Przy spryskiwaniu szyby przedniej włącza się tylna wycieracz

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tauka
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Przy spryskiwaniu szyby przedniej włącza się tylna wycieracz

Post autor: tauka » pt kwie 14, 2006 11:42

Mam takie pytanko. Czy jak spryskujecie u siebie przednią szybę, ale tak,że tylko delikatnie pociągniecie wajchę do siebie nawet takżeby nie spryskało to tez wam się włacza tylna wycieraczka?? Bo u mnie się ostatnio włacza i juz mnie to denerwuje :/ mógłby ktoś sprawdzić??

Obrazek

zbycho_s
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zbycho_s » pt kwie 14, 2006 12:12

Miałem tak samo, lecz trochę WD-40 w przełącnik przy kierownicy rozwiązało ten problem. Na wszelki wypadek zajrzał bym w ten przełącznik. Odkręc kierownicę i zobacz może coś się zacięło.

Pozdrawiam i życzę zdrowych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy. :D

Artur D.
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Artur D. » pt kwie 14, 2006 12:39

Zdejmij kierownicę, dolną osłonę kolumny kierownicy i wymontuj manetkę od wycieraczek. Możliwe, że wygięła się któraś blaszka ze stykiem, a może już całkiem zdycha?
Miałem podobny przypadek, u mnie pękła jedna z blaszek. Kupiłem prawą manetkę na szrocie i po kłopocie. Wymiana jest prosta. :okej:

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt kwie 14, 2006 14:55

tauka, o ile dobrze pamiętam to masz w planie wymianę manetek na ibisiowe. Wymień i problem zniknie :)
P.S.
Też bym się wkurzał.

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » sob kwie 15, 2006 01:47

bodzio_j pisze:tauka, o ile dobrze pamiętam to masz w planie wymianę manetek na ibisiowe. Wymień i problem zniknie
No właśnie problem jest z tymi ibisowskimi :( Ale to nie jest tak, ze to się zawsze z tyłu wycieraczka załacza. Problem jest tylko przy delikatnym pociąganiu lub puszczaniu manetki. I tylko tak na granicy właczenia się spryskiwacza. Jak się wszystko szybko z normalnym tempem odbędzie, to szafa gra. Wycieraczka się nie włacza :) Muszę jutro rozebrać i sprawdzić :|

Obrazek

Awatar użytkownika
mobisza i satyr
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mobisza i satyr » sob kwie 15, 2006 03:55

Miałem ten sam problem wymiana załatwi wszystko.

mobisza & satyr

Awatar użytkownika
hanti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: hanti » sob kwie 15, 2006 07:27

tauka pisze:Czy jak spryskujecie u siebie przednią szybę, ale tak,że tylko delikatnie pociągniecie wajchę do siebie nawet takżeby nie spryskało to tez wam się włacza tylna wycieraczka??
też tak miałem. tam jest zaka blaszka wtopiona w plastik która podaje zalilanie. u mnie ta blaszka sie poluzowała i miałem ten sam problem przeczyściłem wszystko i skleiłem na "super klej " niestety po jakimś czasie wszystko zaczęło sie od nowa więc wymieniłem manetkę i mam spokój

Obrazek - Jedyna taka taksówka !!!!!!

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » sob kwie 15, 2006 12:29

Dziękuje wszystkim za pomoc. hanti, kwestia twojego rozwiązanie nie wchodzi w grę, bo po twoim opisie zabiegu wnioskuje, że masz auto przed 89 rokiem i nie masz awaryjnych w manetkach :) a tam jest inaczej rozwiązana kwestia spryskiwaczy.

Byłem na tym szrocie i wymienili mi manetki. Teraz wszystko gra jak trza. Ale już w domu po założeniu skapnąłem się, że wymienili mi tylko manetke od wycieraczek. I dali ją od mk3. A ta od kierunków została od ibizy. no i jest delikatny zonk w tej postaci, że golf ma manetki lekko chropowate, a ibiza gładkie. I troszke widać te różnicę. Ale już mi się nie chce tego rozbierać i za nimi jeździć...

Obrazek

meli
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: meli » sob kwie 15, 2006 12:56

podczepie sie pod temat
gdzie kupic ew. co zastosowac jaki zamiennik na spryskiwacz tylnej szyby w mk3?
brak mi samej koncowki ktora kierunkuje sprysk i niestety leci mi po klapie w dol...
na szrocie wolaja 100 za calosc a to troche przesada zeby dawac tyle kasy za tak mala usterke...
z gory dzieki

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob kwie 15, 2006 13:10

Zdejmij osłonę z klapy i zobacz co jest grane. Może tylko wężyk spadł. Czesto łamie sie końcówka plastykowa do której dochodzi wężyk. Można ją dokupić ale ciężko starą wyjąć. Można wkleić w starą ułamaną kawałek rurki polastykowej a do niej doczepić wężyk

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

meli
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: meli » sob kwie 15, 2006 13:15

Paweł Marek pisze: Czesto łamie sie końcówka plastykowa do której dochodzi wężyk. Można ją dokupić ale ciężko starą wyjąć
no wlasnie tylko tego mi brak :-)
chyba zakombinuje z jakims kawalkiem plastiku

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”