ciekawostka w działaniu klimatyzacji po wymianie czynnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ciekawostka w działaniu klimatyzacji po wymianie czynnika
cześć
miałem obiekcje do działania swojej klimatyzacji (chłodziła, ale wydawało mi się, że za słabo) , a ponieważ czynnik nie był wymieniany bądź uzupełniany od co najmniej 2 lat, więc umówiłem się na wymianę..
przed wymianą temeratura na wylocie środkowej kratki, przy chłodzeniu na LO i prędkości wentylatora 4 kreski, to około 4-5 st, przy prędkości 1 kreski - 0-1 st
wymiana czynnika dała takie rezultaty:
odciągnięto z układu 395 gr czynnika i 1 cm3 oleju
załadowano 800 g i 10 cm3 oleju
analogiczne pomiary "po" dały wyniki
prędkość wentylatora 4 kreski, to około 6-7 st, przy prędkości 1 kreski - 3 st
i niech mi ktoś powie, czy tak jest dobrze - po wymianie nie uzyskuję już takich temperatur jak wcześniej?
ps. climatronic
miałem obiekcje do działania swojej klimatyzacji (chłodziła, ale wydawało mi się, że za słabo) , a ponieważ czynnik nie był wymieniany bądź uzupełniany od co najmniej 2 lat, więc umówiłem się na wymianę..
przed wymianą temeratura na wylocie środkowej kratki, przy chłodzeniu na LO i prędkości wentylatora 4 kreski, to około 4-5 st, przy prędkości 1 kreski - 0-1 st
i niech mi ktoś powie, czy tak jest dobrze - po wymianie nie uzyskuję już takich temperatur jak wcześniej?
ps. climatronic
u mnie od zera weszło dziś 750g + oleje i barwniki - temp na wyjściu (bieg 2) 1.5 stopnia - 6-7 stopni było na niecałych 500g
Moim zdaniem 3 stopnie to nieciekawy wynik - ktoś coś spartolił chyba - dlatego osobiście wole majstra który sam oglądnie i oceni, a nie podłączy automat, i będzie zgrywał wielkiego mechanika
Moim zdaniem 3 stopnie to nieciekawy wynik - ktoś coś spartolił chyba - dlatego osobiście wole majstra który sam oglądnie i oceni, a nie podłączy automat, i będzie zgrywał wielkiego mechanika
Re: ciekawostka w działaniu klimatyzacji po wymianie czynnik
dla mnie jest zastanawiające że przy 1/2 ilości czynnika miałeś takie temperatury bo powinny być raczej wyższe.for.est pisze:przed wymianą temeratura na wylocie środkowej kratki, przy chłodzeniu na LO i prędkości wentylatora 4 kreski, to około 4-5 st, przy prędkości 1 kreski - 0-1 st
parametry które podajesz są ok jeżeli temperatura otoczenia była pow. 20st.C
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20575][img]http://www.motostat.pl/user_images/20575/icon1.png[/img][/url]
Re: ciekawostka w działaniu klimatyzacji po wymianie czynnik
w czasie testów temperatura otoczenia wynosiła 23.5 stopniatom17 pisze: parametry które podajesz są ok jeżeli temperatura otoczenia była pow. 20st.C
czy czynnik traci z czasem swoje właściwości i pomimo prawidłowej ilości może nie zapewniać wystarczającego chłodzenia?
raczej niefor.est pisze:czy czynnik traci z czasem swoje właściwości i pomimo prawidłowej ilości może nie zapewniać wystarczającego chłodzenia?
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM