Witam.
Mam pytanie czy możliwe jest aby silnik (gaźnikowy)nie palił na jeden (cały czas ten sam) cylinder przez aparat zapłonowy(zarówno na benzynie jak i na gazie)? Pomijam tu kwestię kabli, świec, kopułki itp.. chodzi mi tylko o odpowiedź na to pytanie.
Drugie pytanie:
Czy normalne jest jeżeli nie pali mi na jeden cylinder, ściągnę kabel z kopułki (praca silnika nie zmienia się) to słychać przeskoki iskier?
Zaraz jak mi zaczął palić na 3 cylindry, zatrzymałem sie otworzyłem maskę i słychać było cykanie iskier (trudno określić dokładnie, ale w okolicach cewki wysokiego napięcia)..
Pytanie o pracę aparatu zapłonowego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pytanie o pracę aparatu zapłonowego
Ostatnio zmieniony sob kwie 17, 2010 20:06 przez Berkismk2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Re: Pytanie o pracę aparatu zapłonowego
gdyby bylo cos nie tak z krzywka to bylo by to mozliweBerkismk2 pisze:Witam.
Mam pytanie czy możliwe jest aby silnik (gaźnikowy)nie palił na jeden (cały czas ten sam) cylinder przez aparat zapłonowy(zarówno na benzynie jak i na gazie)? Pomijam tu kwestię kabli, świec, kopułki itp.. chodzi mi tylko o odpowiedź na to pytanie.)..
obroc aparat o 180 stopni i poprzekladaj przewody - jezeli teraz nie bedzie chodzil cylinder przesuniety o 180 stopni to cos nie tak z aparatem
tak, mialem kieys taki przypadek ze silnik sie zalewal i jak sciagnales przewod to bylo slychac iskre, jak wkladales inna swiece to tez byla iskra (swieca wlozona tylko po to by sprawdzic czy jest iskra- nie wkrecana do glowicy) a nie bylo roznicy w pracy na wolnych obrotachBerkismk2 pisze:Drugie pytanie:
Czy normalne jest jeżeli nie pali mi na jeden cylinder, ściągnę kabel z kopułki (praca silnika nie zmienia się) to słychać przeskoki iskier?
sciagnij przewod ze swiecy na ktora nie pali i sie przejedz i zobacz czy jest roznica w mocy - jezeli jest, to silnik sie zalewa a iskra jest caly czas - lepiej zrobic to niz obracac aparat o 180 stopni
nie mali caly czas na 3 cylindry?Berkismk2 pisze:Zaraz jak mi zaczął palić na 3 cylindry, zatrzymałem sie otworzyłem maskę i słychać było cykanie iskier (trudno określić dokładnie, ale w okolicach cewki wysokiego napięcia)..
najlepiej sprawdzic to wieczorem bo wtedy bedzie widac przeskok iskry
Ostatnio zmieniony sob kwie 17, 2010 21:35 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.
spróbuję..agrala pisze:gdyby bylo cos nie tak z krzywka to bylo by to mozliwe
obroc aparat o 180 stopni i poprzekladaj przewody - jezeli teraz nie bedzie chodzil cylinder przesuniety o 180 stopni to cos nie tak z aparatem
tak, nie pali(ł) cały czas na trzeci cylinder, sprawdzałem wiele rzeczy: kable, świece, kopułkę, palec, kompresje, wąż serwa hamulcowego, uszczelkę pod głowicą. I teraz pali na 4 ale przerywaagrala pisze:nie mali caly czas na 3 cylindry?