Witam! W moim RP slychac jakby dzwonil ktorys popychacz. Nie wiem czy to napewno popychacz ale dzwiek dochodzi z gornej czesci silnika. Slychac tak jakby jeden moze dwa popychacze. Dzwieki dochodza gdy silnik jest rozgrzany na wolnych obrotach. Po przygazowaniu i puszczeniu gazu gdy spadaja obroty slychac jakby wiecej popychaczy.
Czy jezdzenie w takim stanie czyms grozi? Czy ewentulanie moglbym sam wymienic wyrobione popychacze? Jestem srednio zorientowany w mechanice. Jak sprawdzic ktore nadaja sie do wymiany? Nie chce wymieniac wszystkich bo brak funduszy.
[Mk2] Popychacze
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Koszt jednego popychacza (samoregulatora) przynajmniej w 1.3i to około 20-25zł, kiedyś je wymieniłem najpierw jeden a po miesiącu drugi (na wszelki wypadek wymieniłem komplet żeby nie grzebać w silniku co pewien czas). W 1.3i najpierw odkręcasz pokrywe zaworów potem aparat zapłonoiwy i rozrząd, wałek i wkładasz popychacze, po wymianie polej po nich troche olejem (tym co masz w silniku ) jest troche roboty w 1.8 może być więcej najlepiej robić to ze znajomym znającym sie choć troche na ustawianiu rozrządu jak będziesz już zakładał