Golf 2 1.3 gasnie, brakuje mu mocy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Golf 2 1.3 gasnie, brakuje mu mocy
Witam, jako, że to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość, przeniesienie do odpowiedniego działu jeśli to konieczne i wskazanie błędów.
A więc tak, niedawno zakupiłem golfa 2. Po pewnym czasie jeżdżenia zauważyłem, że gdy auto przejedzie ok 20-30 km zaczyna się 'dusić' i tracić moc. Mogę wciskać gaz do dechy a on nie przyśpiesza, dopiero z 2 biegu coś łapie. Zdarza mu się np podczas wyprzedzana albo jazdy na rondzie zgasnąć. Co może być przyczyną? ma ktoś jakiś pomysł od czego zacząć szukać?? Pozdrawiam
A więc tak, niedawno zakupiłem golfa 2. Po pewnym czasie jeżdżenia zauważyłem, że gdy auto przejedzie ok 20-30 km zaczyna się 'dusić' i tracić moc. Mogę wciskać gaz do dechy a on nie przyśpiesza, dopiero z 2 biegu coś łapie. Zdarza mu się np podczas wyprzedzana albo jazdy na rondzie zgasnąć. Co może być przyczyną? ma ktoś jakiś pomysł od czego zacząć szukać?? Pozdrawiam
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
na poczatek sprawdzenie ustawienia zaplonu i wymina filtra paliwa
jakie spalanie silnika?
silnik przerywa czy chodzi rowno?
czy jak zgasnie to odpala bez problemu?
napisz jak najwiecej informacji o problemie
jakie spalanie silnika?
silnik przerywa czy chodzi rowno?
czy jak zgasnie to odpala bez problemu?
napisz jak najwiecej informacji o problemie
Ostatnio zmieniony czw lip 08, 2010 22:26 przez agrala, łącznie zmieniany 2 razy.
filtr wymieniony, idzie samemu sprawdzić te ustawienia zapłonu bo zielony w tym jestem. Może to być też przyczyna źle działającego alternatora albo cewki zapłonowej??
spalania nie umiem sprawdzić bo nie działa dystansometr ;/ silnik chodzi w miarę równe, czasem na wolnych obrotach się zadusi. Gdy zgaśnie odpala bez problemu. może opisze jeszcze jakąś sytuacje w której się tak dzieje: jadę sobie spokojnie 70-90 i nagle auto zaczyna wariować, zwalnia, nie reaguje na naciskanie na gaz, przyciskam do 'dechy' a auto nic, zwalnia, i szarpie, dopiero po redukcji do 2 i po upływie jakiegoś czasu wszystko wraca do normy.
spalania nie umiem sprawdzić bo nie działa dystansometr ;/ silnik chodzi w miarę równe, czasem na wolnych obrotach się zadusi. Gdy zgaśnie odpala bez problemu. może opisze jeszcze jakąś sytuacje w której się tak dzieje: jadę sobie spokojnie 70-90 i nagle auto zaczyna wariować, zwalnia, nie reaguje na naciskanie na gaz, przyciskam do 'dechy' a auto nic, zwalnia, i szarpie, dopiero po redukcji do 2 i po upływie jakiegoś czasu wszystko wraca do normy.
Ostatnio zmieniony czw lip 08, 2010 23:10 przez dworak, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
zaplon idzie spradzic samemu ale trzeba miec do tego lampe stroboskopowa do tego
moze byc to wina cewki zaplonowej choc dziwi mnie fakt ze auto po zgasnieciu odpala bez problemu - przy uszkodzonej cewce bylyby problemy z natychmiatowym odpaleniem
co do spalania nie jestes w stanie okreslic czy jest ono w normie?
kiedy silnik nie reaguje na wcisniecie pedalu gazu to co w przypadku gdybys wcisnal sprzeglo i przegazowal- jak zareaguje na to silnik?
moze byc to wina cewki zaplonowej choc dziwi mnie fakt ze auto po zgasnieciu odpala bez problemu - przy uszkodzonej cewce bylyby problemy z natychmiatowym odpaleniem
co do spalania nie jestes w stanie okreslic czy jest ono w normie?
kiedy silnik nie reaguje na wcisniecie pedalu gazu to co w przypadku gdybys wcisnal sprzeglo i przegazowal- jak zareaguje na to silnik?
agrala pisze: co do spalania nie jestes w stanie okreslic czy jest ono w normie?
licznik nie nabija mi przejechanych kilometrow, wiec dokladnie nie wiem ile spala, mniej wiecej spalanie jest w normie, twojego sposobu nie probowalem, zawsze redukowalem do jak najnizszego biegu na ktorym zaczynalo autko reagowac na dodawanie gazu, najczesciej byla to 2. znajomy powiedzial mi ze moze ty byc przez to ze auto jest zamulone i zebym chwile jezdzil na wiekszych obrotach i dopiero zmienial bieg gdy tak mi sie dzieje.