Spawanie kolektora wydechowego???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Spawanie kolektora wydechowego???
Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie odnośnie spawania kolektora wydechowego a mianowicie chodzi mi o przyspawanie kawałka miejsca mocowania przewodu odprowadzenia oleju z turbiny. Wiem że kolektor jest na pewno żeliwny więc czym mogę to zaspawać?
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
z tego co mi wiadomo to do zeliwa sa specjalne elektrody
"Jakie elektrody powinny być stosowane do spawania żeliwa?
Żeliwa są stopami, które typowo zawierają ponad 2% węgla oraz 1-3% krzemu i dlatego są trudne do spawania. Do naprawy żeliwa zazwyczaj są stosowane elektrody wysokoniklowe. Nikiel jest bardzo plastyczny, co czyni go materiałem dobrym do spawania żeliwa, które z natury jest bardzo kruche. RepTec Cast 1 i RepTec Cast 3 są elektrodami Lincolna przeznaczonymi do spawania żeliwa".
Jak poszperasz w necie to mozna znalezc ze element spawany musi byc najpierw nagrzany a pozniej musi wolno stygnac
"Jakie elektrody powinny być stosowane do spawania żeliwa?
Żeliwa są stopami, które typowo zawierają ponad 2% węgla oraz 1-3% krzemu i dlatego są trudne do spawania. Do naprawy żeliwa zazwyczaj są stosowane elektrody wysokoniklowe. Nikiel jest bardzo plastyczny, co czyni go materiałem dobrym do spawania żeliwa, które z natury jest bardzo kruche. RepTec Cast 1 i RepTec Cast 3 są elektrodami Lincolna przeznaczonymi do spawania żeliwa".
Jak poszperasz w necie to mozna znalezc ze element spawany musi byc najpierw nagrzany a pozniej musi wolno stygnac
Ostatnio zmieniony ndz mar 14, 2010 21:34 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
podobno nie jest latwe spawanie zeliwa wiec jezeli tego nie robiles proponuje znalezc odpowiedni zaklad lub lepiej kupic inny uzywany kolektor - pewne ze nie peknie w miejscu spawania i bedzie prosty - nie wiem co tam chcesz spawac ale jak cos wiekszego to zeby sie nie okazalo ze kolektro sie wygnie
raczej wybierz się do zakładu gdzie się zajmują spawaniem. żeliwo ciężko się spawa, a nie mając praktyki duża szansa że kolektor nada się do złomuPociu pisze:No wiem ale czy dam sobie z tym sam rade czy raczej powinienem sie wybrac do specjalistycznego zakladu?
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20575][img]http://www.motostat.pl/user_images/20575/icon1.png[/img][/url]