Problem z wtryskiem paliwa. Pomocy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Problem z wtryskiem paliwa. Pomocy
Witam.
Jakie zasilanie powinno być podawane na wtrysk w czasie przełączenia na zapłon? W moim przypadku wynosi ono 9,5V na dwóch środkowych stykach, w kostce która jest podpinana pod wtryskiwacz. Obawiam się, że to niestety za małe napięcie oby podnieść iglicę wtrysku.
Jeżeli bezpośrednio od akumulatora podam napięcie, wówczas wtrysk pyli ładnie.
Paliwo zostaje dostarczone ( gdy popuszczę śrubę od przewodu, który doprowadza benzynę, odrazu wytrysk paliwa, wiec i ciśnienie powinien mieć dobre, choć nie wiem jakie powinno być ).
Układ WN sprawny, świece, cewka zapłonowa wszystko ok.
Na gazie nie ma żadnego problemu. Odpala i śmiga jak należy na gazie, a na benzynie, niestety nie. Dodam, że zakupiłem golfa, który nie palił na benzynie ani jezdził. Zrobiłem pompkę paliwową, instalację elektryczną przejrzałem i poprawiłem jak należy, wówczas jakiś czas sobie odpalałem i czasami jezdziłem na PB, jednak po jakimś czasie, tylko na gazie i teraz znowu pojawił się kłopot, a z chęcią pojezdziłbym na benzynce.
Czekam z niecierpliwością na Wasze porady jaka może być tego przyczyna, w czym tkwi problem i w jaki sposób go usunąć.
Silnik ABD 1,4 jednopunktowy wtrysk, 92r.
Jakie zasilanie powinno być podawane na wtrysk w czasie przełączenia na zapłon? W moim przypadku wynosi ono 9,5V na dwóch środkowych stykach, w kostce która jest podpinana pod wtryskiwacz. Obawiam się, że to niestety za małe napięcie oby podnieść iglicę wtrysku.
Jeżeli bezpośrednio od akumulatora podam napięcie, wówczas wtrysk pyli ładnie.
Paliwo zostaje dostarczone ( gdy popuszczę śrubę od przewodu, który doprowadza benzynę, odrazu wytrysk paliwa, wiec i ciśnienie powinien mieć dobre, choć nie wiem jakie powinno być ).
Układ WN sprawny, świece, cewka zapłonowa wszystko ok.
Na gazie nie ma żadnego problemu. Odpala i śmiga jak należy na gazie, a na benzynie, niestety nie. Dodam, że zakupiłem golfa, który nie palił na benzynie ani jezdził. Zrobiłem pompkę paliwową, instalację elektryczną przejrzałem i poprawiłem jak należy, wówczas jakiś czas sobie odpalałem i czasami jezdziłem na PB, jednak po jakimś czasie, tylko na gazie i teraz znowu pojawił się kłopot, a z chęcią pojezdziłbym na benzynce.
Czekam z niecierpliwością na Wasze porady jaka może być tego przyczyna, w czym tkwi problem i w jaki sposób go usunąć.
Silnik ABD 1,4 jednopunktowy wtrysk, 92r.
zdejmij wtyczkę z gniazda wtryskiwacza , jest czteropinowa , podepnij do dwóch środkowych omomierz i sprawdź czy rezystencja mieści się w przedziale 1,2 - 1,6 ohma , jak tu masz dobrze to teraz możesz wpiąc miernik pod pin 1 i 7 ECU , zapłon włączony , i teraz zmostkuj piny 20 i 25 , napięcie na stykach 1 i 7 powinno być takie jak akumulatora
-
- Mały gagatek
Co chodzi i pomiar rezystancji to niestety nie uda mi się go wykonać, gdyż mój miernik jest najprostszym na rynku i wykonuje wyniki rezystancji bardzo złe, natomiast napięcie bez problemu.
Może jakaś inna metoda?
Na auku mam ponad 12V a na stykach wtryskiwacza 9,5V, widocznie gdzieś musi być spadek napięcia. Tylko, czy na wtrysku potrzeba aż 12V to jego ruszenia?
Może jakaś inna metoda?
Na auku mam ponad 12V a na stykach wtryskiwacza 9,5V, widocznie gdzieś musi być spadek napięcia. Tylko, czy na wtrysku potrzeba aż 12V to jego ruszenia?
zasilanie na wtryskiwacz masz właśnie z 7 pinu ECU , musisz najpierw zobaczyć jakie masz tam napięcie , przy niepracującym silniku nie koniecznie musisz mieć na nim 12 V , jakbyś miał teraz napięcie podnoszące iglice wtryskiwacza , to powodowało by wykapywanie paliwa z niego , w układzie paliwowym masz ciśnienie
-
- Mały gagatek
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ecu podaje masę nie plus, impulsowo, nic więc tak nie pomierzysz. Plus jest po zapłonie i pochodzi od tego samego przekaźnika co ma pompa paliwa pierwszy na dole po prawej. To może najpierw podmień ten przekaźnik, ew. sprawdź czy w styku zasilającym przekaźnik jest plus jak w aku.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jeśli pomiędzy 1 i 7 masz napięcie jak z aku to komputer uwalony, ale nie bardzo wierzę w to , sprawdzaj jeszcze raz. 1 ma stała masę mieć, 7 masę tylko jak uruchamiany jest wtryskiwacz czyli impulsowo. Jeśli silnik nie pracuje to ta masa na 7 ma się tam nie pojawić, coś chyba źle mierzysz, nie wgłębiaj się w to tak na razie tylko sprawdź kable masowe do ECU czy sa całe i kabel podający masę na wtryskiwacz czy jest cały, czyli czy pomiędzy wtyczką wtryskiwacza a wtyczką ECU opór jest bliski zeru.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
- Paweł Marek
- V.I.P.
dźwięk jest bo pompa zaczyna tłoczyć w tym momencie paliwo. Natomiast obawiam się że te pomiary między 1 i 7 niewiele wniosą do rozwiązania. Toby trzeba oscyloskopem patrzeć na kształt fali napięcia. Posprawdzaj jeszcze czy jest dobra masa we wszystkich masowych stykach ECU 1, 17, 20.
-
- Mały gagatek
- Paweł Marek
- V.I.P.
Trzeci raz pisze że wtrysk jest zasilany napięciem impulsowym. Te impulsy otwierają wtryskiwacz trwają ileś tam setnych części sekundy. Napięcie impulsu wynosi tyle co w aku, ale miernikiem tej wartości nie zmierzysz bo miernik ma zwłoczne działanie.
-
- Mały gagatek
No dobrze, rozumiem, że te wartości zmieniają się. Z tego wynika, że nap na wtrysku na wynosić min 12V aby wtryskiwacz mógł zadziałać i nie jest to ciągłe tylko chwilowe, zapewne w zależności od obrotów silnika.
Przkaznik sterujący pompą paliwa itd sprawny, dostaje takie samo nap jak na aku, przy włączeniu zapłonu słychać pracę pompy i po chwili milknie, wiec wszystko z tym ok.
W związku powyższym co mogę jeszcze zdziałać aby tą usterkę usunąć? Ma ktoś jakieś sugestie?
Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.
Przkaznik sterujący pompą paliwa itd sprawny, dostaje takie samo nap jak na aku, przy włączeniu zapłonu słychać pracę pompy i po chwili milknie, wiec wszystko z tym ok.
W związku powyższym co mogę jeszcze zdziałać aby tą usterkę usunąć? Ma ktoś jakieś sugestie?
Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.
nie masz czasem odwrotnie podłączonego wtryskiwacza (zamieniony plus z minusem), podejrzewam że sam wtryskiwacz uległ albo zatarciu albo zapiekł się, sprawdź jak masz odcięte paliwo przy pracy na gazie, czy odcięty jest zapłon od wtryskiwacza i pompy paliwa
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]