprawie bo nie wiem co dalej sprawdzać
P0118-35-00 --
czyli
Kupiłem nowy czujnik wymieniłem wykasowałem błędy nie ma już żadnych błędow jeżdże dwa tygodnie ale w VAGU 3.11 od tamtej pory kiedy zostały wykasowane błedy w kodach gotowości silnika mam następujące wartości :
Stan: 0010 0101
Układ EGR :sprawny
Ogrzewanie sond lambda: sprawny
Sondy lambda: niesprawny /testowany
Układ klimatyzacji: sprawny
Układ powietrza wtornego: sprawny
Układ odpowietrzania par paliwa :niesprawny/testowany
Ogrzewanie katalizatora: sprawny
Katalizator : niesprawny/testowany
Dlaczego 3 układy są na niesprawny / testowany o co chodzi czujnik wymieniony innych błędów nie było a od momentu wykasowania tego błedu te 3 układy nie chcą wskoczyć na sprawny czy ktos może pomóc w tej sprawie bo nie wiem co dalej sprawdzać
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Kody gotowości silnika wysokoczą po spełnieniu pewnych warunków jazdy, bądź można ich testy odpalić siedząc z komputerem w ręku i włączając nastawy podstawowe w określonej kolejności, zostaw to nie ma czym się przejmować.
Testy te są wykonywane okresowo przez silnik. Evap (odpowietrzanie) powinien się sam wytestować jak zagrzejesz do 90 stopni płyn i zostawisz na jałowych na kilka minut (powinien cykać kolo prawego amora). Sonda i kat wymagają trasy około 50 kilometrów z używaniem całego zakresu obrotów, oczywiście rozgrzany silnik i występowanie stanów: gaz do dechy, hamowanie silnikiem i jałowe obroty. to tak w skrócie.
notabene układu wtórnego powietrza nie masz w tym silniku i zawsze będzie 1
Testy te są wykonywane okresowo przez silnik. Evap (odpowietrzanie) powinien się sam wytestować jak zagrzejesz do 90 stopni płyn i zostawisz na jałowych na kilka minut (powinien cykać kolo prawego amora). Sonda i kat wymagają trasy około 50 kilometrów z używaniem całego zakresu obrotów, oczywiście rozgrzany silnik i występowanie stanów: gaz do dechy, hamowanie silnikiem i jałowe obroty. to tak w skrócie.
notabene układu wtórnego powietrza nie masz w tym silniku i zawsze będzie 1
Ostatnio zmieniony śr lut 10, 2010 18:08 przez Jacek75, łącznie zmieniany 1 raz.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
Może i masz racje bo od 2 miesięcy robie odcinki 5 km do pracy i 5 km do domu więc silnik ledwo łapie temp 90 stopni a nieraz nie .Natomiast wcześniej na 100 % wszystkie wartosci były na 0 czyli 0000 0000 . Co do evorapotive (odpowietrzanie ) słysze jak cyka ale niestety jest na 1 .Co do układu wtórnego powietrza jeżeli nie mam go w aucie to wartość jest pomijana i nie jest 1 a 0
Ostatnio zmieniony śr lut 10, 2010 18:21 przez M4niac, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Sory, 1 jest niesprawny, 0 sprawny wiec zawsze bedzie 0 co do układu wtórnego.
Kody kasują się po odpięciu akumulatora lub skasowaniu nastaw podstawowych.
I jak mówiłem komputer okresowo sobie włącza testy. Jeżeli warunki mu odpowiadają i włączy test i nie zakończy testu bo warunki pracy się zmienią to zostaje 1 w pamięci.
Test sprawności kata moze sie wykonać dopiero jak pojdzie test sond.
Kody kasują się po odpięciu akumulatora lub skasowaniu nastaw podstawowych.
I jak mówiłem komputer okresowo sobie włącza testy. Jeżeli warunki mu odpowiadają i włączy test i nie zakończy testu bo warunki pracy się zmienią to zostaje 1 w pamięci.
Test sprawności kata moze sie wykonać dopiero jak pojdzie test sond.
Ostatnio zmieniony śr lut 10, 2010 18:33 przez Jacek75, łącznie zmieniany 1 raz.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.