Problem z hamulcem w moim drugim aucie audi 89 b4
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Problem z hamulcem w moim drugim aucie audi 89 b4
Witam , niestety na forum audi nie uzyskałem wystarczających podpowiedzi dlatego piszę tutaj. Czyli tak auto audi 80 b4 2.0 90KM 94r. Mam denerwujący problem z hamulcem, otóż po odpaleniu auta szczególnie jak były duże mrozy pedał hamulca był normalny (nie twardy) ale po naciśnieciu jakby go wcale nie było ale poprzejechaniu kilku km wracał do normy i był skuteczny , nawet na przeglądzie przeszedł . Sytuacja pojawiała się prawie codziennie. Posprawdzałem przewody elastyczne, płyn hamulcowy cały wymieniony na nowy, no i w końcu wymieniłem pompę hamulcową u mechanika i kazałem posprawdzac jeszcze raz przewody elastyczne i oni też twierdzą ,że Ok . Po zmianie pompy hamulec żyleta ale po ponad miesiącu jazdy na nowej pompie wczoraj rano się załamałem bo znowu problem wrócił i znowu ponaciskałem hamulec kilka razy i do tej pory znów ok , gdzie mam szukac jeszcze przyczyny . Auto z ABS-em ale zawsze działa, na Vag-u nie ma żadnych błędów , pompa hamulcowa założona oryginał LUCAS . prosze o podpowiedzi
- Paweł Marek
- V.I.P.
Steryd126, nic nie piszesz o odpowietrzeniu, poza typowym odpowietrzaniem przy kołach pompa ABS wymaga szczególnego podejścia jeśli uległa zapowietrzeniu. Szczegółów nie znam ale trzeba doprowadzić do jej uruchomienia przy odpowietrzaniu, poszukaj o tym było.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Od razu mówię ,że nie robiłem tego sam, i nie robił tego mechanik samouk tylko oddałem auto do stacji obsługi więc wydaje mi się że mają o tym pojęcie tym bardziej że po założeniu pompy i wlaniu nowego płynu było idealnie przez ponad miesiąc także mysle ,że gdyby było słabo odpowietrzone to od razu by hamulec był słaby . Jesli chodzi o to odpowietrzanie, to najpierw był wymieniony cały płyn a dopiero po jakichś 2 tygodniach była wymieniona pompa w tej samej firmie , nawet mimo wczesniej wymienionego płynu przy wymianie pompy zużyli jeszcze butelkę nowego płynu tak powiedzieli ,żeby go porządnie odpowietrzyc.
[ Dodano: Nie Lut 21, 2010 21:09 ]
ma ktos jakies pomysły?
ma ktos jakies pomysły?
Mam identyczny problem z hamulcami. Przy odpaleniu hamulec prawie nie hamuje. Najczęściej zdarza się to jak samochód stoi kilka dni. W lipcu miałem wymieniany płyn hamulcowy. Objawy zaobserwowałem w listopadzie gdy zrobiło się zimniej. Dodam że objaw ten nie występuje często zdarza się to sporadycznie. Wczoraj hamując ostro zauważyłem że przez chwilę samochód ściągałem na prawą stronę. Zdarzyło się to tylko raz. Myślicie że to zapowietrzony układ hamulcowy? Jaka może być inna przyczyna?Steryd126 pisze:Od razu mówię ,że nie robiłem tego sam, i nie robił tego mechanik samouk tylko oddałem auto do stacji obsługi więc wydaje mi się że mają o tym pojęcie tym bardziej że po założeniu pompy i wlaniu nowego płynu było idealnie przez ponad miesiąc także mysle ,że gdyby było słabo odpowietrzone to od razu by hamulec był słaby . Jesli chodzi o to odpowietrzanie, to najpierw był wymieniony cały płyn a dopiero po jakichś 2 tygodniach była wymieniona pompa w tej samej firmie , nawet mimo wczesniej wymienionego płynu przy wymianie pompy zużyli jeszcze butelkę nowego płynu tak powiedzieli ,żeby go porządnie odpowietrzyc.
ma ktos jakies pomysły?