Zbyt niska temperatura pracy silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Mam problem ze swoim VW Bora 1,6 16V. Mianowicie od jakiegoś czasu wskazówka temperatury nie wskazuje 90 st. tylko dochodzi do 80 st. Nie waha się, tylko dochodzi do pewnego momentu i tak trzyma. Nadmienię, ze dzieje się tak jak mam włączoną klimę , jak klimę wyłączę to wskazuje 90 st. Jak mi sprawdzali w warsztacie podłączając do VAG-a, stwierdzili, ze wszytko O.K. , ale sprawdzali na wyłączonej klimie. Wymieniłem czujnik temperatury i termostat. Czytałem już wiele postów na forum, ale tam były trochę inne przypadki. Nie chciałbym popadać w niepotrzebne koszty. Co może być przyczyną takiego zachowania? Czy ponowna wymiana termostatu by pomogła? A może coś innego, bo termostat chyba nie nic wspólnego z klimą? HELP
z góry dziekuję
z góry dziekuję
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Wszystko na to wskazuje.Alphol pisze:Czy ponowna wymiana termostatu by pomogła?
Ale wentylator klimy może studzić chłodnicę, a jeżeli termostat nie trzyma tak jak powinien?Alphol pisze:termostat chyba nie nic wspólnego z klimą?
Trzeba jeszcze raz podłączyć komputer i podczas problemowej sytuacji porównać temperatury w bolkach pomiarowych licznika i silnika.Alphol pisze:Jak mi sprawdzali w warsztacie podłączając do VAG-a, stwierdzili, ze wszytko O.K.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jacek75, kupuj w ASO, ale mnie sie wydaje że ta usterką nie należy sie denerwować tylko tak jeździć. Po włączeniu klimy działają dwa wentylatory i nie wy łączaja się nawet po małym schłodzeniu płynu. Gdyby tak powiedzmy poniżej 75 stopni pokazywał, to już coś jest na rzeczy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- rezystor22
- VWieśniak
- Kontakt:
Podczas normalnej jazdy - trasa - temperatura NIGDY nie wskazała mi powyżej 80 st. - nie przejmuje się tym
Jedynie jak się zatrzymam i postoje , włączę zapłon to wskazuje mi ok 90 st - ciepłe idzie do góry a czujnik jest wysoko
Jedynie jak się zatrzymam i postoje , włączę zapłon to wskazuje mi ok 90 st - ciepłe idzie do góry a czujnik jest wysoko
Pająk - najlepszy przyjaciel elektronika.