Chłodzenie silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Roszo
- Nowicjusz
- Kontakt:
Chłodzenie silnika
Witam,
Mam problem z wentylatorem chłodnicy. Mianowicie po osiągnięciu temperatury przy której zawsze się włączał wentylator - teraz nie włącza się. Sprawdziłem bezpiecznik, wymieniłem wyłącznik termiczny wentylatora i nadal nie włącza się. Dodam, że jak tą wtyczkę co dochodzi do wyłącznika termicznego wentylatora zmostkuję (środkowy, czyli pierwszy bieg) podłączę pod + w akumulatorze) wentylator włącza się i chłodzi dobrze. Niestety nie włącza się automatycznie. Ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam.
Mam problem z wentylatorem chłodnicy. Mianowicie po osiągnięciu temperatury przy której zawsze się włączał wentylator - teraz nie włącza się. Sprawdziłem bezpiecznik, wymieniłem wyłącznik termiczny wentylatora i nadal nie włącza się. Dodam, że jak tą wtyczkę co dochodzi do wyłącznika termicznego wentylatora zmostkuję (środkowy, czyli pierwszy bieg) podłączę pod + w akumulatorze) wentylator włącza się i chłodzi dobrze. Niestety nie włącza się automatycznie. Ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam.
- Roszo
- Nowicjusz
- Kontakt:
Zapomniałem dodać, że podczas normalnej jazdy (czyli jak jest przepływ powietrza przez chłodnicę) to temperatura jest idealna, dlatego raczej nie stawiałbym na termostat.
EDIT:
Racja, przez całą zimę silnik utrzymywał dobrą temperaturę i zauważyłem, że coś jest nie tak w dniach kiedy się nieco ociepliło. A przed chwilą zagrzany silnik chodził 15 minut na postoju i wskazówka przekroczyła kreskę, kiedy zawsze wentylator się włączał.
EDIT:
Racja, przez całą zimę silnik utrzymywał dobrą temperaturę i zauważyłem, że coś jest nie tak w dniach kiedy się nieco ociepliło. A przed chwilą zagrzany silnik chodził 15 minut na postoju i wskazówka przekroczyła kreskę, kiedy zawsze wentylator się włączał.
Ostatnio zmieniony ndz mar 07, 2010 21:17 przez Roszo, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
Dolny wąż chłodnicy gorący ?? bo jeśli nie to termostat uwalonyRoszo pisze:Dodam, że jak tą wtyczkę co dochodzi do wyłącznika termicznego wentylatora zmostkuję (środkowy, czyli pierwszy bieg) podłączę pod + w akumulatorze) wentylator włącza się i chłodzi dobrze. Niestety nie włącza się automatycznie. Ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam.
włącznik termiczny masz zapewne 2 biegowy... czyli 3 piny.. mostkuj zasilanie + ( czerwony ) na wtyczce z obojętnie którym wyjściem na wentylator ( czerwono-biały=1bieg // czerwono-czarny=2bieg ) , bo być może nie masz napięcia na samym włączniku termicznym skoro sprawdzałeś z samego AKU
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 10:36 przez abrams, łącznie zmieniany 1 raz.
Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Ja miałem przerwany kabel na wł termicznym w chłodnicy w dodtku po rozpięciu kostki się wysypała -utleniła
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- Roszo
- Nowicjusz
- Kontakt:
Więc tak. Wygląda na to, że w ogóle nie dochodzi prąd do wyłącznika, bo samo zmostkowanie kostki nic nie daje. Będę musiał sprawdzić + do wyłącznika. A możliwe, że mógł strzelić przekaźnik? Wyczytałem, że do wentylatora przekaźnik jest w polu 13, ale nie umiem go znaleźć, bo nad bezpiecznikami mam tylko 12 pól. Gdzie może być ten 13? Wentylator mam faktycznie dwubiegowy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
włącznika.. nie wyłącznika.. bo on włącza wentylator jeśli temp jest za dużaRoszo pisze:Więc tak. Wygląda na to, że w ogóle nie dochodzi prąd do wyłącznika
posprawdzaj bezpieczniki....
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 23:35 przez abrams, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja myślę że wszystko jest w porządku z ukladem chlodzenia.
W tych temperaturach czujnik temperatury cieczy dziala z lekkim opóznieniem.
W tych temperaturach czujnik temperatury cieczy dziala z lekkim opóznieniem.
GRUPA KUJAWSKO-POMORSKA[url=http://img236.imageshack.us/my.php?image=dsc03271vg6.jpg][img=http://img236.imageshack.us/img236/778/dsc03271vg6.th.jpg][/url]
Najstarszy zgred na forum
Najstarszy zgred na forum
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
golf10,
Roszo pisze:Więc tak. Wygląda na to, że w ogóle nie dochodzi prąd do wyłącznika, bo samo zmostkowanie kostki nic nie daje. Będę musiał sprawdzić + do wyłącznika.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Oczywiście sprawdzić czy w czerwonym (bez paska) przewodzie jest stale prąd. Następnie wymienić a nie obejrzeć bezpiecznik, lubią się tak przepalić, że jest to prawie niewidoczne. I gdyby już nic nie pomagało - kontrolować przebieg przewodu czerwonego od włącznika/wyłącznika aż do skrzynki bezpieczników.
Awaryjnie a nie na stałe - wyjąć z wtyku włącznika przewód czerwony i w jego miejsce doprowadzić nowy prosto z akumulatora, ale przez bezpiecznik w jakiejś oprawce!
Awaryjnie a nie na stałe - wyjąć z wtyku włącznika przewód czerwony i w jego miejsce doprowadzić nowy prosto z akumulatora, ale przez bezpiecznik w jakiejś oprawce!
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 23:56 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
- Roszo
- Nowicjusz
- Kontakt:
Może, ale w swojej mądrej książce "sam naprawiam golfa" mam napisane wyłącznik, poszedłem do sklepu i powiedziałem, że chcę wyłącznik i mnie zrozumieli, dlatego tak piszę/mówię. Najważniejsze, że wiadomo o co chodziabrams pisze:włącznika.. nie wyłącznika.. bo on włącza wentylator jeśli temp jest za dużaRoszo pisze:Więc tak. Wygląda na to, że w ogóle nie dochodzi prąd do wyłącznika
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
sory ale ... zawsze mi sie wydawało ze to jest włącznik termiczny.. bo on zwiera styki od zadziałanej temp ... no ale nić ważne aby się rozumieć już się nie czepiam ;P heheheRoszo pisze:Może, ale w swojej mądrej książce "sam naprawiam golfa" mam napisane wyłącznik, poszedłem do sklepu i powiedziałem, że chcę wyłącznik i mnie zrozumieli, dlatego tak piszę/mówię. Najważniejsze, że wiadomo o co chodziabrams pisze:włącznika.. nie wyłącznika.. bo on włącza wentylator jeśli temp jest za dużaRoszo pisze:Więc tak. Wygląda na to, że w ogóle nie dochodzi prąd do wyłącznika
tak jak kolega napisał... podciągnij od AKU ( masz niedaleko + ) do wyłącznika/włącznika termicznego i zobacz czy bangla
mając książkę "sam naprawiam...." masz schematy.. sprawdz który bezpiecznik odpowiada za wentylator