nie dziala predkosciomierz

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

markos602
Nowicjusz
Nowicjusz

nie dziala predkosciomierz

Post autor: markos602 » ndz cze 06, 2010 20:25

witam, otoz ostatnio zakpilem golfa 2 z roku 89, silnik 1.8 z golfa 3. i tu lezy problem . silnik jest od golfa 3 wiec i skrzynia tez jest od trójki. nie dziala predkosciomierz , wymontowalem zegary i zobaczylem ze linka byla wypieta wiec ja wsadzilem gdzie trzeba i nie dziala :grrr: wiec zaczelem grzebac , wyciagnelem ta linke ze skrzyni biegow , jak krece palcem , to ten plastik w srodku sie obraca , a jak wsadze linke do skrzyni biegow to juz nie .... linka jest czerwona z 15 ząbkami

wiec moje pytanie brzmi tak:

czy jak kupie linke tą białą z 16 z , to czy ona bedzie dzialac? jesli nie to jakie jest rozwiazanie tego problemu?

markos602
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: markos602 » ndz cze 06, 2010 20:38

no niby tak , ale widzialem w niektorych golfach trójkach , ze sa zegary na tych rolkach i te zegary "chyba" powinny byc napedzane ta linka. Na stronie intercars pokazuja ze do golfow trojek sa linki w sprzedazy..

markos602
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: markos602 » ndz cze 06, 2010 20:53

linki do trojek sa ale to chyba do automatow :/ wiec co teraz dla mnie począć ?! bez predkosciomierza to nie fajnie tak...

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » ndz cze 06, 2010 20:56

1. Dobrze wepnij linkę w licznik , żeby zatrzask wskoczył
2. Aby prawidłowo wpiąć linkę w skrzynię trzeba bujnąć autem najlepiej na 3 biegu wtedy wskoczy.
3. Kup nową linkę

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

markos602
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: markos602 » ndz cze 06, 2010 21:00

@up

czyli linka bedzie pasowac do tej skrzyni? bo ten koniec linki to ladnie wchodzi i srubka tez sie przykreca wiec nie wiem dlaczego nie dziala....

Awatar użytkownika
MagnuuM
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MagnuuM » ndz cze 06, 2010 22:07

Ja też mam problem tylko że mam mk2 i 1.8 silnik i prędkościomierz nie dziala a linka się kręci odkręciłem od skrzyni przekręciłem i sie wskazówka ruszała a jak przykręcę do skrzyni to nie działa co jest z tym?? Proszę o pomoc

markos602
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: markos602 » pn cze 07, 2010 09:14

wymienilem slimak ktory jest na koncu linki, wsadzilem , linka dalej sie nie kreci. koles ze sklepu powiedzial ze moze byc wina kola zebatego ktore kreci tą linką

Awatar użytkownika
filson14
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filson14 » wt cze 29, 2010 00:34

Witam serdecznie.

Posiadam golfa mk2 1.3 z 91roku. Parę dni temu postanowiłem dokończyć prace nad edycją zegarów i malowałem wskazówki lakierem fluorescencyjnym. Po złożeniu wszystkiego jak należy odjeżdżam autem i zauważyłem, że nie działa prędkościomierz...

Nie wiem co może się dziać. Myślałem, że może wskazówka za luźno siedzi, poprawiłem i nic. Linka się kręci bo sprawdzałem. Przebieg także nabija! Czasami zdarzy się, że wskazówka jednak ruszy(ale nie za często...) jednak nie działa zbyt płynnie.

Podłączyłem w domu pod zegar coś co by kręciło licznikiem jak linka i wskazówka rusza...

Macie może jakieś pomysły co może być nie tak? Bardzo proszę o pomoc!

Pozdrawiam

[img]http://filipbasket.w.interii.pl/grafika2.jpg[/img]

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt cze 29, 2010 11:35

filson14 pisze:Macie może jakieś pomysły co może być nie tak? Bardzo proszę o pomoc!
sprawdz otówr w liczniku, czy nie jest okragły juz :P
albo sprawdz koncówke linki.. jak wyglada, czy sie nie obrobila..

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
filson14
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filson14 » śr cze 30, 2010 00:08

otwór jest ok. końcówka linki wydaje się też w porządku. W sumie to gdyby coś działo się z linką lub tym otworem to nie nabijałoby km na przebiegu - tak mi się przynajmniej wydaje - a u mnie nabija przebieg prawidłowo.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr cze 30, 2010 06:11

filson14 pisze:W sumie to gdyby coś działo się z linką lub tym otworem to nie nabijałoby km na przebiegu -
aaa tak :D
wiec cos w bebechach licznika :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
filson14
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filson14 » śr cze 30, 2010 09:15

guti pisze:wiec cos w bebechach licznika :)
jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » śr cze 30, 2010 09:37

Bez rozebrania i przyjrzenia się bebechom licznika ciężko coś sensownego powiedzieć. czy sama wskazówka rusza się swobodnie?

Awatar użytkownika
filson14
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: filson14 » śr cze 30, 2010 10:33

jhosef pisze:czy sama wskazówka rusza się swobodnie?
poruszając wskazówkę ręką porusza się tak jak wcześniej, bez najmniejszych problemów. Sprawdzę jeszcze może przy użyciu wiertarki (ale coś innego zamiast wiertła :P ). Używałem czegoś podobnego jednak było to mniej dokładne z tym, że wskazówka reagowała.
Trochę się obawiam rozbierać całkiem ten licznik bo nie wiem czy złożyłbym go z powrotem :crazy:

---
Sprawdziłem zegary w aucie. Wskazówka wstaje (zdaje się z lekkim opóźnieniem), nie rusza sie tak płynnie jak wcześniej i gdzieś miedzy 40 a 50 km/h się blokuje. Jak walnę w deskę rozdzielczą to czasem się odblokuje...
Jak podpiąłem zegar w domu pod wiertarkę to nie było tego blokowania i wskazówka w miarę płynnie się poruszała (jedynie na początku, od 20 widać taki przeskok).
Nie wiem już co mam z tym zrobić... a nie specjalnie mi się podoba taki dziwnie działający prędkościomierz...
Ostatnio zmieniony śr cze 30, 2010 15:35 przez filson14, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”