525 g39 błąd sondy lambda zwarcie do masy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

michajlow
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michajlow » pn maja 31, 2010 18:36

Na chwilę obecną możesz sprawdzić miernikiem elektronicznym czy na LPG napięcie na sondzie faluje w każdym zakresie obrotów. Bez kabla to jest jedyna diagnostyka jaką możesz zrobić sam, możesz też wymienić filtr gazu. Jeśli nie chcesz kupować kabla, sprawdź sondę i będziemy myśleć dalej.

Audi A3 1.8T AUM

Awatar użytkownika
KaczorekPSW
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KaczorekPSW » pn maja 31, 2010 20:04

michajlow pisze:Na chwilę obecną możesz sprawdzić miernikiem elektronicznym czy na LPG napięcie na sondzie faluje w każdym zakresie obrotów. Bez kabla to jest jedyna diagnostyka jaką możesz zrobić sam, możesz też wymienić filtr gazu. Jeśli nie chcesz kupować kabla, sprawdź sondę i będziemy myśleć dalej.
sonda była sprawdzana jest w porządku

michajlow
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michajlow » pn maja 31, 2010 20:40

Do sprawdzenia pozostaje jeszcze branie lewego powietrza (poczytaj na forum), o filtrze już mówiłem, możesz rozkręcić wyczyścić reduktor, sprawdzić membrany czy nie są sztywne, ale i tak być może, że będziesz potrzebował kabel, żeby ponownie ustawić instalację (a być może wystarczy miernik elektroniczny). I tyle.
W zasadzie jeśli nie kupisz kabla to temat do rozmów już się skończył, bo resztę gazman ci powie i ustawi, a co napisałem wyżej to wyczerpuje całość (chyba ;))

Audi A3 1.8T AUM

Awatar użytkownika
KaczorekPSW
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KaczorekPSW » pn maja 31, 2010 22:19

możesz rozkręcić wyczyścić reduktor, sprawdzić membrany czy nie są sztywne

Tego nie robiłem.. ale nie wiem jak się za to zabrać.. na instalacjach lpg nie znam się zupełnie a staram się nie brać za coś o czym nie mam pojęcia.

michajlow
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michajlow » pn maja 31, 2010 22:39

Dobrze, nie rób tego jeśli nie jesteś pewien.
Jak masz miernik elektroniczny to wepnij się pod sondę (albo przy wtyczce sondy, albo przy wtyczce do Bingo jeśli jest tam możliwość wpięcia się od tyłu wtyczki bo nie pamiętam) i sprawdź czy na gazie napięcie faluje w pełnym zakresie obrotów i napisz co i jak. W instrukcji jest schemat, któryto jest pin (kabel fioletowy) a drugi do masy z aku albo gdzie tam będziesz miał blisko.

Audi A3 1.8T AUM

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » wt cze 01, 2010 07:55

KaczorekPSW pisze:możesz rozkręcić wyczyścić reduktor, sprawdzić membrany czy nie są sztywne

Tego nie robiłem.. ale nie wiem jak się za to zabrać.. na instalacjach lpg nie znam się zupełnie a staram się nie brać za coś o czym nie mam pojęcia.
to proste
odkrec nakretke ktora trzyma reduktor do uchytu, jest po drugiej stronie tam gdzie nie ma wezy z plynem
odkerc pozniej do okolo wszystkie srubki na obwodzie reduktora, sciagniesz czesc obudowy ktora byla przykrecona do uchwytu, membrane bedziesz mialna wierzu - nie wyciagaj jej, wepchnij ja palcem do srodka, powinna byc mieka w kazdym miejscu i powinna powrocic na swoje miejsce (jak material z ktorego robi sie parasolki), jezeli jest sztywna jak papier to regulacja nic nie pomoze, trzeba wymienic membrane
nie ma co sie bac przy rokrecaniu reduktora, zakrec tylko wczesniej gaz na butli, plyn nie poleci bo jest z drugiej strony reduktora, gaz tez nie wyleci, zadne czesci nie wypadna, membrany nie wyciagaj ze srodka

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”