Witam
Chciałem się zapytać czy przy prawej flanszy układu różnicowego jest łożysko które można wymienić przy okazji wymiany simeringu bo cieknie olej i jest luz ok 2mm jak się porusza półosią. Czy jest możliwe że ten luz doprowadził do uszkodzenia wewnętrznego przegubu ponieważ od wczoraj zaczęło z tamtego miejsca stukać. Trochę mnie to dziwi bo wymieniałem obydwa przeguby wewnętrzne ok 10 tys km temu.
Luz na prawej flanszy układu napedowego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Luz na prawej flanszy układu napedowego
Łożyska nie wymienisz tym sposobem. Określ co masz na uwadze - luz wzdłużny czy poprzeczny.kilert pisze:Witam
Chciałem się zapytać czy przy prawej flanszy układu różnicowego jest łożysko które można wymienić przy okazji wymiany simeringu bo cieknie olej i jest luz ok 2mm jak się porusza półosią. Czy jest możliwe że ten luz doprowadził do uszkodzenia wewnętrznego przegubu ponieważ od wczoraj zaczęło z tamtego miejsca stukać. Trochę mnie to dziwi bo wymieniałem obydwa przeguby wewnętrzne ok 10 tys km temu.
Trudno ocenić czy to łożysko czy koronka mechanizmu różnicowego zrobiła sobie luz.
Gdyby łożysko to miałbyś buczenie w niskiej tonacji jakie narasta w czasie jazdy.
Luz jest wynikiem pracy przegubu i odwrotnie raczej się nie zdarza tj. uszkodzenie przegubu.
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
Chodzi mi tutaj o luz poprzeczny. Buczenia nie słychać tylko stukanie proporcjonalne do prędkości samochodu. Moim zdaniem jeżeli byłby to przegub to nie byłoby regularności w stukaniu przynajmniej tak miałem wcześniej. Teraz jest co innego przyczyną tylko co? Drgań na kierownicy nie ma, na zakręcie też stuka równomiernie. Myślisz że to coś z mechanizmem różnicowym. Aha dodam że to się stało jak na wstecznym biegu trochę boksowałem pod górkę i napędzane było lewe koło wtedy.
[ Dodano: 27 Lut 2010 16:12 ]
Poczytałem trochę forum i zrobiłem mały test. Podniosłem lewe koło potem prawe i rozpędzałem silnikiem i ku mojemu zdziwieniu nic nie pukało w lewym jak i w prawym kole . Podnosiłem też tył i nic nie słychać w żadnym kole. W środku ciężko zlokalizować z której strony dobiega ten dźwięk. Może mnie ktoś naprowadzić od czego zacząć sprawdzanie bo naprawdę jestem zdezorientowany!!
[ Dodano: 02 Mar 2010 22:18 ]
Problem rozwiązany. Okazało się że stukanie dobiegało z lewego tylnego koła. Linka od hamulca ręcznego zerwała się z uchwytu na belce i uderzała o odważnik na feldze do wyważania koła
[ Dodano: 27 Lut 2010 16:12 ]
Poczytałem trochę forum i zrobiłem mały test. Podniosłem lewe koło potem prawe i rozpędzałem silnikiem i ku mojemu zdziwieniu nic nie pukało w lewym jak i w prawym kole . Podnosiłem też tył i nic nie słychać w żadnym kole. W środku ciężko zlokalizować z której strony dobiega ten dźwięk. Może mnie ktoś naprowadzić od czego zacząć sprawdzanie bo naprawdę jestem zdezorientowany!!
[ Dodano: 02 Mar 2010 22:18 ]
Problem rozwiązany. Okazało się że stukanie dobiegało z lewego tylnego koła. Linka od hamulca ręcznego zerwała się z uchwytu na belce i uderzała o odważnik na feldze do wyważania koła