Problemy techniczne z ruszaniem z miejsca
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problemy techniczne z ruszaniem z miejsca
WITAM
mój golf v 1.9tdi 2003 , 175tys przebiegu ma problemy z ruszaniem z miejsca
przykład
odpalam samochód na zimnym szybko odpala łapie obroty jadę na miasto po dłuższej jeździe i nagłym zatrzymaniu się przed znakiem stop w celu ustąpienia pierwszeństwa daje jedynkę i ruszam a tu nie łapie obrotów i bardzo wolno rusza dodanie gazu nic nie pomaga ale nieraz łapie obroty i lepiej rusza a nieraz gorzej ale gdy się zatrzymam na wzniesieniu wtedy puszczanie sprzęgła żeby poleciał do przodu nic nie pomaga (ale teraz to już wogule nie rusza z miejsca) próbowałem także dodawać gaz to samo nie reaguje , puszczam sprzęglo powoli a samochod nie rusza i puszczam calowicie dodajac lekko gazu a samochod gasnie odpalam samochod , silnik nabral temperatury (jest na 90c) odpala sie dlugo na zimnym szybciej i teraz po odpaleniu samochód ma swoje normalne obroty , rusza normalnie i moge jechac prosze o pomoc w celu zdiagnozowania usterki
typu dlaczego nie łapie obrotów z ruszania z miejsca ? oraz dlaczego odpalenie silnika na ciepłym trwa dłużej niż na zimnym ?
jestem 2 właścicielem i nie wiem jak golf się zachowywał jak był nowy ale tak nie powinno być , jak z kimś jadę ktoś sobie może pomyśleć ze jeździć nie umiem także blokowałem ruch np. na wzniesieniu jak musiałem się zatrzymać i ruszyć nie moglem normalnie blondynka
mój golf v 1.9tdi 2003 , 175tys przebiegu ma problemy z ruszaniem z miejsca
przykład
odpalam samochód na zimnym szybko odpala łapie obroty jadę na miasto po dłuższej jeździe i nagłym zatrzymaniu się przed znakiem stop w celu ustąpienia pierwszeństwa daje jedynkę i ruszam a tu nie łapie obrotów i bardzo wolno rusza dodanie gazu nic nie pomaga ale nieraz łapie obroty i lepiej rusza a nieraz gorzej ale gdy się zatrzymam na wzniesieniu wtedy puszczanie sprzęgła żeby poleciał do przodu nic nie pomaga (ale teraz to już wogule nie rusza z miejsca) próbowałem także dodawać gaz to samo nie reaguje , puszczam sprzęglo powoli a samochod nie rusza i puszczam calowicie dodajac lekko gazu a samochod gasnie odpalam samochod , silnik nabral temperatury (jest na 90c) odpala sie dlugo na zimnym szybciej i teraz po odpaleniu samochód ma swoje normalne obroty , rusza normalnie i moge jechac prosze o pomoc w celu zdiagnozowania usterki
typu dlaczego nie łapie obrotów z ruszania z miejsca ? oraz dlaczego odpalenie silnika na ciepłym trwa dłużej niż na zimnym ?
jestem 2 właścicielem i nie wiem jak golf się zachowywał jak był nowy ale tak nie powinno być , jak z kimś jadę ktoś sobie może pomyśleć ze jeździć nie umiem także blokowałem ruch np. na wzniesieniu jak musiałem się zatrzymać i ruszyć nie moglem normalnie blondynka
Ostatnio zmieniony pt maja 07, 2010 13:54 przez polvasion, łącznie zmieniany 1 raz.
tzn to golf V jest i napewno nie z 2003 roku. a co do przyczyny to napewno uklad paliwowy sprawdzilbym dawkowanie pompowtryskiwaczy moze ktorys na goracym sliniku przestaje pracowac ... i na 3 auto nie pojedzie nigdy mozesz sprobowac wlac do baku cos na przeczyszczeni ukladu paliwowego tzn czyszczeni wtryskow, ja szukalbym w tym kierunku
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
VAGa podłącz i zobacz, moze być coś z potencjometrem pedału gazu i raczej nie dolewaj niczego do paliwa
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
i jeszcze jedna usterka dzisiaj wlasnie jade a tu nagle lampka kontolna sie zaswiecila , i nie chce zgasnac zobaczcie zdjecie w zalaczniku
byc moze to wina przeplywoierza poniewaz kiedy go czyscilem dodatkowo usunelem kratke w przeplywomierzu ktora moim zdaniem blokowala doplyw powietrza do silnika a jak wiadomo im wieksza ilosc tlenu w silniku tym mniejsze spalanie lampka sie zaswiecila dopiero na drugi dzien , po przeczysczeniu przeplywomierza i usunieciu tej kratki zrobilem jazde probna i nie bylo problemow w tym samym dniu
[ Dodano: 06 Maj 2010 17:46 ]
wysylam zdjecie jaka to lampka
[ Dodano: 06 Maj 2010 19:17 ]
czekam na wasze sugestie odnośnie tej lampki kontrolnej
byc moze to wina przeplywoierza poniewaz kiedy go czyscilem dodatkowo usunelem kratke w przeplywomierzu ktora moim zdaniem blokowala doplyw powietrza do silnika a jak wiadomo im wieksza ilosc tlenu w silniku tym mniejsze spalanie lampka sie zaswiecila dopiero na drugi dzien , po przeczysczeniu przeplywomierza i usunieciu tej kratki zrobilem jazde probna i nie bylo problemow w tym samym dniu
[ Dodano: 06 Maj 2010 17:46 ]
wysylam zdjecie jaka to lampka
[ Dodano: 06 Maj 2010 19:17 ]
czekam na wasze sugestie odnośnie tej lampki kontrolnej
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
polvasion, przede wszystkim kłania się diagnostyka VAG która wiele nampodpowie a w zasadzie myślę że prawie wszystko
[ Dodano: Czw 06 Maj, 2010 ]
Golf 5 jest produkowany od 2003 roku, dla przykładu wersja TDI z zilnikiem AVQ była produkowana od III.03 (marca 2003)T_M_K pisze:tzn to golf V jest i napewno nie z 2003 roku.
chyba wszystko jasnemaxoff pisze:usuń filtr powietrza bo też blokuje dopływ powietrza. pozdro.polvasion pisze:byc moze to wina przeplywoierza poniewaz kiedy go czyscilem dodatkowo usunelem kratke w przeplywomierzu ktora moim zdaniem blokowala doplyw powietrza do silnika
chyba ze na rynek amerykański a juz napewno nie z avq przynajmniej żaden program oparty na tecdoc tego nie podaje....( sprawdzałem w 3 ) i był robiony w 2003 ale od 10.2003 z oznaczeniami : BKC BLS BXEmettenos pisze:Golf 5 jest produkowany od 2003 roku, dla przykładu wersja TDI z zilnikiem AVQ była produkowana od III.03 (marca 2003)
przepraszam za mój błąd
co do problemu z "ruszaniem " to napewno po "czyszczeniu" przepływki jest do ona wymiany
Ostatnio zmieniony pt maja 07, 2010 07:25 przez T_M_K, łącznie zmieniany 1 raz.
wlasnie bylem na stacji i kupilem stp formula dla wtryskiwaczy
jeszcze tylko musze kupic przeplywomierz
cialbym jeszcze kupic interfejs diagnostyczny zeby zdiagnozowac i zobaczyc jakie ma bledy jaki polecacie na allegro mysle nad zakupem
http://www.allegro.pl/item1021659082_va ... _line.html
http://www.allegro.pl/item1016337969_va ... e_f_v.html
pomuscie mi w wyborze do golfa v jak najtanszy interfejs i najbardziej skuteczny
jeszcze tylko musze kupic przeplywomierz
cialbym jeszcze kupic interfejs diagnostyczny zeby zdiagnozowac i zobaczyc jakie ma bledy jaki polecacie na allegro mysle nad zakupem
http://www.allegro.pl/item1021659082_va ... _line.html
http://www.allegro.pl/item1016337969_va ... e_f_v.html
pomuscie mi w wyborze do golfa v jak najtanszy interfejs i najbardziej skuteczny