tauka pisze:Ale z tego ci piszesz wyżej jak założy amorki innej firmy niż miał, to auto będzie się inaczej zachowywało??
Jak najbardziej. Jeśli kupi amortyzatory innej firmy, auto ma prawo zachowywać się inaczej, dlatego że każdy producent zestraja amorki w nieco inny sposób i różnią się charakterystyką tłumienia. Jeśli posiada cały komplet power tech, to najlepiej byłoby założyć nowe amorki równiez power tech. Warto mieć komplet jednego producenta, dlatego że najczęsciej amory są strojone pod sprężyny, które ów producent sprzedaje. Wtedy to wszystko ładnie pracuje i współgra charakterystyką. Co oczywiście nie znaczy, że nie może sobie założyć amorków innych producentów. Można również śmiało założyć amorki KONI, z regulowaną siła tłumienia. Ich zaletą jest fakt, że doskonale pracują z większością sprężyn na rynku.
[ Dodano: Nie Kwi 23, 2006 10:21 ]
tauka pisze:No niestety foto nie mam. A numer oblookam jutro i ci podam. Są koloru żółtego, z takimi plasticzami nad podstawka nad kielichem (Wyglądaja identycznie jak te na stronce FK).
A jeszcze odnośnie naszej rozmowy... Sprawdziłem całą dokumentację, którą posiadam - katalogi, gwarancje, tuv, instrukcje - i nie ma tam żadnej wzmianki na temat pakowania w zestawach FK amortyzatorów Jamex. Tak się składa, że większość szanujących się producentów korzystając z produktów innych firm, bądź specjalnie dla nich opracowanych, podaje w dokumentacji pochodzenie i producenta amorka. I tak w zestawach Weitec jest ewidentnie nabite AL-KO, w zestawach KW również, w zestawach Eibacha Sachs, w zestawach H&R jest Sachs i czasem Bilstein, z kolei w zestawach Bilstein nierzadko springi H&R. Na tym to polega, należy podać źródło - producenta. W zestawach FK, amorki mają jedynie "made in UE" oraz numer, w przypadku golfa np VW0XXXX itd. W materiałach FK nie ma ani jednej wzmianki na temat amorków Jamex. W związku z powyższym, nie będę nadal się spierał, czy wmawiał Tobie, że nie masz racji. Sprawa się wyjaśni w inny sposób - skontatkowałem się z firmą FK bezpośrednio i czekam na informację od nich w tej sprawie.
Dlatego spytałem Ciebie SKĄD ! posiadasz takie informacje, dotyczące tych amorków. Natomiast zdarza się tak, że różne rewelacje opowiadają sami sprzedający w sklepach tuningowych, zresztą niejednokrotnie podając nieprawdę.