Skaczące obroty silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Jimi750
Nowicjusz
Nowicjusz

Skaczące obroty silnika

Post autor: Jimi750 » wt kwie 20, 2010 19:24

Witam. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem Mk4 z silnikiem 1.4 16V AKQ. Wcześniej Mk 3 i Mk2. Auto ma 171 tyś. przebiegu i wydaje się prawdziwy. Od wczoraj mam problem z obrotami. Podczas rozpędzania i zmianie biegu na wyższy i odjęciu gazu następuje lekki skok obrotów. Jak gdyby ktoś za mnie lekko naciskał gaz. Obroty mi nie falują. Natomiast na postoju zaczęły wolniej opadać. W tamtym tygodniu sprawdzałem czystośc filtra powietrza i przy okazji wytarłem z osadu przepustnicę ale bez rozkręcania całości, tylko z góry. Od tego czasu zrobiłem 200 km. Skok obrotów dostrzegłem dopiero wczoraj.

Podobny temat znalazłem na forum, ale dotyczący silników diesla.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » wt kwie 20, 2010 22:23

Jimi750 pisze:przy okazji wytarłem z osadu przepustnicę ale bez rozkręcania całości
Wiec może napchałeś brudu miedzy klape a gardziel i zaczęła sie przycinać. Proponuje na początek wymyć przepustnicę zmywaczem do gaźników i przepustnic i zrobić adaptację

Jimi750
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jimi750 » czw kwie 22, 2010 19:01

Wyczyściłem jeszcze raz przepustnicę ale bez całkowitego rozbierania. Zrobiłem adaptację. Komputer pokazał usterkę we wtryskach. Skok obrotów występuje tylko w momencie dość dynamicznego rozpędzania w czasie przełączania z dwójki na trójkę i z trójki na czwórkę. Poza tym obroty są OK. Auto poli na dotyk a spalanie wydaje się być w normie. Skok obrotó jest nieznaczny ale denerwujący. Mechanik radzi jeszcze pojeździć i obserwować.

Ile może kosztować wymiana np. wtryskiwacza albo wtrysku ?

Dzieki za wszystkie info.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”