Luz na prawej flanszy układu napedowego

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kilert
Nowicjusz
Nowicjusz

Luz na prawej flanszy układu napedowego

Post autor: kilert » czw lut 25, 2010 13:44

Witam

Chciałem się zapytać czy przy prawej flanszy układu różnicowego jest łożysko które można wymienić przy okazji wymiany simeringu bo cieknie olej i jest luz ok 2mm jak się porusza półosią. Czy jest możliwe że ten luz doprowadził do uszkodzenia wewnętrznego przegubu ponieważ od wczoraj zaczęło z tamtego miejsca stukać. Trochę mnie to dziwi bo wymieniałem obydwa przeguby wewnętrzne ok 10 tys km temu.

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: Luz na prawej flanszy układu napedowego

Post autor: oldstaszek » czw lut 25, 2010 19:01

kilert pisze:Witam

Chciałem się zapytać czy przy prawej flanszy układu różnicowego jest łożysko które można wymienić przy okazji wymiany simeringu bo cieknie olej i jest luz ok 2mm jak się porusza półosią. Czy jest możliwe że ten luz doprowadził do uszkodzenia wewnętrznego przegubu ponieważ od wczoraj zaczęło z tamtego miejsca stukać. Trochę mnie to dziwi bo wymieniałem obydwa przeguby wewnętrzne ok 10 tys km temu.
Łożyska nie wymienisz tym sposobem. Określ co masz na uwadze - luz wzdłużny czy poprzeczny.
Trudno ocenić czy to łożysko czy koronka mechanizmu różnicowego zrobiła sobie luz.
Gdyby łożysko to miałbyś buczenie w niskiej tonacji jakie narasta w czasie jazdy.
Luz jest wynikiem pracy przegubu i odwrotnie raczej się nie zdarza tj. uszkodzenie przegubu. :pub:

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...

kilert
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kilert » czw lut 25, 2010 22:07

Chodzi mi tutaj o luz poprzeczny. Buczenia nie słychać tylko stukanie proporcjonalne do prędkości samochodu. Moim zdaniem jeżeli byłby to przegub to nie byłoby regularności w stukaniu przynajmniej tak miałem wcześniej. Teraz jest co innego przyczyną tylko co? Drgań na kierownicy nie ma, na zakręcie też stuka równomiernie. Myślisz że to coś z mechanizmem różnicowym. Aha dodam że to się stało jak na wstecznym biegu trochę boksowałem pod górkę i napędzane było lewe koło wtedy.

[ Dodano: 27 Lut 2010 16:12 ]
Poczytałem trochę forum i zrobiłem mały test. Podniosłem lewe koło potem prawe i rozpędzałem silnikiem i ku mojemu zdziwieniu nic nie pukało w lewym jak i w prawym kole :crazy: . Podnosiłem też tył i nic nie słychać w żadnym kole. W środku ciężko zlokalizować z której strony dobiega ten dźwięk. Może mnie ktoś naprowadzić od czego zacząć sprawdzanie bo naprawdę jestem zdezorientowany!!

[ Dodano: 02 Mar 2010 22:18 ]
Problem rozwiązany. Okazało się że stukanie dobiegało z lewego tylnego koła. Linka od hamulca ręcznego zerwała się z uchwytu na belce i uderzała o odważnik na feldze do wyważania koła :okej:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”