Witam! Na poczatku chciałby zaznaczyczc ze korzystałem z wyszukiarki ale informacji sie nie doszukałem wiec zakładam temat;). Mam nadzieje ze w odpowiednim dziale...
Idzie lato i trza wymienic oponki mam okazje dorwac za pół darmo oponki z focusa bodajze 195/85 14' i mam pytanie czy na seryjne felgi vw mkIII spasuja...
Z góry dzieki za pomoc!
[mk3] Opony czy z focusa pasują??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Dragon
- Forum Master
- Kontakt:
Zasada jest ogólnie taka że 14 opony pasują na 14 fele, jeśli jednak jest to profil 85 w co szczerze wątpię to będą przekłamania wskazań zegarów i auto będzie wyglądało jak na kołach od jelcza.
Wyślij głupka po flaszkę, to przyniesie jedną...
Wyślij kobietę po piwo to też przyniesie jedno...
Piąty bieg wrzucony...............................................
Wyślij kobietę po piwo to też przyniesie jedno...
Piąty bieg wrzucony...............................................
Prawdopodobnie coś źle odczytałeś. Największy profil z jakim się spotkałem to 80 i nie jest wtedy napisany na oponie.Jeśli masz felgi o takiej samej średnicy jak opony to oczywiście możesz założyć. Nie wiem jaki jest naprawdę profil tych opon, a tym samym średnica. Jeśli średnica koła bedzie inna niż zalecana to licznik będzie przekłamywał.Sprawdź dwie rzeczy. Jakie opony (rozmiar) zaleca fabryka, odczytaj raz jescze to co jest napisane na tych oponach i skorzystaj z kalkulatora zamienników.Dowiesz się czy, i o ile licznik bedzie przekłamywał. Kalkulator jest tutaj.Trocin pisze: 195/85 14' i mam pytanie czy na seryjne felgi vw mkIII spasuja...
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
Na przyszłość użyj opcji "SZUKAJ" i "ZAPYAJ GOOGLA"